Gazete Vatan Logo

Ankara'da sıcak saatler! Dün gece yarısı geldi

ABD'da kritik bir gün yaşandı. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson dün sürpriz şekilde gece yarısı Türkiye'ye geldi. İlk olarak Başbakan Yıldırım ile görüştü. Yapılan görüşme sonrası Başbakanlık'tan açıklama geldi. Türkiye ziyaretinde masada Rakka operasyonunun olacağı yönünde haberler geliyor. Son dakika haberi az önce geldi. Tillerson'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesi de sona erdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi.

Ankara'da sıcak saatler! Dün gece yarısı geldi

ABD'de Trump yönetiminden Türkiye'ye ilk düzey ziyaret bugün gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 16 Nisan'da yapılacak anayasa referandumu öncesinde Ankara'da temaslarda bulunacak. Uzmanlar, Tillerson'ın ziyaretinin odak noktasını Rakka'nın IŞİD'in elinden geri alınması için yapılacak operasyon ve bunda Türkiye'nin alacağı rol ile ilgili tartışmaların oluşturacağına dikkat çekti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU VE TİLLERSON'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Başkanı Rex Tillerson ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Başkanı Rex Tilleroin bugün biraraya geldi. Bakanlar görüşme sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşuyor. İşte o konuşmadan satır başları;

Bakan Çavuşoğlu:

İlişkilerimize yeni bir enerji katmamız elzemdir. Önümüzdeki süreçte birlikte daha fazla adım atmalıyız. Geçmiş yönetim döneminde ilişkilerimizi etkileyen bazı konular oldu. Bunlardan birisi geçmiş yönetimin YPG'ye verdiği destek. ABD'de bir çok kurum YPG ve PKK'nın bir farkı olmadığını kabul ediyor. Bizi hedef alan terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüş, hem ilişkilerimizi etkilemiştir. Biz bu konuda daha iyi bir ilişki bekliyoruz. Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütü kullanmanın risklerini bugün dostum Rex ile paylaştım.

Haberin Devamı

FETÖ'NÜN İADESİ İÇİN SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ

Geçmiş dönemin izlediği ikircikli politikalardan biri de FETÖ'nün Türkiye'ye iadesi konusu. Biz bugüne kadar elimizdeki tüm belge ve bilgileri ilettik ve iade ve geçici tutuklama talebimizi ilettik. Bu konuda somut adımlar bekliyoruz. En azından idari tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Biz ABD ile ilişkilerimizi yeniden rayına koymak için adım atmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte atacağımız adımlarla ikili ilişkilerimizin daha ileri gitmesi için umutluyuz. Bugün Avrupa'ya baktığımız zaman kendi sorunlarıyla bile başedemediklerini görüyoruz. Tüm bunlar gösteriyor ki Türk-ABD dostluğuna her zamankinden daha çok ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Rex Tillerson:

Türkiye 1952'den beri NATO müttefiki. Askeri işbirliğimiz devam ediyor. Amaclarımızdan biris DAEŞ'in bölgeden temizlenmesi. ABD Türkiye'deki üstlerden aynı sayıda hava aracı kullanarak operasyon yapmaya devam etti. Türk birlikleri DAEŞ'i sınırdan uzaklaştırdı. ABD Türkiye'yi minnetle karşılamakta bu yüzden.

TÜRKİYE'NİN MÜCADELESİNİN FARKINDAYIZ

Türkiye'nin nasıl bir mücadele içinde olduğunun farkındayız. Hem DAEŞ hem PKK tarafından düzenlenen saldırılarda bir çok insan hayatını kaybetti. 3 milyondan fazla göçmenin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak konusunda çalışmalarını devam ediyor.

Soru-Cevap:

ABD'nin YPG'ye verdiği destek

Tillerson: Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmenin odak noktasıydı bu soru. Çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Rakka'nın geleceği konusunda buranın yerel sahiplerine geri verilmesini istiyoruz.

Halkbank yöneticisine tutuklama

Halkbank genel müdür yardımcısı, ABD sayahati dönüşünde gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Dün itibariyle konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Süreci yakından takip ediyoruz. Bu işin geçmişine gitmek lazım. Bunu başlatan eski savcı Bharara. Bu sürecin siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Eski savcı FETÖ'yle çok yakından bağları var. Hatta hakim de dahil. Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa hepsini beğeniyor, retweet ediyor. Onun başlattığı dosya üzerinden bu yapıldı. Endişelerimizi olayın başladığı ilk günden beri paylaşıyoruz ABD'li dostlarımızla.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ı kabulünde, Suriye ve Irak'ta başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürme kararlılığı vurgulanırken bu çerçevede ne gibi ortak adımlar atılabileceği ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ı kabulünde, terör örgütü FETÖ'nün elebaşının iadesiyle ilgili süreç ve örgüt mensuplarının ABD'deki faaliyetlerinin önlenmesi konuları ele alındı.

BAŞBAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tillerson Başbakan Binali Yıldırım ile görüştür. Görüşme sonrası Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "Görüşmede DAEŞ ve FETÖ" ele alındı denildi.

Haberin Devamı

GECE YARISI SÜRPRİZİ

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, başkent Ankara'ya gece yarısı indi. Tillerson'ın ilk randevusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la. Saat 11.00'de gerçekleşecek görüşmeden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşıyla buluşacak ve iki bakan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyecek.

GÖRÜŞMENİN PERDE ARKASI

Washington Enstitüsü'nde kıdemli uzman ve Türkiye Araştırmaları Programı'nın direktörü olan Soner Çağaptay, Tillerson'in ziyaretiyle ilgili olarak şöyle konuştu: "Bu bana Rakka saldırısının hazırlığı gibi geliyor. Çünkü Amerika belli ki Türkiye'nin tamamen dışında kalmasındansa operasyonu desteklemesini istiyor. ” Çağaptay Washington'ın bu nedenle Rakka operasyonunu referendum sonrasına ötelediğinin altını çizdi. "Operasyon referandumdan önce yapılırsa Türkiye'nin oyun bozan olma ihtimali daha yüksek” diyen Çağaptay, referendum sonrası için Suriye'de ABD ve Türkiye işbirliğinin hazırlığının yapıldığını söyledi.

YPG PROBLEMİ

Türkiye, ABD'nin IŞİD'le mücadelede önemli bir müttefiki olan ve Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'ni (YPG) PKK'nın uzantısı "terörist bir örgüt” olarak görüyor. ABD ve Türkiye arasında YPG ile ilgili görüş farkı, önemli diplomatik açmazlardan birini oluşturuyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin Rakka harekatını ABD ve koalisyon üyeleri ile gerçekleştirmeye hazır olduğunu tekrar etmişti. Müftüoğlu, Türkiye'nin Rakka operasyonunun "doğru Suriyeli grupların desteği ile yapılması gerektiğini, PYD/YPG gibi örgütlerle işbirliği yapılmasının kabul edilemez olduğunu” da vurgulamıştı.

TÜRKİYE'NİN RAKKA OPERASYONUNDA ROLÜ

Carnegie Enstitüsü'nde konuk araştırma görevlisi ve EDAM (Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi) Başkanı Sinan Ülgen de Tillerson'ın ziyareti sırasında iki ülkenin Suriye siyasetindeki farklılıklarının tartışılacağını söyledi.

"Amerika’nın Obama döneminde terörist gruplara vermiş olduğu destekten son derece rahatsız Ankara. Bu politikanın değişeceği yönünde bir ümide de sahip Türk hükümeti. Nitekim bu amaçla da özellikle Rakka operasyonuna Türk Silahlı Kuvvetlerinin katılması amacıyla bir takım temasların da yürütülmüş olduğunu anlıyoruz” şeklinde konuşan Ülgen, Amerikan hükümetinin Rakka operasyonunun kurgusu konusunda nihai bir karar vermediğini ancak ağırlıklı olarak Obama yönetiminin tutumunu devam ettirmesinin beklenebileceğini söyledi.



Ülgen, "Tillerson’ın Türkiye’yi ikna etmek gibi bir niyet taşıdığını zannetmiyorum. Ama orada verilecek mesajlar önemli, çünkü Türkiye’nin bu operasyona TSK’nın katılması yönünde bir önerisi oldu. Buradaki bu öneri ne kadar derinlemesine ele alındı, ne kadar ciddiye alındı onu bilmiyoruz ama bunlar konuşulacaktır” dedi.

GÜLEN'İN İADESİ

Tillerson’ın ziyaretinde ABD'de ikamet etmekte olan ve 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen'in iadesi konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Tillerson'ın Adalet Bakanlığı'nı ilgilendiren bir konuda sözler vermekten ise kaçınacağı görüşünde. Çağaptay "Bu tamamen ihtimal dışı. Mahkemelere havale edilmiş bir konuda bakanın bir söz verebileceğini sanmıyorum. Amerikan sisteminde bu işlemez” dedi.

Amerikalı yetkililer geçtiğimiz günlerde Tillerson'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı üst düzey bakanlarla görüşeceğini ancak muhalif gruplarla bir araya gelmeyeceğini açıklamıştı. (Deutsche Welle Türkçe)