Stressiz yaşam çok mu zor?

Herkese merhaba,

Üniversite sınavı bitti. Şimdi öğrenciler geleceklerini belirleyecekleri seçimlerini yapıyor. Ekonomi durgun. İşini kapatmak zorunda kalanlar var. Çalışanların üzerinde de bir gerilim var. Yeni mezunlar iş bulmakta zorlanıyor. Aile bütçeleri daralıyor. Çoğu insan tatile çıkamıyor. Trafik insanı zorluyor. Tabii bütün bunların sonucunda toplumsal bir stres hakim ülkemizde. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar dikkat: İstanbul Avrupa’nın en stresli dördüncü metropolü.

Eğer şartlar böyle devam edecekse stresle baş edebilmemiz lazım. Yoksa panik bozukluk, depresyon ve öfke kontrol bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar peşimizi bırakmaz.

Stressiz yaşam çok mu zor

İşte size stresle baş edebilmeniz için birkaç ipucu ve yöntem

Stresinizin kaynaklarını tespit edin: Günlük yaşamınızda sizi gerginleştiren kişileri ve durumları listeleyin. Değiştirebilecekleriniz için çözüm üretin. Değiştiremeyeceklerinize de bakış açınızı değiştirmeye çalışın. Unutmayın bizi etkileyen şeyler olaylardan çok olaylara nasıl baktığımızdır.

Haberin Devamı

Kendi kendinize dur deyin: Sinir sistemimiz için stres demek tehlike demek. Stres anında vücut alarma geçiyor. Terleme, titreme, ateş basması, kalp çarpıntısı, bacak sallama, kasılma gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkıyor ve beyne giden oksijen azalıyor. Bu sebeple mantıklı düşünemiyoruz.

Bu belirtilerin stresten kaynaklandığını fark edebilmek ve beynimize komut verebilmek çok önemli. Kendi kendinize “korkacak bir durum olmadığını “ tekrar edebilirsiniz.

Düşüncelerinizi ve duygularınızı fark edin: Yaşadığımız olaylar sonucunda aklımızdan geçen şeylere düşünce denir. Duygularımız ise düşüncelerimize verdiğimiz tepkilerdir. Birçoğumuz sebepsiz yere kendimizi kötü hissederiz.Tabii ki hiçbir şey sebepsiz değildir. Duygularımız sebep olan düşünceleri fark edebilirsek onları değiştirebiliriz ve kendimizi daha iyi hissedebiliriz. Mesela erkek arkadaşınızdan telefon bekliyorsunuz ama aramadı. Siz arıyorsunuz ve telefonu kapalı: Bu olay karşınızda ilk olarak korku, endişe ve kızgınlık gibi duygular hissedeceksiniz. Oysa bu duygulara sebep olan şey aslından düşüncenizdir:”Kesin başka bir kızla birlikte”. Bunu fark edip düşüncenizi “Şarjı bitmiştir” diye değiştirirseniz hiçbir şey hissetmezsiniz.

Haberin Devamı

Diyaframdan nefes alın ve güzel hayaller kurun: Diyafram nefesi almak beyninizin boşalmasına yardımcı olacak ve sizi sakinleştirecektir. Önce derin bir nefes alın ardından üç küçük nefes. Nefeslerini 3 adımda alın ve 5 adımda verin. Her gün sabah-öğle-akşam 5’lik setler halinde bunu yapabilirsiniz. Nefesleri alırken en huzurlu hissettiğiniz yerin hayalini kurun. Bu da bir süreliğine sizi huzurlu hissettirecektir.

Gözlerinizi sağa sola hareket ettirin: Stres anında sağ beyinde büyüme oluyor ve sol beyinden sağ beyine geçişlerde azalma oluyor. Yani mantık ve duygular arasındaki bağlantı kopuyor ve biz sadece duygularımızla hareket etmeye başlıyoruz. 25 kere gözleriniz sağa sola hareket ettirirseniz mantığınız yeniden devreye girecektir ve stresle baş edebilme olasılığınız artacaktır.

Haberin Devamı

Günlük ruh bakımınızı ihmal etmeyin: Küveti doldurup yatmak, arkadaşlarla sohbet etmek, spor yapmak, sabah kalkınca komik videolar izlemek, hobilerimizi yapmak, düzenli uyku ve dengeli beslenme ruhumuzu ve bedenimizi olumlu etkileyen aktivitelerdir. Bazen günlük hayatın telaşıyla kendimizi unutabiliyoruz. Ancak şunu unutmayalım ki ruhumuzu beslemezsek ve bedenimize iyi bakmazsak hayatımız daha da olumsuz olacaktır. Biz iyi hissettiğimiz sürece stresle de daha rahat baş edebiliriz.

Hepinize stressiz bir bayram dilerim.

DİĞER YENİ YAZILAR