Gazete Vatan Logo

Son dakika... Arap ülkelerinden ABD'ye tepki!

Trump'ın skandal kararı sonrası tepkiler peş peşe geliyor... Bahreyn ve Kuveyt, ABD'nin Golan Tepeleri kararını kınadı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da, "Yabancı ülke liderlerinin başka ülkelerin toprakları üzerinde karar alma hakkı yoktur" dedi.

Son dakika... Arap ülkelerinden ABD'ye tepki!

ABD'nin, 1967 yılında İsrail’in işgal ettiği Suriye-İsrail sınırındaki Golan Tepelerini İsrail’in toprağı olarak tanımasının ardından tepkiler peş peşe geldi.

Trump'ın dün imzaladığı, İsrail'in Suriye sınırında bulunan Golan Tepeleri'ndeki hakimiyetini tanımasının ardından Bahreyn'den kınama geldi.

Bahreyn Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 1967 yılından bu yana işgal ettiği Golan Tepeleri'nin Birleşmiş Milletler Konseyi'nin resmi kararında olduğu gibi Arap ve Suriyelilerin toprakları olduğunu tekrar doğruluyor" dendi.

Bahreyn'in ardından benzer açıklama Kuveyt'ten de geldi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise konu hakkında "Yabancı ülke liderlerinin başka ülkelerin toprakları üzerinde karar alma hakkı yoktur" açıklamasını yaptı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan açıklamada, Suudi Arabistan'ın Golan Tepelerini işgal altındaki Suriye toprağı olarak tanıdığı belirtildi.
ABD'nin Golan kararının kabul edilemez olduğu ve oldubittiye getirme çabalarının gerçekleri değiştiremeyeceği vurgulanan açıklamada, "ABD yönetiminin uygulaması, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının ve uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Orta Doğu'da barış ve güvenlik adına olumsuz sonuçlar doğuracaktır." ifadelerine yer verildi.
TÜRKİYE: GERİLİM DAHA DA ARTACAK

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kararla ilgili, “ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı. Ancak bu karar, İsrail’in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu’daki barış çabalarını engelleyerek, bölgede gerilimi daha da artıracak” dedi.
ESAD REJİMİ VE RUSYA'DAN TEPKİ
ABD’nin aldığı karar sonrası Suriye’deki Esad rejimi, “ABD’nin bu kararı Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne saldırıdır” açıklamasıyla tepki gösterdi.
Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Amerikalı mevkidaşı Pompeo’yu arayarak kararın uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.
AVRUPA BİRLİĞİ DE TANIMADI
Avrupa Birliği de karara “Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail’in 1967’den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz” açıklamasıyla tepki gösterdi.

Haberin Devamı