Çiftlerin akıllı telefonlarla imtihanı

Herkese merhaba,

Ben Psikolog Serra Gerşon Nahmias. Bugünden itibaren artık bu köşede hepimizin ortak sorunlarını ve bunların çözümlerini sizinle paylaşacağım. Umarım paylaştıklarım herkese faydalı olur.

Hayatta nelerden zevk alıyoruz? Bunu hiç kendinize sordunuz mu? Şimdi düşündüğünüzde; eminim birçoğunuz arkadaşlarımla vakit geçirmek, hobilerimi yapmak, tatile gitmek gibi şeyler getirecek aklına...

Oysa gerçek şu: ZENNA Araştırma Şirketi’nin verilerine göre toplumun yüzde 80’inin en keyif aldığı aktivite internette gezinmek. Peki, en çok iletişimde bulunduğunuz şey ne! Kişi diyemiyorum. Çünkü maalesef gün içinde en çok akıllı telefonlarımızla iletişim halindeyiz. Bir de şöyle acı bir gerçek var… Türk toplumunun yüzde 80’i eşi veya sevgilisiyle beraberken mutlaka akıllı telefonunu birkaç kez kontrol etmekte. Peki, bu eşler arası iletişimi kötü etkilemez mi sizce de?

Çoğumuz eşimizle sohbet ederken whatsapp gruplarından gelen mesajlara cevap veriyoruz. Eşimizle yemeğe çıkmışsak açlıktan ölüyor olsak bile yemekten önce yemeklerin fotoğraflarını Instagram’a koyuyoruz. Bir yere gidince sanki görevimizmiş gibi insanlara hem yerimizi bildiriyoruz hem de onlarla mutluluk pozları paylaşıyoruz. Kaç kişi beğenmiş acaba diye kontrol edip duruyoruz; özel zamanımızdan çalıyoruz.

Haberin Devamı

Her ne kadar farkında olmasak da bu durum artık bir bağımlılık haline gelmiştir ve her bağımlılık gibi bu bağımlılık da eşler arası iletişimi oldukça olumsuz etkilemektedir.

Telefonlarımızı ve sosyal medyayı tabii ki hayatımızdan çıkartamayız; ancak kontrolünü elimize alabiliriz. Her bağımlılıkta olduğu gibi bunu kontrol etmek için gereken güç BİZDE!

Çiftlerin akıllı telefonlarla imtihanı

Nasıl önlemler alabiliriz?

Zaman belirleyin: Bir aradayken telefonlarınıza hiç bakmayacağınız, bütün teknolojik aletlerden uzak duracağınız; yalnızca birbirinize odaklanacağınız bir zaman dilimi belirleyin. Çiftler bir araya geldikleri zaman ilk iki saati sadece birbirlerine odaklanmaya ayırabilirler.

Bırakın sadece sizin olsun: Özel hayatınızı, nereye gittiğinizi, yediğinizi, içtiğinizi herkesle paylaşmak zorunda değilsiniz. Bırakın o zaman sadece sizin olsun. Başkaları bilmese de, onaylamasa da siz keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bunu kendinize hatırlatın. Anın tadını çıkarın.

Haberin Devamı

Telefon bağımlılığının asosyalliğe sebep olduğunu unutmayın: Bağımlılıkların sosyalleşmeyi olumsuz etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Öncelikle böyle bir bağımlılığınız olabileceğini kabul edin. Çevrenizden gelen; sürekli telefonuna bakıyorsun, beni dinlemiyorsun gibi şikâyetleri dikkate alın ve kendinizi kontrol etmeye çalışın.

Whatsapp mesajlarına hemen cevap vermek zorunda değilsiniz: Bu mesajlar size her zaman gelecek ve anınızı her zaman sabote edecek. Bu noktada bir seçim yapmak zorundasınız. Sizin için partnerinizle kaliteli vakit geçirmek mi daha önemli; yoksa telefonunuza bakmadığınız sürece kimden geldiğini bile bilmediğiniz mesajları cevaplamak mı?

İşte çiftlerin akıllı telefonlarla alakalı şikâyetleri:

Akşam yemeği sırasında benle sohbet edeceğine whatssapp gruplarından gelen mesajlara cevap veriyor.

Haberin Devamı

Özelimizi sürekli sosyal medyada paylaşıyor.

Onla sohbet ederken eninde sonunda telefonunu kullanarak bana bir şeyler gösteriyor.

Grupça çıktığımızda sohbete katılacağına telefonuyla oynuyor.

Geceleri yatağa telefon, tablet ve bilgisayar sokmayın: Yatağa bu aletleri sokmak sizin ve eşinizin uyku kalitesini düşürür ve cinselliği olumsuz yönde etkiler. Ayrıca sadece eşlerden biri teknolojik aleti yatağa sokuyorsa diğer eş saygısızlığa uğradığını düşünebilir ve değersiz hissedebilir. Yatak sizin özel alanınız, telefonla ilgileneceğinize eşinizle ilgilenin.

Bu önlemlere rağmen ilişkiniz hala düzelmediyse bir psikologtan destek almanızı öneririm. Sorularınız için bana www.serragerson.com adresinden ulaşabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR