Gazete Vatan Logo

Son dakika haberleri: Ortalık karıştı! Ölü ve yaralılar var!

Büyük hezimete uğrayan Kuzey Irak'tan peş peşe son dakika haberleri geliyor. Kürt mahallelerinde ayaklanma çıkarken bölge halkı ile Haşdi Şabi karşı karşıya geldi. Erbil merkezli Rudaw TV, Kerkük’te Kürtlerin Haşdi Şabi'ye karşı ayaklanmasından sonra üç mahallede kontrol sağladığını ileri sürdü. Ayrıca son olarak kentin kuzey batısındaki Kurmala petrol sahasında peşmerge güçlerinin ilerleme sağladığı bildirildi. IKYB, pazartesi gününden bu yana 100 bin Kürt vatandaşın yaşanan karışıklıklardan dolayı Kerkük'ten kaçtığını bildirdi. Bir petrol bakanlığı yetkilisi Kerkük'ün petrol üretimini Kürt yetkililerin teçhizatları kaldırmalarından dolayı iki sahadaki eksik ekipman nedeniyle pazar gününden önce eski haline getiremeyeceklerini bildirdi. Reuters haber ajansı, Hanekin'deki gösterilerde bir kişinin öldürüldüğü 6 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Son dakika haberleri: Ortalık karıştı! Ölü ve yaralılar var!

Pazartesi günü büyük bir yenilgiyle neye uğradığını şaşıran Barzani'ye darbe üstüne darbe gelirken bölgeden son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Reuters haber ajansının aktardığı haberde, Hanekin'de bir göstericinin öldürüldüğü, 6 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Belediye Başkanı Muhammed Mulla Hasan, Hanekin'de Irak kuvvetlerine karşı gerçekleştirilen protestolarda bir Kürt göstericinin öldüğünü altı kişinin de yaralandığını kaydetti.

ELLER TETİKTE

Kerkük'ün kuzeybatısındaki Altınköprü kasabasında bulunan Türkmen Cephesi karargahı, Peşmerge tarafından ateşe verildiği haberleri geliyordu. AP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda peşmergenin Altınköprü'deki savunma mevzilerinde elleri tetikte pozisyon aldığı görüntülendi.

PETROL BAKANLIĞI KÜRT YETKİLİLERİ SUÇLADI

Bir petrol bakanlığı yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada, Irak'ın, Kerkük'ün petrol üretimini iki alandaki eksik ekipman nedeniyle pazar günü öncesi geçen haftanın seviyelerine geri getiremeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Resmi yetkili, daha önce Kerkük'ü kontrolünde tutan Kürt makamlarını, şehrin kuzey batısındaki Bay Hasan ve Avana petrol sahalarında bulunan teçhizatları kaldırmakla suçladı.

"100 BİN KÜRT KAÇTI"

IKYB, pazartesi gününden bu yana 100 bin Kürt vatandaşın bölgedeki karışıklıklardan korkup Kerkük'ten kaçtığını bildirdi.

KDP'li Peşmergelerin konuşlandığı Erbil-Kerkük sınırında askeri hareketlilik dikkati çekiyor.

100 İRANLI PEŞMERGE ORADA
Peşmerge ve Irak güvenlik güçleri arasındaki temas hattında İran muhalifi Kürdistan Özgürlük Partisi'ne (PAK) bağlı yaklaşık 100 İranlı Peşmerge en ön safta konuşlanmış durumda. İranlı peşmergelerin komutanı Rebaz Şerifi, daha önce kuzeybatıda terör örgütü IŞİD tehdidine yönelik Havice ve Dibis ilçesi arasında mevzilendiklerini, askeri operasyondan dolayı Barzani'nin partisi KDP'li Peşmergelerle Altunköprü'ye çekildiklerini söyledi.
BM ARAÇLARI TEMAS HATTINDA
Birleşmiş Milletler'e ait 6 araçlık konvoy da Altunköprü'de yer alan temas hattında incelemelerde bulunmak için bölgeye intikal etti. Konvoydaki araçlarda askerlerin olduğu görüldü.

Haberin Devamı

ERBİL - KERKÜK YOLU KAPATILDI
AA, askeri gerilim nedeniyle Erbil-Kerkük yolunun trafiğe kapatıldığını ve uzun kuyruklar oluştuğunu bildirdi.
Erbil-Kerkük yolu, Türkiye ile Irak'ın başkenti Bağdat arasındaki ticaretin can damarı konumunda.
Kerkük'ün Altunköprü kasabasındaki Peşmerge kontrol noktasında bekleyen tır şoförlerinden Nihad Said, AA muhabirine, "Zaho'da yüklediğim unu yaklaşık 4 gündür Kerkük'te indiremedim. Kentteki son gelişmelerden dolayı yük tırları çok nadir giriş yapabiliyor." dedi.
"5 kilometrelik tır kuyruğu var"
Bölgede taşımacılık yapan bir başka tır şoförü Dildar Abdullah ise, "5 kilometrelik tır kuyruğu var. Bu şekilde devam ederse Kerkük'e geçmemiz mümkün değil. Durumun en kısa zamanda normalleşmesini istiyoruz." diye konuştu.
Yoldan sadece Kerkük plakalı araçların geçişine izin veriliyor. Türkiye ve IKBY'den gelen yük TIR'larının kente girmesi geçici olarak durduruldu.

Haberin Devamı

PEŞMERGE PETROL SAHASINA İLERLİYOR

Rudaw TV kanalının son dakika olarak aktardığı habere göre, Kerkük'ün kuzey batısındaki Kurmala petrol sahasında peşmerge güçlerinin kontrolünün devam ettiğini aktardı.

Duhok kentinde ise Kerkük'te Haşdi Şabi'ye karşı gelen Kürt göstericilere destek için yürüyüş yapıldı.
Göstericilerin kesintisiz bir şekilde havaya ateş açması nedeniyle olay yerine gelen emniyet güçleri, silah taşıyan vatandaşları gözaltına aldı.
Diyala'nın Hanekin ilçesinde de Haşdi Şabi'ye karşı gösterilerin artması üzerine geçici bir süreliğine sokaka çıkma yasağı ilan edildiği ileri sürüldü.

Irak hükümetine karşı sloganlar atan bölge halkının, elinde peşmerge bayrağı olan yaşlı bir vatandaşın Haşdi Şabi mensuplarınca dövülmesi üzerine ayaklandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

"HAŞDİ ŞABİ BİZDEN KORKTU"

Dün gece boyunca Bağdat'a karşı tehditler savuran öfkeli kalabalıktan Rudaw'a bağlanan ve güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan kişi, “Biz karşı durunca çok korktular, Hummer’larını bırakıp kaçtılar. Haşdi Şabi mensuplarını ‘Bizi vurmayın’ derken rezil şekilde gördük. Daha sonra onların bayraklarını indirdik, araçlara 'Kürdistan' bayrağını astık” diye anlattı.

Erbil Merkezli Rudaw, bir yandan Hanekin halkının Haşdi Şabi'ye karşı ayaklandığını bildirirken bir yandan Kerkük’te Kürtlerin Haşdi Şabi'ye karşı ayaklanmasından sonra üç mahallede kontrol sağladığını ileri sürdü.

Canlı yayına bağlanan bölgeden bir kaynak, Kerkük'te sadece KYB'ye bağlı Anti-Terör güçleri ile Federal Polis'in bulunduğunu belirtti.

'İHANETE UĞRADIK'

Irak'ta ayrışmalar da başlamıştı. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul Kuzey Irak'taki yenilginin ardından, Kerkük'ün Irak güvenlik güçlerine bırakılmasını 'kendi partisindeki bazı kişilerin şahsi çıkarları için karşı tarafla' anlaşmasına bağlamıştı.