Gazete Vatan Logo

Son dakika... ABD'den YPG'ye büyük şok! 'Kürtlerin işi bitince...'

The Guardian gazetesininin The Observer ekinde, ABD'nin Suriye'deki IŞİD'e karşı savaşta destek verdiği Kürt grupların IŞİD yenildikten sonra daha geniş bir jeopolitik konuma sahip olacaklarını düşünmemesi gerektiği belirtildi. İşte haberin devamı...

Son dakika... ABD'den YPG'ye büyük şok! 'Kürtlerin işi bitince...'

The Guardian gazetesinin The Observer ekindeki, "IŞİD'in yenilgisiyle rakiplerine bölgede fırsat doğdu. Kürt güçleri daha fazla özerklik kazanabilir mi?" haberinde ABD'nin Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğu ve tüm bunlar bittiğinde Kürt güçlerin eve dönmesi gerektiği belirtildi.

Gazetede, PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye, ABD'nin Suriye'de destek vermesine Türkiye'nin şiddetle karşı çıktığı ve Türkiye'nin 40 yıldır sınırları içinde PKK ile ölümcül bir savaş verdiği belirtiliyor.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin olu Masrur Barzani'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) referandum kararıyla ilgili konuşmasına da yer veren gazetede Barzani'nin "Türkiye'nin anketten korkması gereken bir şeyi yok. Referandum, Kürdistan bölgesi ile Irak arasındaki ikili ilişkiyi şekillendirecek. Komşu devletlerin sınırlarını değiştirmek istemiyoruz. Sadece Kürdistan ve Irak'taki diğer sınırları tanımlıyor." sözleri de yer aldı.

İşte yazıdan diğer satır başları;

Son haftalarda Washington'da IŞİD'in Rakka'da yenildikten sonra ABD'nin bölgede nüfuzunu nasıl kurabileceği ve varlıkları nasıl güvenceye alabileceği konusu hakkında planlamalar yapılıyor. Bir yetkili gözlemci, Kürt güçlerinin, savaşta rol oynamalarının sonrasında daha geniş bir jeopolitik role sahip olacaklarını düşünmemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

"TÜM BUNLAR BİTTİĞİNDE GİTMELİLER"

ABD'li yetkili The Observer'a "Rusya, Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklediğini söyledi. Esad da bunu duymak istiyordu. Kürtler bu işin kendileri için hiçbir yere varmadığını anlamalıdır. Tüm bunlar bittiğinde evlerine dönmeleri gerekiyor." dedi.

ABD, birleşik bir Irak'ın Saddam Hüseyin'i devirme istilasından bu yana Kürt bağımsızlığı konusundaki konuşmalarını desteklemeyi reddetti. Her şeyden önemlisi, bölgesel müttefiklerin, etnik çizgideki bir Irak'tan ayrılmanın kendi sınırlarını doğrudan tehdit edeceği yönündeki açık endişeleri.

DEVLETLERİN SINIRLARINI YENİDEN ÇİZME ZAMANI DEĞİL

ABD'li üst düzey bir yetkili "Bu pozisyon değişmeyecek" dedi. "Devletlerin sınırlarını yeniden çizmenin zamanı değil, özellikle Irak ve Suriye'de. Bu tür konuşmalar ancak geniş bir bölgesel uzlaşı ile ilerletilebilir. Ve henüz böyle bir şeye yakın değiliz." diye konuştu.

Haberin Devamı