Gazete Vatan Logo

Sinemada 18+ tartışması!

Filmler vizyona girmeme tehlikesi ile karşı karşıya...

‘Sinema Filmlerinin Desteklenmesi’ yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, destek verilen filmlerin, ‘18+’ ibareli olması durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği geri alacak.

‘Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yeni Yönetmelik’ başlığıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, sinema filmlerine ‘ahlaki içerik’lerine göre devlet desteği verilecek. Eğer bir yapım 18+ ibaresi taşıyorsa Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteğini alamayacak. Yapılan değişikliğe göre, yapımına destek verilmiş sinema filmi projesinin senaryosunda proje bütünlüğünü bozacak değişiklikler olması ya da senarist değişikliği halinde Destekleme Kurulu’nun veya bakanlığın onay vermesi gerekecek. Aksi halde film, vizyona giremeyecek. Sinemacıların 18+ yönetmeliğine tepkileri ise şöyle:

Ümit Ünal: Otosansürü güçlendirir

“Türkiye’de her alanda sanatçıların en büyük sorunu oto sansür. Zaten sürekli bilinçli ya da bilinçsiz kendimizi kısıtladığımız bir alanda iş yapıyoruz. Bu karar sinemacıların (yazar/ yönetmen/ yapımcı) oto sansür duvarını iyice güçlendirmek için alınmış gibi. 18+’nın kriterleri belli değil. Hemen hemen her şey ‘genel ahlak’ açısından yargılanıp, ‘reşit olmayanlar görmesin’ diye damgalanabilir. Bunu sürekli göz önünde tutmaya çalışan bir sanatçı felç olur, asıl görevini yapamaz hale gelir. Bir diğer sorun da hem desteği veren hem de 18 yaş sınırını belirleyen kurumun aynı olması. Kendileri kurul kurup destek verip, sonra ‘pardon yanlış yapmışız’diye geri mi alacaklar? Bu yeni yönetmelik ‘biz bu desteği sadece kendi sevdiklerimize veriyoruz, suya sabuna dokunan kimse almasın’ demek gibi bir şey. “

Mustafa Altıoklar: Yaratıcı fikirler yok oluyor

“Yürütmeliğe yeni dönüşmüş olabilir ama zaten sansür sinemada ve sanatta var. Özellikle sinema zaten yıllardır alttan alta yapılan sansürler nedeniyle kalite kaybına uğradı, uğramaya devam ediyor. Film Yönetmenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Türkiye Sinema Konseyi Başkanlığı görevlerimden istifa etmemin nedeni de uygulanan sansürlerdir. Yaratıcı fikirler yok ediliyor. Şunu diyebilirimki sinemamız dibe vurma noktasına doğru hızla ilerliyor.”

Serkan Çakarer: Değerlendirme düşündürücü

“Bizim sinema yapımcıları olarak üç önemli sorunumuz var. Birincisi destekleme kurulunun yetkilerinin kısıtlanması, ikincisi 18+ ibareli filmlerden desteğin geri çekilmesi, üçüncüsü ise kurulun kesin bir toplanma zamanının belirtilmemesi. Özellikle 18+ ibareli filmlerden desteğin geri çekilmesi konusu bizi oldukça düşündürüyor. İlk olarak başvuruda bulundunuz ama kurul bunu nasıl değerlendiricek sorusu akla geliyor. ‘Kamu düzeni ve genel ahlaka uygunluk’ dediğiniz ilkenin kötüye kullanılmasını nasıl önlenebilir? İşte bizi düşündüren bu.”

Osman Sınav: Vergi indirimi sağlanmalı

“Ben sinema filmlerine devletin maddi destek vermesini zaten doğru bulmuyorum. Eğer bir film çekilecekse bir yapımcı bulunur. Eğer yapımcı bulamıyorsan film çekmeyeceksin. Destek, ödenek falan alınmamalı. Ama şayet sinema sektörüne yönelik bir düzenleme yapılacaksa, sinema filmlerine vergi indirimi sağlanmalı.”

Atilla Dorsay: Çağdışı bir tavır

“Sanatı, ahlaki kriterlerle sınırlandırmaya çalışmanın katı ve gereksiz bir tavır olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz çağı dikkate alırsak televizyonda ve özellikle sinemada böyle sınırlandırmalara gidilmesini çağdışı olarak nitelendiriyorum.”

Haberin Devamı