Gazete Vatan Logo

Obama'ya yakın markaj!

G20'de Başbakan Tayyip Erdoğan'dan Obama'ya yakın markaj

Dünya liderleri ABD’nin yeni başkanı Barack Obama ile tanışmak için yarışırken Obama, iki aile fotoğrafında Erdoğan’la yan yana durdu. Emine Erdoğan da First Lady Michelle’in yanında yer aldı. Erdoğan ve ABD lideri sohbet etti, Obama’nın Türkiye ziyaretini konuştu

Ekonomik krize çare bulmak amacıyla dünyanın en zengin 20 ülkesini bir araya getiren Londra’daki G20 zirvesinde ABD’nin yeni başkanı Barack Obama ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yakın teması gözlerden kaçmadı. Obama ve Erdoğan, önceki gün Kraliçe tarafından onurlarına verilen yemek öncesinde çektirdikleri aile fotoğrafında yan yana durdu. Liderlerin bir alfabetik protokol sıralaması olmaksızın sıralandıkları fotoğrafta Obama’nın bir yanında G.Afrika Devlet Başkanı Kgalema Motlanthe’nin, diğer yanına ise Erdoğan’ın yer alması dikkat çekti. Bu uygulama First Lady’lerin fotoğrafında da sürdü.

First Lady’ler yan yana

Liderler Başbakanlık konutunda çalışma yemeğinde bir araya gelirken ev sahibi Gordon Brown’ın eşi Sarah Brown da zirveye katılan devlet ve hükümet başkanlarının eşlerini ağırladı. En dikkat çekici isim ABD’nin yeni First Lady’si Michelle Obama’ydı. Kolsuz bluzuyla göz kamaştıran Michelle Obama, aile fotoğrafı çekilirken yine yanında Emine Erdoğan’ın bulunmasını tercih etti. Dünkü zirvede de ABD-Türkiye yakınlaşması sürdü. Erdoğan sabah saatlerinde Londra’nın Newham bölgesindeki zirvenin yapıldığı Excel Fuar Merkezine geldi. Burada G20 liderleri bir kez daha aile fotoğrafı çektirmek üzere basının karşısına geçti. Yine alfabetik protokol uygulanmadı ve Obama’nın iki yanında Rusya lideri Dimitri Medvedev ile Erdoğan yer aldı. Fotoğraf çekimi sırasında liderlerin sık sık birbiriyle şakalaşması, özellikle de İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin hareketleri liderleri kahkahaya boğdu.

Obama ile yürüyüş

Çekimin ardından Erdoğan aile fotoğrafının çekildiği bölgeden, zirvenin sabah oturumunun yapılacağı salona ABD Başkanı Obama ile birlikte yürüdü. Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Suudi Kralı Abdullah ve Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile ayaküstü gerçekleştirdiği “mini zirve” sırasında, G-20, küresel ekonomi ve NATO konularını görüştüğü öğrenildi. Brezilya lideri Lula de Silva’nın ise Erdoğan’ı Brezilya’ya davet ettiği açıklandı.

FIRST LADYLER BALE İZLEDİ

G20 zirvesine katılan dünya liderlerinin eşleri, Londra’daki Royal Opera House’u ziyaret ederek Ballet Black isimli bale grubunun provasını izledi, daha sonra da sahneye çıkarak hep birlikte kameralara poz verdi. Fotoğrafta soldan sağa BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un eşi Ban Soon Taek, Japonya Başkanı Taro Aso’nun eşi Chikako Aso, Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın eşi Laureen Harper, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh’in eşi Gursharan Kaur, ABD First Lady’si Michelle Obama, G.Kore First Lady’si Kim Yoon-ok, ev sahibi İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın eşi Sarah Brown, Meksika First Lady’si Margarita Zavala, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in eşi Svetlana Medvedeva, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun eşi Margarida Barroso, Avustralya Başbakanı Kevin Rudd’un eşi Therese Rein ve Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva’nın eşi Pimpen Vejjajiva yer alıyor.

Michelle protokolü fena deldi


İngİltere Kraliçesi Elizabeth ile ABD First Lady’si Michelle Obama’nın birbirine sarılmış görüntüsü İngiltere’de günün fotoğrafı oldu. Protokol kurallarına göre kraliçeye dokunmak kesinlikle yasak ancak Kraliçe 57 yıl sonra ilk kez böyle bir harekette bulundu. Michelle First Lady’lerin fotoğrafında yine kolsuz bir bluz giyerek “bir First Lady için fazla açık” giyindiği konusunda eleştirileri dinlemedi.

“Türkiye ziyareti için çok memnunum”

ErdoĞan, Obama’nın zirve sonrası yapacağı Türkiye ziyareti için “Sizi ülkemize bekliyoruz” ifadesini kullanırken Obama da bu ziyareti gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki liderin sohbetine bir süreliğine Almanya Başbakanı Angela Merkel de dahil oldu. Washington’da yerleşik 165 Amerikalı ve yabancı gazeteci, Obama’nın ilk denizaşırı seyahatini Beyaz Saray basın uçağıyla seyahat ederek yakından takip edecek. Obama 5 Nisan akşamı Ankara’ya ulaşacak.

Kraliçe ile İstanbul sohbeti

BaŞbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, önceki akşam Kraliçe İkinci Elizabeth’in liderler ve eşleri onuruna verdiği yemekte Kraliçe ile bir süre sohbet etme imkanı da buldu. Erdoğan’ın Kraliçe’nin elini sıkarken saygıyla eğilmesi dikkat çekti. Tercüman aracılığıyla gerçekleşen konuşma sırasında Kraliyet ailesinin geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yaptıkları gezinin anıları paylaşıldı. Emine Erdoğan, dün de zirveye evsahipliği yapan İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın eşi Sarah Brown (sağda) ile Opera Merkezi’ne gitmeden önce bir süre sohbet edip fotoğraf çektirdi.

Güvenliğe 10 milyon dolar gitti

Güvenlİk önlemlerinin İngiltere hükümetine 7.5 milyon sterline (Yaklaşık 10.5 milyon dolar) mal olduğu görüşmeler arasında siyasi lider ve diplomatlara 40 silahlı konvoy eşlik etti. 4 bin kişilik gösterici grubuna karşı 7 binden fazla polis görev yaptı. Zirvenin bir gün öncesinde eylemlere katılan 40 yaşlarındaki bir gösterici aniden yere yığılarak yaşamını yitirdi. Ambulansta uzun süre kalp masajı yapılmasına rağmen kurtarılamadı. 86 gösterici de polis tarafından gözaltına alındı. Dün ise polis Londra caddelerinde tam bir abluka uyguladı. Göstericilerin zirvenin yapıldığı bölgeye girmesine izin verilmedi. Sadece zirvenin yapıldığı Excel Center 1500 polis tarafından korundu. Dünyanın kişi başına düşen en çok güvenlik kamerasının bulunduğu Londra’da göstericiler 10 bin güvenlik kamerasıyla izlendi.

G20’DEN NOTLAR

Emine Hanım Naomi ile oturdu

First Lady’ler için verilen yemeğe Harry Potter kitaplarının yazarı JK Rowling ve ünlü model Naomi Campbell da katıldı. Emine Erdoğan, Naomi Campbell ile aynı masaya oturdu.

Liderlerin aile fotoğrafında gülümsemeyen tek bir isim vardı: Nicolas Sarkozy... Daha önce istekleri yerine getirilmezse zirveyi terk edeceğini söyleyen Sarkozy, aynı zamanda 30 dünya liderinin katıldığı yemeğe en son gelen ve ilk terk eden isim oldu. Fotoğrafta en büyük gülümsemenin ABD Başkanı Barack Obama ve ev sahibi İngiltere Başbakanı Gordon Brown’a ait olduğu dikkat çekti.

Kraliçe’ye iPod

Obama, Kraliçe Elizabeth’e 2007’de ABD’ye yaptığı ziyaretin görüntülerini içeren videoların bulunduğu bir iPod hediye etti. Kraliçe, “Benim zaten bir mp3 çalarım var” diyerek Obama’yı şaşırttı. Elizabeth ve eşi Prens Philip de hediyeler karşılığında Obama çiftine imzalı portrelerini verdi.

İngiltere-Ukrayna maçı için tahmin yapması istenen Obama, “Hayatımda en son karışacağım şey Avrupa futboludur. Bana brifing bile vermediler ama bu tabi ki ekibimin hatası” diye konuştu.

Gözler Carla’yı aradı

16 dünya liderinin eşlerinin katıldığı zirvede en çok aranan isim Fransız First Lady Carla Bruni’ydi. İngiliz basını Bruni’nin tüm ilginin Michelle Obama’nın üzerinde toplanmasından rahatsız olacağı için zirveye katılmadığını yazdı.

10 yıl önce kurulan G20’ye 500 resmi delegeyle onlara eşlik eden 1000 kadar çevirmen ve güvenlik görevlisi katıldı.

Zirvede tuvalet krizi

Zirvenin en çok konuşulan anı ise fotoğraf çekimi sırasında yaşanan “tuvalet karmaşası” oldu. Liderler dizilip flaşlar patlamaya başladığı sırada Kanada liderinin tuvalette olduğu ortaya çıktı. Kanada lideri Stephen Harper gelince çekim yeniden başladı fakat bu kez de İtalya Başbakanı Berluconi’nin tuvalette olduğu görüldü. Aile fotoğrafı eksik kaldı.

İngiltere Kraliçesi, Obama ile birlikte yaşamındaki 11’inci ABD Başkanı ilke tanışmış oldu.

Haberin Devamı