Gazete Vatan Logo

Son dakika... ABD: Türkiye savaş açarsa biz de...

Pentagon Sözcüsü Manning, "Menbiç’teki DSG güçlerinin hedef alınması durumunda sahadaki ortaklarınızı koruyacak mısınız?" sorusuna "(Menbiç'te) ABD güçlerinin bulunduğunu tüm taraflar biliyor. Çatışmaları önlemek için tedbir alacağız" dedi. Bu da ABD'nin, Türkiye’nin Münbiç’e yönelik olası bir operasyon başlatması halinde PKK’yı koruyacağı anlamına geliyor.

Son dakika... ABD: Türkiye savaş açarsa biz de...

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Manning haftalık basın toplantısında Türkiye'nin Afrin operasyonu ile ilgili soruları yanıtladı.

Manning kuzeybatı Suriye'deki durumdan kaygılı olduklarını belirtirken "Tarafları IŞİD ile mücadeleye odaklanmaya, masum sivilleri korumaya davet ediyoruz" çağrısını yaptı.

Manning, Türkiye'nin Menbiç'teki terör örgütü YPG'ye bağlı Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) hedef alması halinde ABD'nin onları koruyup korumayacağı sorusu karşısında, "(Menbiç'te) ABD güçlerinin bulunduğunu tüm taraflar biliyor. Çatışmaları önlemek için tedbir alacağız" dedi.

Afrin için de aynısını söylemişlerdi

ABD liderliğindeki DAEŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, geçtiğimiz kasım ayında yaptığı açıklamada Afrin’e yönelik olası bir operasyon halinde “Gerekirse SDG’nin (PKK/PYD) çatısı altındaki herkesi; Araplar, Kürtler, Yezidiler ve Hıristiyanlar’ı destekler ve koruruz” demişti. ABD’li yetkililer daha sonra ağız değiştirerek Afrin’in operasyon sahaları içinde olmadığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

'Tükiye ile Menbiç konusunda anlaşma yok'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye ile ABD arasında Menbiç konusunda bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.
Nauert, bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın son açıklamasında ABD ile Türkiye arasında Menbiç konusunda genel bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Bu anlaşmanın ABDnin yeni Dışişleri Bakanının göreve başlamasına değin, birkaç hafta birkaç hafta gecikeceğini söyledi" sorusuna verdiği yanıtta, ""Menbiç konusunda bir anlaşma yok" dedi.
Nauert, iki hafta önce ABDli ve Türk heyetler arasında yapılan görüşmelerin bir sonraki toplantılarının ne zaman olacağına ilişkin soruyu da, "Şimdilik bu konuda duyuracak bir şey yok" karşılığını verdi.

Teröristbaşı saçmalıyor

Afrin’de ağır bir yenilgiye uğrayan terör örgütü PKK, savaş çığırtkanlığı yapmaya başladı. “Üst düzey” terörist Duran Kalkan da örgüte bağlı teröristler için yayınladığı mesajda tüm Türkiye’yi kana bulama çağrısı yaptı. Teröristbaşı küstah açıklamalarında, Türkiye’de devam eden terör saldırılarını hatırlatarak, teröristlerin Afrin’e yönelik hamle yapacağını; hatta Şemdinli’yi ele geçireceklerini iddia etti.

Haberin Devamı