Boşan(ma): Köprüden önce son çıkış

Evlenen her 10 kişiden 4’ü ilk 5 yıl içinde boşanıyor. Bu kararı vermeden önce ilişkinize göz atın.

Her yıl Türkiye’de 600 binin üzerinde kişi evleniyor. Evlenen her 10 kişiden 4’ü ilk 5 yıl içinde boşanıyor. Diğerleri ise kimi zaman boşanma nın eşiğine gelip evliliğini kurtarmaya çalışıyor. Boşanma aşamasına gelen birçok hastam var. Gördüğüm hastaların problemlerinin başında aldatma geliyor. Bunu; çiftler arası iletişimsizlik, cinselliğin azalması ve sosyal medya kıskançlığı takip ediyor. İşte size köprüden önce son çıkışı yakalamanız için bazı ipuçları...

Aldatma

Aldatma en sık karşılaştığım boşanma sebepleri arasında. Her üç boşanmanın 1’i erkeğin aldatmasından kaynaklanmakta. Kadının aldatma oranı ise erkeğe göre daha düşük. Erkeğin başlıca aldatma sebebi dürtüsellik. Kişi bir anlık zevk uğruna uzun süredir devam eden evliliğini yok sayabiliyor. Diğer bir sebep ise özgüven eksikliği. İlişkilerde çiftlerin birbirine özensiz davranmaları sonucu erkek kendi egolarını besleyen kişilere kayabiliyor. Kadın ise intikam ve ilgisizlik sonucu aldatıyor.

Haberin Devamı

Aldatmayı önlemek için ilişkinize özen gösterin. Uzun zamandır evli olsanız bile birbirinize iltifat etmeyi ve onu sevdiğinizi söylemeyi ihmal etmeyin. Birbirinizin olumlu yönlerini ortaya çıkarın. Böylece egolar beslenecektir. Ayrıca her iki tarafın da hoşuna giden yeni aktiviteler yaparak ortak paylaşım alanları yaratın. Böylece beraber keyif alma duygusunu yeniden tadacaksınız. En son ne zaman fonda slow müzik mum ışığında bir yemek yediniz? Cinsel hayatınıza da özen gösterin. Eğer bu konuda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız bu durumu kabullenip konuşun. Cinsel hayatınızı renklendirin.

İletişimsizlik

Özellikle ülkemizde küçük yaşlardan beri çoğumuza karşı tarafı kırmamak için aklımızdan geçenleri söylemememiz gerektiği öğretiliyor. Doğal olarak ilişkilerimizde de aynı alışkanlık devam ediyor. Bir şeye kızınca çözüm bulmak yerine ya susuyoruz ya da içimize attıklarımızın birikimi sonucu öfke patlamaları yaşıyoruz. Sonuç olarak da huzursuz oluyoruz. Peki sağlıklı iletişim bu mu sizce?

Haberin Devamı

Sağlıklı iletişimin ilişkinin temeli olduğunu unutmayın. Örnek verecek olursak yemek masasında eşinin telefonuna bakmasından rahatsız olan eş bu durumu şöyle ifade edebilir: gün birbirimizi göremiyoruz ve seni özlüyorum. Yemek yerken telefonla ilgilenmen beni üzüyor. Bunun yerine sohbet edersek daha iyi vakit geçireceğimize inanıyorm.İnanın bu tip ifadeler hayatınızı olumlu yönde değiştirecek. Ayrıca eşinizin sevdiğiniz yönlerini de dile getirmeyi ihmal etmeyin. Her 5 olumlu cümle karşısında 1 olumsuz cümle kurabilirsiniz.

Sosyal medya kıskançlığı

Günümüzün en büyük kıskançlık sebebi sosyal medya. Çiftlerin instgram listelerindeki karşı cinsten takipçileri, eşle fotoğraf koymamaları, ilişki durumunu güncellememeleri ve fotoğraflara bilinmeyen kişilerden gelen yorumlar evli çiftleri büyük kavgalara sürüklüyor. Bu kavgalar da boşanmaya yol açabiilyor.

Size tavsiyem; şeffaf olun! Eşinizin sosyal medya hesaplarınız hakkında sorduğu sorulara cevap verin. Gizlilik ayarlarınızı tekrar gözden geçirin. Hesaplarınızı herkese açık yapmayın. Eşinizin sizden bu konuda ne beklediğini sorun ve ona göre dasvranmaya çalışın. Unutmayın sizin gerçeğiniz eşiniz ve onla kurduğunuz hayatınız. Sosyal medya hesapları ise sanal gerçeklik. Hiçbir sosyal medya hesabı eşinizden değerli değil.

Haberin Devamı

İlişkinin en başından itibaren birbirine özenli davranıp şeffaf olan çiftler genellikle boşanma kelimesinin yanından bile geçmiyor. Ancak boşanmayı düşünüyorsanız yalnızca bir tarafın çabası evliliği kurtarmaya yetmiyor. Her iki taraf da bunu istemeli. Ancak o zaman köprüden önce son çıkışı yakalayabilir ve yıpranmış ilişkinizi yeniden canlandırabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR