Gazete Vatan Logo

Son dakika haberleri: En büyük kriz kapıda! Harekete geçtiler!

Kuzey Irak'tan son dakika haberleri art arda gelmeye devam ediyor. Barzani ekonomik anlamda da şok üstüne şok yaşıyor. Son olarak Kerkük’teki azalma dolayısıyla Basra bölgesinden günde 200.000 varil petrol çıkarılmaya ve ihracata başlandığı belirtildi. Bu arada Suudi Petrol Bakanı'nın da Bağdat'a indiği bildirildi. Irak askerleri de bir yandan Kerkük'ün kuzeyine harekete geçti. ABD'den yapılan açıklamada, bütün taraflara şiddet içeren ve kışkırtıcı eylemlerinden vazgeçmeleri için çağrıda bulundukları ifade edildi.

Son dakika haberleri: En büyük kriz kapıda! Harekete geçtiler!

Irak, kuzey Kerkük petrollerinden yaşanan eksikliği telafi etmek için güneydeki Basra bölgesinden gelen petrol ihracatını günde 200.000 varil arttırdı.

Petrol Bakanı Cabbar El Luaybi "Basra ihracatındaki artış, Irak'ın toplam petrol miktarını Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile kabul edilen pay dahilinde devam ettiriyor" şeklinde konuştu.

Bu arada, Mesud Barzani'nin petrol geliri 460 milyon dolar azaldı. Personel maaşlarında da ödeme güçlüğü beklenirken avans alınan petrolde de kriz kapıda.
FÜZELER ATEŞLENİYOR
Irak askerleri Kerkük'ün doğusunda harekete geçti. Tankların Çemçemal'e doğru ilerlediği bildirildi. Dün gün boyu çatışmaların yaşandığı Türkmen kasabası Altınköprü'de ise bugün peşmergeler Alman yapımı termal füzeler ateşliyor.
SUUDİ BAKAN BAĞDAT'TA
Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al Falih'in Bağdat'a indiği bildirildi.
"YA ÇEKİLİN YA DA SALDIRACAĞIZ"
Reuters haber ajansı, Irak Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlarından sorumlu Kudüs Güçleri'nin komutanı Kasım Süleymani'nin Kerkük operasyonu başlamadan üç kez Kürt liderlerle görüştüğünü ve net bir mesaj verdiğini yazdı. Peşmergenin tartışmalı bölgelerden çekilmesini isteyen Kasım Süleymani, savaşın geldiğini açık bir şekilde muhataplarına iletti.
İranlı general, Süleymaniye'de gerçekleşen randevuda peşmergenin tartışmalı bölgelerden çekilmediği takdirde Irak ordusu ve milislerin savaşa girişeceğini söyledi.
Reuters ajansı İran'ın dış operasyonlarından sorumlu komutanı general Kasım Süleymani'nin Irak Ordusu harekete geçmeden önce birçok kez Kürt liderleri uyardığını duyurdu.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Irak'ın kuzeyinde yer alan Altınköprü kasabasındaki şiddetli çatışmalar dolayısıyla endişe duyduklarını açıkladı.
ABD ENDİŞELİ
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert yaptığı basın açıklamasında Kerkük'teki durumu yakından takip ettiklerini, tarafların barışı sağlamak için eylemlerini koordine etmeleri gerektiğini ve bütün taraflara şiddet içeren ve kışkırtıcı eylemlerinden vazgeçmeleri için çağrıda bulunduklarını ifade etti.
Nauert açıklamasında, "Herhangi bir yanlış anlaşmayı veya ileri bir çatışmayı engellemek için Irak hükümetini, Bölgesel Kürdistan Yönetimi'yle eş zamanlı olarak hareket eden federal güçleri tartışmalı bölgelerden geri çekmeye ve durumu sakinleştirmeye davet ediyoruz. Başbakan Ibadi'nin federal güçlere daha fazla anlaşmazlığa yol açmaları için değil, Irak Kürtlerine yardım etmeleri için verdiği talimatları destekliyoruz. Fakat federal hükümetin desteği, Irak Kürtlerinin durumunu hiçbir şekilde değiştirmiyor. Bu durum Iraklı enstitülerle beraber masaya yatırılmadıkça, bölgede bulunan Irak Kürtlerinin durumlarında bir değişiklik olmayacak. Taraflar bir çözüme ulaşana kadar, hükümetin tartışmalı bölgelerde güvenliği ve yönetimi düzenlemesini destekliyoruz. Bu maksatla da, Başbakan Ibadi'nin halka açık bir biçimde sunduğu ve aynı şekilde Bölgesel Kürdistan Yönetimi'nin kabul ettiği üzere, Iraklı enstitüler temelini esas alarak bütün tarafların meseleyi karşılıklı konuşarak çözmesi gerekmektedir" dedi.
IRAK PETROLÜNÜN 3'TE 1'İ
Irak petrolünün üçte biri olan bu rakamın şu andaki petrol fiyatıyla ederi 2 trilyon 668 milyar dolar.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) denetimindeki bölgedeki bu rezerv 143 milyar varillik toplam rezervin içinde ciddi bir paya sahip.
PETROLDEKİ PAYI
Kavganın simgesi haline gelen Kerkük’ün Irak petrolü içindeki payı ise yüzde 12.3’e denk geliyor.
Dün ele geçirilen kuyuların bir diğer özelliği de dünyanın en eskilerinden olmaları.

Haberin Devamı