Gazete Vatan Logo

Ses kaydı çözmek tarihe karışıyor

Biz konuşacağız, ses kaydımız bilgisayarda yazıya dönüşecek

Olympus ve Sestek'in sistemiyle kayıtlı konuşmayı çözmek tarihe karışıyor...

Olympus ve ses teknolojisi firması Sestek, profesyonel ses kayıt cihazları ile kaydedilen konuşmaları metne dökebilen sistemi hayata geçirdi. Sestek tarafından geliştirilen ve Olympus ses kayıt cihazları için optimize edilen Türkçe dikte sistemi GVZ FreeTalk Pro, Olympus ses kayıt cihazı ile kaydedilen konuşmaların bilgisayarda konuşma süresinin iki katı kadar bir sürede metne dönüştürülmesini sağlıyor.

Eskiden kasede, şimdilerde ise dijital kayıt cihazlarına kaydedilen konuşma veya röportajlar biz gazeteciler için en sıkıcı işlerden biridir... Belki de saatler süren konuşmayı tekrar dinlemek, anlaşılmayan bölümleri geri sarmak epey bir vaktimizi alır... Yıllardır hepimizin dileği kayıtları doğrudan bilgisayarda metne dönüştüren teknolojinin çıkmasıydı. Yurtdışında birkaç örneği olan bu teknoloji, Türkiye’ye bir türlü gelmedi. Ancak Olympus ve ses teknolojisi firması Sestek, bu hayalimizin gerçeğe dönüşmesi için ilk adımı attı. İki şirket, profesyonel ses kayıt cihazları ile kayıt edilen konuşmaları metne dökebilen sistem üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

Sestek tarafından geliştirilen ve Olympus ses kayıt cihazları için optimize edilen Türkçe dikte sistemi GVZ FreeTalk Pro, Olympus ses kayıt cihazı ile kaydedilen konuşmaların bilgisayarda konuşma süresinin iki katı kadar bir sürede metne dönüştürülmesini sağlıyor. Yazılım, metne dönüştürme sırasında düzeltme yapmanıza ve çıktı almanıza olanak veriyor. Metne dönüştürme fonksiyonu yanında bilgisayarı sesle kumanda etmek, internette sesli komutlarla arama yapmak gibi çeşitli olanaklar sunan yazılım, farklı mikrofon setlerine uyumlu yapısı ve basit arayüzü sayesinde kulanım kolaylığı da sağlıyor.

Sistemin ilk etapta işitme engelliler, uzmanlar, akademisyenler, yazarlar, öğrenciler ve gazeteciler için planlandığını söyleyen Olympus Türkiye Ülke Müdürü Ebru Bekar, sistemi 2012’de de nihai tüketiciye ulaştıracaklarını belirtti. 2012’de zincir marketlerde satışa başlanacağını kaydeden Bekar, “2012’ye kadar demo versiyonu olacak. Önce profesyoneller kullansın, eksikleri görelim istedik. Nihai tüketicinin karşısına gelişmiş ve eksikleri giderilmiş sistemle çıkacağız. Umutluyuz ve sistemin büyük talep göreceğine inanıyoruz. Sistemin patenti Sestek’in sahibi Levent Karadayı’ya ait. 2006’dan beri bunun üzerinde çalışıyorlar. Şu anda yazılım tek bilgisayara yüklenip kullanılabiliyor. Ama nihai tüketiciye ulaştığımızda bunu da gidermiş olacağız” diye konuştu.

Ebru Bekar’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de fotoğraf makinesi pazarı 850 bin adet civarında... Kayıtdışı satışlarla birlikte rakam 1 milyon adete ulaşıyor.
Ses kaydı cihazı satışı ise 10 bin adet civarında.

1.000 saat kayıt yapabiliyor



OLYMPUS Türkiye Ürün Müdürü Sinan Gürkan yazılımın Olympus’un DM serisi ile çalıştığını anlattı. Gürkan, “Kayıpsız ses kaydı yapan seride 3 model var. Fiyatları 300-450 lira arasında değişiyor. Cihazlar aynı zamanda MP3 çalar. 8 GB dahili, 64 GB ek bellek var. 1.000 saat kayıt yapılabiliyor” dedi. GVZ FreeTalk Pro, Olympus DM-3 ve DM-5 modellerinin PCM WAV formatındaki kayıpsız kalitede ses formatı sayesinde metne dönüştürme esnasındaki doğruluk payını bir PC mikrofonundan daha üst seviyeye çıkarıyor. 3 modeli olan cihazın fiyatı 300-450 lira arasında değişirken yazılımın fiyatı 400 lira...

TEKNOLOJİ DÜNYASINDAN GELİŞMELER...

Androit Market Türkiye’ye geldi

HTC Corporation, Android Market’in Türk kullanıcıları için 10 Mart itibarıyla HTC cihazlarında aktif olduğunu duyurdu. HTC’nin Desire HD, Desire Z, Desire ve Wildfire modellerinde kullanıcılar, telefonlarını Wi-Fi veya data paketleri sayesinde Market rom kodu ile güncelleyebilecekler. HTC Corporation Güney Doğu Avrupa ve Ortadoğu Bölge Direktörü Nikitas Glykas “Türkiye, 75 milyon nüfüsu ve yükselen teknoloji tüketicileriyle Güney Doğu Avrupa’da HTC için çok önemli bir pazar haline geliyor. Türkiye’de büyüme hedeflerimizi yükseltiyoruz” dedi.

Nokia C7 ile tarzını konuştur

NOKIA’NIN tasarımıyla göz dolduran yeni ürünü Nokia C7 satışa sunuldu. Nokia, “tarzını konuşturmak” isteyenlere, tasarımıyla dikkat çeken çok özel bir akıllı telefon sunuyor. Parlak paslanmaz çelikten üretilen yeni Nokia C7, 3,5 inçlik tamamen dokunmatik AMOLED cam ekrana sahip. Sosyal ağlara ve binlerce uygulamanın yer aldığı Ovi Mağaza’ya erişimi, 8 MP kamerası ve özelleştirilebilen 3 ana ekranı bulunan ürün, buzlu metal, kömür siyahı ve maun renk alternatifleriyle sunuluyor.

Canon, IXUS’un 10. yılını yeni modeliyle kutluyor

CANON, IXUS dijital fotoğraf makinesi serisinin 10. yılını Canon optikleri ve lüks bir metal gövdesiyle dikkat çeken IXUS 1000 HS ile kutluyor. IXUS 1000 HS, şimdiye kadar üretilmiş en ileri IXUS modeli. Gümüş, kahverengi ve pembe renk seçenekleriyle piyasaya sunulan ürün, 24 kare/saniye hızı ile Full HD videolar çekilebilirken stereo ses kaydı özelliği resimleri CD kalitesinde bir ses ile tamamlıyor. 10x optik zoom lensi ile kendi türündeki en ince süper zoom fotoğraf makinesi olarak nitelendiriliyor. 10 Megapiksel CMOS sensörü, DIGIC 4 işletim özellikli HS Sistemi ile yüksek hızlı çekim ve komple görüntü kalitesini birarada sunuyor.

Toshiba R800 serisi ‘hızıyla’ dikkat çekiyor

TOSHIBA Bilgisayar Sistemleri, ince, hafif ve ileri teknik özelliklere sahip yeni Satellite R800 serisini tanıttı. Seri, 13.3 inç R830, 14.0 inç R840 ve 15.6 inç R850 modellerini kapsıyor. Satellite R800 serisinde yüksek hızlı USB 3.0 girişi 5GB’a kadar veri hızı sağlıyor. Bu sayede videolar, yüksek kaliteli fotoğraflar veya büyük müzik arşiv dosyaları USB 3.0 uyumlu bir depolama cihazına birkaç dakika içinde aktarılabiliyor.

Datastar, Haier’in monitörlerini de satacak

GEÇTİĞİMİZ yıl Haier’in Türkiye distribütörü olan ve Haier notebook’ları Türkiye pazarına sunan DataStar, Haier ürün gamını genişletiyor. Şirket, Haier’in monitörlerinin de satışına başlıyor. İlk aşamada 18.5 inç Haier LCD monitörü pazara sunan DataStar, monitör seçeneklerini zaman içinde artırmayı planlıyor. DataStar’ın satışına başladığı Haier HL-1850W, 18.5 inç boyutunda ve geniş ekran özellikli bir LCD monitör. 5 ms tepkime süresi olan ürün, 16.7 milyon renk desteği sunuyor.

Philips, LivingColors serisine yeni ürünler kattı

PHILIPS, LivingColors serisi yeni ürünlerle genişledi. 16 milyon farklı renk seçeneği ve yüzde 50 daha fazla ışık miktarı ile yeni armatürler içeren LivingColors’ın LED aksesuar ürünlerinin ilgi çeken kumandalı şeffaf ve siyah modeline, iç mekan dizaynındaki en son gelişmeleri yansıtan çiçekli, antrasit gri ve buz beyazı olmak üzere yeni 3 özel tasarım eklendi.

Haberin Devamı