Gazete Vatan Logo

Son dakika... 'Soul Kraliçesi' hayatını kaybetti!

AP haber ajansının son dakika olarak geçtiği habere göre, “Soul Kraliçesi” olarak bilinen Aretha Franklin 76 yaşında hayatını kaybetti.

Son dakika... 'Soul Kraliçesi' hayatını kaybetti!

17 ödüllü ünlü şarkıcı bir yıldır kanser tedavisi görüyordu.

Detroit’te evinde ailesiyle birlikte yaşayan Aretha Franklin'in sağlık durumu hakkında ünlü şarkıcı Beyonce da paylaşımda bulunmuştu. Aretha Franklin, son 4 ayda 28 kilo verdiği sosyal medyada yer almıştı.

Aretha Franklin kimdir?

Çıkardığı albümler ve parçalarla soul müzik listelerinde haftalarca listebaşı kalan ve toplamda 20 Grammy ödülü sahibi Amerikalı soul ve gospel sanatçısı Aretha Franklin, 25 Mart 1942‘de Memphis’de, İlahi şarkıcısı, piyanist ve ünlü bir vaiz olan C. L. Franklin ve Barabara Sigger Franklin’nin 5 çocuğunun dördüncüsü olarak dünyaya geldi.
Aretha 6 yaşındayken anne ve babası ayrıldı. 10 yaşına geldiğinde ise annesini kalp krizinden kaybetti. Babasının New Bethel Baptist Kilisesi’nde rahip olarak iş bulması dolayısıyla Detroit, Michigan’a taşındılar. Aretha da kilisenin korosunda şarkı söylemekteydi. Ondaki piyano ve vokal kabiliyeti daha küçük yaşlarda ortaya çıkmıştı.
1956 yılında Aretha Franklin henüz 14 yaşındayken, babasının gospel kayıtlarını yapan Checker Records ile albüm anlaşması imzaladı ve aynı yıl “The Gospel Soul of Aretha Franklin” adlı kaydını yayınladı. Clara Ward ve Mahalia Jackson gibi dönemin önemli gospel vokalistleri de bu kayıtta ona yardımcı oldular.
Erken yaştaki hamileliği onun bir süre müzik kariyerine ara vermesine sebep oldu. 1955–1957 yılları arasından 4 oğlundan ikisini dünyaya getirdi. 1960 yılında Columbia Records ile anlaşma imzalayarak müziğe dönüş yapan Franklin, bu dönem Dinah Washington ve Sam Cooke gibi sanatçıların etkisinde kaldığını ve kendini daha çok pop yıldızı olarak gördüğünü belirtmişti. Bunu söylemesindeki en büyük etkilerden biri de Columbia Records’tan çıkan “Rock-A-Bye Your Baby” adlı caz ezgileri taşıyan parçasının ile pop listelerinde 37. sıraya kadar yükselmesiydi.
1961 yılında ise “Today I Sing The Blues“, “Won’t Be Long” ve “Operation Heartbreak” gibi parçalarıyla R&B listelerinde ilk 10’a girmeyi başardı. 1966 yılının sonlarında Columbia Records’daki başarısına rağmen Atlantic Records’a geçti.
1967 yılına gelindiğinde gospel ezgileri taşıyan blues parçası “I Never Loved A Man (The Way I Love You)” adlı parçası Atlantic Records’dan çıkardığı ilk kayıt oldu. Prodüktörlüğünü Jerry Waxler‘ın yaptığı şarkı, kısa sürede ilk 10’a girdi ve R&B listelerinde zirveyi 7 hafta boyunca kimselere kaptırmadı.

Haberin Devamı