Gazete Vatan Logo

Ses teli felcine ameliyatlı çözüm

Bahreynli Aqeela Alaraibi, ses tellerindeki problemden ötürü hiçbir zaman sesini duyamadı. Florence Nightingale Hastanesi’nde Op.Dr. Erkan Aktan’ın kısa süren operasyonuyla nihayet sesine kavuştu

Ses teli felcine ameliyatlı çözüm

Doğduğunuz andan itibaren sesinizi hiçbir şekilde duyamadığınızı düşünün... Şarkı söyleyemiyor, düşüncelerinizi ifade edemiyorsunuz. Varsınız ancak sesiniz yok. Etrafınızdaki arkadaşlarınızın neşeli kahkahalarına katılamıyor, derin bir sessizlikle onlara eşlik ediyorsunuz... İşte 17 yaşındaki Bahreynli Aqeela Alaraibi de böyle bir hikayeye sahip. Prematüre olarak doğan Alaraibi, ses telllerindeki bir problemden ötürü hiçbir zaman sesini duyamadı. Nihayet kaderi iki hafta önce değişti. Florence Nightingale Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op.Dr. Erkan Aktan, dakikalar süren bir operasyon sonucu Bahreynli Alaraibi’yi iyileştirdi.

Çekingen biri haline gelmiş

Aktan tedavi Alaraibi’nin tedavi sürecini şu sözleriyle açıklıyor: “Hastamız prematüre olarak doğmuş. Ona bağlı olarak da doğar doğmaz, doktorları tarafından yoğun bakıma alınmış. Nefes alabilmesi için boğazına tüp yerleştirilmiş. Beslenmesi ise burnundan midesine indirilen tüple sağlanmış. Düşünün çocuk büyümeye devam ediyor fakat bakıyorlar ki ses çıkaramıyor. Dolayısıyla ilerleyen süreçte hep çekingen, utangaç tavırlı biri haline dönüşüyor. Bahreyn’deki doktorları da problemi kendilerinin çözemeyeceğini ifade edip bize gönderdi. Yaklaşık iki hafta önce tedavisine başladık.”

Haberin Devamı

Ameliyattan sonra kitap okudu ve sesini duyunca ağladı

Alaraibi’nin ses tellerinden birisinin felç olduğu tespit edildi. Bu durum enfeksiyondan veya başka bir nedenden dolayı oluşmuş. Genç kız konuşulanı anlıyor fakat sesi çıkmıyordu. Aktan bu konu hakkında, “Ameliyat olması gerektiğini söyledik. Aile de bize inandı. Burada farklı işlemler yapılabilir ancak biz bu hastaya mikroskobik görüntü altında, hasta uyurken ses tellerine mikroenjeksiyon yaptık. Operasyon kısa bir süremizi aldı. Felçli olan ses teli orta hatta olması gerekirken yana doğru kayıp orada kalıyor. Normal ses teli çalışıyor ancak karşılığını bulamıyordu. Biz bu felci olan ses telini yapmış olduğumuz enjeksiyonla orta hatta doğru iteledik. Bu sayede sağlam ses teli hastalıklı ses teli üzerine bindi. Ameliyattan sonra hemen yüksek sesle kitap okumaya başladı ve ağladı” diyor.

Haberin Devamı

Şarkıcı olmak istiyorum

Aqeela Alaraibi, nihayet sesine kavuştuğu için çok mutlu. Hatta ileride şarkıcı olmayı bile düşünüyormuş. Hayatında ilk defa kendi sesini duymanın nasıl hissettirdiğini sorduğumda şöyle cevap veriyor: “Yıllardan beri evimdeki TV’den dizilerinizi, sanatçılarınızı takip ederdim. Bütün söylenenleri anlamak ancak ses çıkaramamak... Bu duygu tarif edilemez. Ancak şu an ses çıkarabiliyorum. Hem de gayet güzel çıkıyor. İleride müzik ya da tercümanlık alanında kariyer yapmak istiyorum.”

Hiçbir zaman bir kadının ince sesine sahip olamayacağımı biliyorum. Ancak şimdi bu halde olmak bile şükretmeme yetiyor. Bunun için hastanedeki hocalarıma çok teşekkür ediyorum.

Operasyona girdi kısa sürede konuştu

Yıllardır sesini duyamayan Alaraibi iyileşme sürecini çok çabuk atlatmış. Hatta şu an tamamen iyileşmiş durumda. Aktan, “6 ay sonra kendisini kontrole çağıracağız. Ses telini operasyonla ittiğimiz için tam olarak onun oturması gerçekleşecek. Daha önce de benzer vakalarla karşılaştık. Buna benzer şeyler yılda bir kere karşımıza çıkıyor. Kızımızın ameliyat sonrasında kitabını okuyup ağlaması çok duygusaldı” şeklinde konuşuyor.

Haberin Devamı