Gazete Vatan Logo

Sınırda dram! Herkes rahatsız

Amerikan hükümetinin Meksika sınırında ülkeye kaçak girmeye çalışırken yakalanan mültecilerin çocuklarını ailelerinden ayırarak başka bir merkezde tutması uygulamasına karşı sesler yükselirken, First Lady’lerden de açıklamalar geldi.

Sınırda dram! Herkes rahatsız

ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi First Lady Melania Trump, Washington yönetiminin sınırda yakalanan mültecilerin çocuklarının ebeveynlerinden ayrılarak farklı sığınma merkezlerinde tutulmasını eleştirdi.

Trump yönetiminin uyguladığı bu politikayla ilgili olarak konuşan Melania Trump’ın sözcüsü Stephanie Grisham, First Lady’nin çocukların ailelerinden ayrılmasını görmekten “nefret ettiğini” ve “sınırın her iki yanındaki tarafların göç yasalarında reform yapmasını ümit ettiğini” belirtti.

Grisham, Melania Trump için “Yasalara uyan ama aynı zamanda vicdanla yönetilen bir ülkeye ihtiyacımız olduğuna inanıyor” ifadelerini kullandı.

‘KALBİMİ KIRIYOR’

Trump’ın politikasına bir tepki de kendi partisinden olan ABD’nin eski Cumhuriyetçi başkanı George W. Bush’un eşi Laura Bush’tan geldi. Bush, Washington Post için “Çocukları sınırda ebeveynlerinden ayırmak kalbimi kırıyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Eski First Lady Bush, “Bir sınır eyaletinde yaşıyorum. Uluslararası sınırlarımızın korunması gerektiğini takdir ediyorum ancak bu sıfır tolerans politikası zalimce. Bu gayriahlaki ve kalbimi kırıyor” diye yazdı.

Haberin Devamı

Amerikalıların ahlaklı bir millet olmakla, doğal afet, açlık ya da savaşın vurduğu bölgelere insani yardım göndermekle övündüğünü ifade eden Laura Bush, “Eğer gerçekten böyle bir ülkeysek gözaltındaki çocukları ebeveynleriyle yeniden bir araya getirmek ve ebeveynlerle çocukları ayırmayı bırakmak bizim yükümlülüğümüzdür” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, kendi yönetiminin Adalet Bakanı Jeff Sessions tarafından yapılan bu uygulamadan Demokratları sorumlu tutmuştu. Ancak konunun uzmanları, söz konusu uygulamanın Trump yönetiminin tercihi olduğunu ifade ediyor.

TEL ÖRGÜDEN KAFESLER VAR

Los Angeles Times, gözaltında tutulanların kaçmasını engellemek için tel örgüden yapılmış kafesler bulunduğunu bildirdi.

Merkezlerden yansıyan fotoğraflarda çocukların tek sıra yürütüldüğü ve yer yataklarında uyuduğu görülüyor.