Gazete Vatan Logo

Son dakika... Büyük şok! Kovuldu!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevden aldığı açıklandı. "Tillerson ile İran dahil birçok konuda anlaşmazlık yaşadık" dedi. Tillerson kovulduğunu Twitter'dan öğrendiğini bildirdi.

Son dakika... Büyük şok! Kovuldu!

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un yerine CIA Başkanı Pompeo geliyor.

Trump Twitter hesabından Rex Tillerson'a teşekkür ederek haberi doğruladı. Pompeo'nun yardımcısı Gina Haspel ise ilk kez bir kadın olarak CIA Direktörü olacak.

Trump Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı;

"CIA Direktörü Mike Pompeo, yeni Dışişleri Bakanımız olacak. Fantastik bir iş çıkaracak! Rex Tillerson'a hizmetleri için teşekkürler! Gina Haspel yeni CIA Direktörü olacak, bu konuma seçilmiş ilk kadın olacak. Hepsine tebrikler!"

Gina Haspel Kimdir?

1 Ekim 1956 doğumlu olan 62 yaşındaki Gina Haspel, 1985 yılında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’ya katıldı.

İlk kadın CIA Direktörü oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu İstihbarat Seçilmiş Komitesi, "kara delik" olarak bilinen cezaevinde sorgulamalar sırasında "waterboarding" diye "Kişiyi sırt üstü sabitlenmiş şekilde yüzü ıslak bezle kapatılan ve boğulma hissi verilen işkence yöntemlerini kullanmakla suçlamıştı.
Açığa çıkarılan CIA belgelerine göre El Kaide üyelerinden Ebu Zübaydah'a bu yöntem ayda 83 kez uygulanıyordu.
Tillerson kovulduğunu Twitter'dan öğrendi
Görevden alınan Tillerson'dan ilk açıklama ise; "Kararı Twitter'dan öğrendim" oldu. Ayrıca, Tillerson'ın bir Twitter hesabı olmadığı için ekibi Trump'ın tweetini çıktı olarak alıp ona verdiği söylendi.
'KARARI TEK BAŞIMA ALDIM!'

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden almasıyla ilgili olarak "Tillerson ile İran dahil birçok konuda anlaşmazlık yaşadık" dedi. Trump, bu kararı tek başına aldığını da söyledi.

Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden alıp yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'yu getirmesinin ardından kameraların karşısına geçti: "Aslında oldukça iyi anlaşıyorduk ama bazı konularda anlaşmazlık yaşıyorduk. İran'la (nihai nükleer) anlaşmaya bakın. Korkunç bir anlaşma olduğunu düşünüyorum ama sanırım Tillerson sorun olmadığını düşünüyordu. Biz anlaşmayı bozmak ya da başka bir şeyler yapmak istedik ama Tillerson bizden biraz daha farklı düşünüyordu."

Haberin Devamı

31 Mart'ta bırakacak

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson basın toplantısı düzenleyerek '31 Mart Dışişleri Bakanlığı'ndaki son günüm olacak' dedi.

Ayrıca Suriye ve Irak'ta daha yapılması gereken çok şey olduğun belirten Tillerson, 'müttefikler olmadan bunları başaramayız' dedi.