Gazete Vatan Logo

Sinir hasarına dikkat!

Geçtiğimiz günlerde kliniğimize başvuran genç hastam cinsellikte eskisi gibi haz alamadığını, orgazm hislerinde azalma olduğunu, boşalmasının geciktiğini belirtiyordu. Sorununun psikolojik olduğuna, gerginlik, stres ve konsantrasyon zorluğu nedeniyle oluştuğuna inanıyordu. Şikayetinin sinir sistemi kaynaklı olabileceğini hiç aklına getirmiyordu. Oysa sinir sistemi cinsel bölgedeki hisleri, hissiyatın yoğunluğunu, zevki ve uyarılmayı yöneten ana yapılardan biri ve bu sistemi etkileyen sayfalar dolusu sağlık problemi bulunuyor. Bazen bir vitaminin eksikliği bazen bisiklete binmek bile cinsel bölgedeki sinirlerde hasar yaratabiliyor. Bu haftaki yazımızda sık karşılaşılan ve cinsel hisleri etkileyen sinir sorunlarına değiniyoruz.

Zevki azaltır, sertleşmeyi bozar


Beyin ile cinsel bölge arasında cinsel his ve uyarıları taşıyan sinir sistemi adeta bir köprü işlevi görüyor. Bu köprüde ortaya çıkan herhangi bir sorun karşınıza cinsel fonksiyon problemi olarak çıkıyor. Sinir sistemini ilgilendiren pek çok sağlık problemi var. Beyin ve omuriliği içine alan merkezi sinir sisteminde oluşan inme, felç, omurilik hasarı, Parkinson hastalığı ve Multiple Skleroz gibi problemlerde beyinden cinsel bölgeye inen sinyaller sekteye uğruyor. Sertleşme sorunu, boşalma problemleri gelişebiliyor. Yine cinsel bölgeyi lokal olarak besleyen sinir sisteminde alkole, toksinlere, yanlış beslenmeye bağlı gelişen sinir hasarlarında cinsel bölgeden beyne giden uyarılar azalıyor. Özellikle diyabette penisteki sinirlerin hasar görmesi çok sık yaşanan bir durum. Böylece ön sevişme veya cinsel birliktelikte alınan haz, hissiyat azalıyor. Cinsel dokunuşlarla ne kadar uyarı verilirse verilsin sertleşme kalitesi istenildiği gibi olmuyor, boşalma süresi uzuyor.

Cerrahi de etkili

Beyin veya omurilik hasarı yaratan cerrahi operasyonlar sinir yollarına zarar vererek sertleşme problemi yaratabiliyor. Mesane, prostat veya rektum (makat) bölgesindeki sinirlere hasara veren veya kasık bölgesine uygulanan cerrahi işlemlerde sertleşme bozuluyor. Bu bölgede uygulanan radyoterapi de penise giden sinirleri etkileyebiliyor. Batın ameliyatları, batın damarlarını ilgilendiren cerrahilerde de aynı etki söz konusu. Bu tip cerrahi ve sinir hasarı yaratan işlemler sonrası gelişen cinsel fonksiyon sorunlarında cinsel rehabilitasyonu unutmamak ve erken dönemde tedaviye başlamak sinir iletisini güçlendirmek için şart!

Uyarılar ölçülebilir

Günümüzde cinsel bölgedeki hissiyatı teknolojik cihazlarla ölçebiliyoruz. Özellikle sertleşme sorunu yaşayan, sertleşse bile cinsel hislerinde azalma olduğunu, cinsel birliktelikte eski hazzı yakalayamadığını ya da boşalma süresinde gecikme, boşalamama gibi problemleri olduğunu belirten erkeklerde ölçümler faydalı oluyor. Bu ölçümlerden yola çıkarak cinsel bölgedeki sinirleri canlandıracak, hissiyatı kuvvetlendirecek öneriler verebiliyoruz.

sinirleri korumak

Cinsel bölgedeki sinirleri korumak için öncelikle sinirlere hasar yaratan sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Örneğin şeker hastalığında dikkatli kan şekeri takibi, 3 aylık hemoglobin A1C seviyelerinin kontrolü hem damar hem de sinirlerin korunması için gerekiyor. Kan şekerinin kontrol altında tutulması, doğru beslenme ve düzenli egzersiz ile sağlıklı yaşam önerilerini takip edilmesi sinir sistemi sorunlarının önüne geçilmesi için gerekli. Fazla alkole bağlı gelişen nöropatilerde alkolün kesilmesi faydalı. B vitamini sinir sistemini koruduğu için his kaybı, karıncalanma, uyuşma gibi sorunlarda B vitamini seviyelerine bakılıp, eksikliğinde takviye edilebiliyor. Tiroit sorununa bağlı gelişen nörapatilerde tiroit hormonun yerine konulması şikayetleri hafifletiyor. Ameliyat veya sistemik hastalıklara bağlı problemlerde ise soruna yönelik tedaviler uygulanıyor.

Şeker hastalığı nöropati yapar

Şeker hastası olan erkeklerde sertleşme sorunu görülme riski üç kat daha fazladır. Şeker hastalığı damar hasarı yaratarak penise giden kan akışını azaltıyor. Ancak şeker hastalığında sinir hasarı yani nöropati de sık görülen bir problemdir. Bu durumda hem sertleşme işlevi etkileniyor, hem de orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma gibi sorunlar görülüyor.

Merak konusu

Prostat ameliyatında sertleşme sorunu kaçınılmaz son mudur?
Prostat bezini çevreleyen dokuda sertleşme işlevini destekleyen sinirler bulunuyor. Bu sinirlerden özellikle kavernöz sinir sertleşmeyi sağlamak için gerekli. Prostat büyümesi veya kanserinde uygulanan bazı ameliyatlarda bu sinirler hasar gördüğünde ameliyat sonrasında sertleşme sorunu gelişebiliyor. Günümüzde tıptaki gelişmeler sayesinde artık sinir koruyucu cerrahiler ön plana çıktı. Prostat operasyonlarında da sinir koruyucu cerrahilerin tercih edilmesi veya prostat büyümesinde sinir harabiyetini azaltan özel tedavilerin kullanılması (örneğin bazı lazerler) sertleşme sorunu yaşama riskini de azaltıyor.
Yine de prostat ameliyatları sonrasında penis rehabilitasyonu erken dönemde başlatılıyor ve penis işlevleri koruma altına alınıyor. Prostat ameliyatı geçirecekseniz kullanılacak yöntemi önceden hekiminize danışabilirsiniz. Ameliyat sonrasında cinsel fonksiyonların devamı için neler yapmanız gerektiğini de yine hekiminiz
size anlatacaktır.

Şaşırtıcı bir bilgi

Bisiklete binmek sertleşme sorunu yaratır mı?
Yürüyüş, koşu, yüzme, tenis gibi aerobik aktiviteler sertleşme sorunu riskini azaltıyor. Bisiklete binmek de bir aerobik aktivite olmasına rağmen sertleşme sorununa yol açabiliyor. Buradaki ana sorun bisikletin selesi. Bisiklete binen kişi vücut ağırlığını seleye veya selenin uç kısmına yüklediğinde, pelvik kemik üzerine binen yük, penisteki pudendal sinire baskı yapıyor. Bu durumda penis ve testisleri saran skrotum kesesinde his kaybı, karıncalanma oluşuyor. Kronik baskı penise giden damarları da daraltıp, penise giden kan akışını da azaltabiliyor. Yapılan çalışmalar özellikle haftada 3 saat ve üzerinde bisiklete binmenin sertleşme sorunu riskini arttığını gösteriyor. Bu riski bilip buna göre bir egzersiz planlaması yapmanız faydalı olacaktır. Geniş ve rahat seleli bisikletleri seçmeniz de yararlıdır.

Haberin Devamı