Gazete Vatan Logo

Sene içerisinde alınan izinler yıllık izinden düşülür mü?

Çalışanların sene içinde türlü sebeplerle aldıkları izinlerin yıllık izin hakkından düşürülüp düşürülemeyeceği merak edilirken, çalışanlar aldıkları bu izinler yüzünden yıllık izin kullanacakları zaman mağdur olma ihtimalleri var mı öğrenmek istiyor. İşte detaylar…

Sene içerisinde alınan izinler yıllık izinden düşülür mü?

Çalışanlar yıllık izne çıkacakları zaman bir sürprizle karşılaşmak istemiyor. Sene içinde kullanılan izinlerin yıllık izne çıkarken karşılarına çıkmasından endişe eden çalışanlar, bu konuda akıllarına takılan sorulara cevap arıyor.

Yıllık izin hakkı, tüm çalışanlara İş Kanun’u tarafından verilmiş olan bir haktır. İşveren, çalışanlarına yıllık izin vermek zorunda olduğu gibi işçiler de yıllık izin yerine ücret talep edemez. Bu sebeple yıllık izin kullanılması zorunlu olan bir haktır. İş sözleşmesinin feshedildiği durumlarda ise kullanılamayan yıllık izin günlerinin ücreti işverenden talep edilebilir. Mazeret izinleri ise yasada tanımlanmış bazı izinleri ifade eder ve bu mazeretlerin ortaya çıktığı durumlarda kullanılır.

MAZERET İZİNLERİ NELERDİR?

-Evlenmesi durumunda 3 gün,

-Evlat edinmesi durumunda 3 gün

-Anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde 3 gün,

-Eşinin doğum yapması hâlinde ise 5 gün,

-En en az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde 10 güne kadar

Haberin Devamı

MAZERET İZNİ YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLÜR MÜ?

İster ücretli olsun isterse ücretsiz, yıl içinde alınmış olunan mazeret izinleri ya da raporlu olunan süreler işveren tarafından yıllık izin hakkından mahsup edilemez.