Gazete Vatan Logo

Şişmanlık geni bulundu!

40 Bin yetişkinin DNA'sı incelendi ve şişmanlığın genetik olduğunu kanıtlayan gen bulundu. Geni etkileyecek bir ilaç bulunursa şişmanlık tarih olacak

İNGİLTERE’DE Oxford Üniversitesi ve Peninsula Tıp Fakültesi bilim adamlarının ortaklaşa yürüttükleri araştırmada, şişmanlığa yol açan bir genin tespit edildiği açıklandı. Şişmanlığın genetik olduğunu kanıtlayan FTO isimli gene etki eden bir ilaç geliştirilmesi durumunda insanlar artık diyet yapmadan zayıflayabilecek.

Bilim adamları, genin etkisiyle obezite riskini yüzde 70 artırdığını belirtirken, bu kişilerin vücutlarında diğerlerine göre yüzde 15 oranında daha fazla yağ olduğuna işaret etti. Araştırmacılar, ayrıca gelecekte kişilerin bu geni taşıyıp taşımadıklarına dair testler yaptırmalarının mümkün olabileceğini, hatta çiftlerin şişmanlık geni taşımayan çocuk doğurmalarının da mümkün olabileceğini belirtti. Bilim adamlarının bulgularının, modern yaşamın en önemli hastalıklarından biri olan obezitenin yenilmesinde önemli bir adım olabileceğine dikkati çeken Telegraph gazetesi, İngiltere’de her dört kişiden birinin obez olduğuna da yer verdi. Haberde, şişmanlık geninin bulunmasında rol oynayan bilim adamlarının 40 bin yetişkinin DNA yapılarıyla sağlıkları ve vücut yapıları arasındaki ilişkiyi incelediği kaydedildi.

Haberin Devamı