Gazete Vatan Logo

Şimdi ‘serbest’ takılmak moda!

Bağımsız (freelance) çalışanların ve kendi kendilerinin patronu olanların yarattığı bir ekonomi modeli olan ‘Gig’ Türkiye'de yaygınlaşıyor.

Şimdi ‘serbest’ takılmak moda!

Bağımsız (freelance) çalışanların ve kendi kendilerinin patronu olanların yarattığı bir ekonomi modeli olan ‘Gig’ (kısa süreli iş) hızlı bir şekilde büyüyor. Dünyanın yavaş yavaş kaydığı bu model, ilerleyen teknoloji ve her yerden çalışma olanağının elde edilmesiyle birlikte Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor.

Hiçbir kuruma bağlı olmadan, serbest (freelance) olarak çalışan, yani bir firma ile süresiz kontratlar yapmak yerine kısa süreli projelerde görev alarak para kazanan kişilerin yarattığı ekonomiye ‘Gig ekonomi’ deniliyor. Aslında bu iş modeli yeni değil, çok eskilere dayanıyor. Ancak, günümüzde dijitalleşmeyle birlikte internete bağlanılan herhangi bir yerden çalışabilme imkânının oluşması, kendi kendilerinin patronu olmak isteyenlere çok farklı alanlarda iş fırsatları sunuyor. Danışmanlık firması McKinsey & Company’nin 2016’nın ekim ayında yayınlanan ‘Independent work: Choice, necessity, and the gig economy’ raporuna göre ABD ve Avrupa Birliği’ne üye 15 ülkede toplam 162 milyon kişi serbest olarak çalışıyor.

Haberin Devamı

Devamını okumak için tıklayınız...