Gazete Vatan Logo

Siparişleri sürücüsüz araçlar getirecek

Akıllı teknolojilerin hayatın her alanında yaygınlaştığı bir yılın ardından, 2019 yılında tüketici elektroniğine damgasını vuracak trendler de belli oldu.

Siparişleri sürücüsüz araçlar getirecek

Araştırma şirketlerinin öngörülerinde akıllı cihaz ve araçların ön plana çıktığını vurgulayan Anker Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Cem Bodur, 2019'da tüketicilerin yaşamını etkileyecek 5 önemli teknolojiye dikkat çekti.

Trafikte kendi kendine yol alan sürücüsüz araçlar için henüz erken olduğuna dikkat çeken Bodur, "Ancak konu kısa mesafe sipariş teslimatına geldiğinde sürücüsüz araçları yakında kullanmaya başlayabiliriz. Sürücüsüz araçlar, siparişini verdiğimiz pizzayı rahatlıkla evimize getirebilir. Gideceği mesafe belirli bir alan içinde olduğundan, kontrollü bir şekilde yol alarak görevini başarıyla tamamlayabilir. Sürecin tamamen otomatik hale gelmesi maliyetleri azaltacağından, firmalar müşterilerine çok daha uygun fiyatlarla hizmet verebilir. Teknolojiye öncülük eden şirketlerin yaptıkları pilot çalışmalar, yeni yılla birlikte sürücüsüz sipariş teslimatı devrinin çok da uzak olmadığına dair önemli ipuçları barındırıyor" dedi.

Akıllı ofisler ile iş yerlerinin havası değişecek

Teknolojinin sadece cihazları değil, içinde bulunduğumuz yapıları da akıllı hale getirdiğini kaydeden Bodur, "Sayısı hızla artan akıllı ofislerde, ısıtma ve aydınlatma gibi sistemler anlık olarak otomatik bir şekilde kontrol ediliyor. Yeni geliştirilen sensörler sayesinde, akıllı iş yerleri çalışanları tanıyor, ortamın ısı ve aydınlatma gibi değişkenlerini herkesi memnun edecek hale getiriyor. Ses ve hava kirliliğini ölçüyor, gerektiğinde yöneticileri uyarıyor. Akıllanan ofisler ile hantal projeksiyonların devri de sona eriyor. Yeni akıllı projeksiyon sistemi ile projeksiyon cihazları cebe giriyor. Kola kutusunu andıran tasarımıyla bu cihazlar tüm projeksiyon ihtiyaçlarına çözüm oluyor, ofiste sunum yapmak çok daha kolay hale geliyor. Akıllı ofisler, kablo kargaşasından kurtulmak için ise taşınabilir güç üniteleri ve kablosuz şarj cihazlarından faydalanıyor, çalışma masaları rahat bir nefes alıyor. Çalışanlara ideal bir çalışma ortamı sunarak iş yerindeki üretkenliği artıran akıllı ofisler, teknoloji devlerinin yatırım ve çalışmalarıyla hızla gelişmeye devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Kontrol için hastaneye gitmek gerekmeyeceğine dikkat çeken Bodur, "Ufak bir kontrol için hastaneye gitme dönemi, akıllı cihazlar sayesinde yakında tamamen sona erecek gibi görünüyor. Firmaların geliştirdiği akıllı sağlık kitleri, kullanıcıların durumunu yakından takip ediyor, gerektiğinde onlara uyarı veriyor. Kullanıcılar teknoloji sayesinde diledikleri an sağlık durumlarını kontrol edebiliyor, gerektiğinde akıllı cihazlar üzerinden doktor ve psikologlardan özel destek alıyor. Akıllı teknolojiler sayesinde, sağlık merkezlerine ulaşmakta güçlük yaşayan insanlara alternatif sağlanıyor, yüksek maliyetli rutin kontroller çok daha ulaşılabilir hale geliyor" dedi.

Haberin Devamı

Haritalandırma teknolojisi hayatımızı kolaylaştıracak

Akıllı telefonların vazgeçilmez özelliklerinden biri olan haritaların, yeni yılda daha da akıllı hale geleceğinin altını çizen Bodur, "Sadece gidilmek istenen yeri göstermekle kalmayacak, kullanıcıların neye ihtiyacı olduğunu öğrenip ona uygun tavsiyelerde bulunacaklar. Böylece kullanıcılar gitmek istedikleri yere çok daha hızlı gidecek, aradıkları şeyi çok daha kolay bulacak. Haritalandırma teknolojisinin getirdiği yenilikler sadece trafiğe özgü değil. 2019’da haritalandırma sistemini kullanan akıllı cihazların sayısı artacak, böylece hayat daha da kolaylaşacak" dedi.

Haberin Devamı

2019’da verinin önemi daha da artacağını belirten Bodur şunları söyledi: "Teknoloji firmaları kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek için verinin gücünden daha fazla faydalanmanın yollarını arıyor. Aldıkları patentler ve gerçekleştirdikleri ortaklıklar ile kendilerini yeni akıllı dünyaya hazırlayan firmalar, verinin gücünden farklı şekillerde faydalanmayı amaçlıyor. Müzik uygulamaları, verileri kullanıcılarına daha iyi bir müzik deneyimi yaşatabilmek için analiz ederken, teknoloji lideri firmalar ise veriyi sürücüsüz araçlar geliştirmek için kullanıyor. Kullanıcısını her geçen gün biraz daha iyi tanıyan ve kendini onun tercihlerine göre sürekli olarak güncelleyen yeni akıllı sistemler, gücünü veriden alan teknolojik cihazlar ile birlikte, tüketicilerin hayatını her geçen gün biraz daha kolaylaştırıyor. Bu trend, hızlı gelişimine 2019 yılında da devam edecek".

Haberin Devamı