Gazete Vatan Logo

Seleflerinden Trump’a eleştiri

Eski ABD başkanlarından Obama ve Bush, Trump’ın yarattığı siyasi atmosferi eleştiren açıklamalar yaptı

Seleflerinden Trump’a eleştiri

Eski Amerikan başkanları Barack Obama ve George W. Bush, şu anki Başkan Donald Trump’ın adını vermeden ABD’deki mevcut siyasi iklime yönelik eleştirilerde bulundu.

Newark kentinde Demokratların bir etkinliğinde konuşan Obama, Amerikalıların dünyaya “Bölünme siyasetini reddediyoruz, korku siyasetini reddediyoruz” mesajı göndermesi gerektiğini belirtti. Obama, “Yüzyıllar önce gördüğümüz eski bölünme politikalarına artık sahip olamayız. Şu anda gördüğümüz politikaların bazılarını yatırdığımızı düşünmüştük. Bunlar, 50 yıl öncesine bakan insanlar. Şu anda 21. yüzyıldayız, 19. yüzyılda değil” dedi.

Obama’dan birkaç saat önce New York’ta konuşan Bush ise kamusal yaşamdaki ‘zorbalığı’ ve ‘önyargıları’ eleştirdi. Bush konuşmasında, “Dar kafalılık teşvik edilmiş görünüyor. Siyasetimiz, komplo teorileri ve uydurmalara karşı savunmasız hâlâ gelmiş görünüyor. Demokrasiye yönelik desteğin yoğunluğunun, özellikle de gençler arasında, azaldığına dair bazı emareler var. Zaman zaman, bizi birbirimizden koparanlar güçler, bizi birleştiren güçlerden daha kuvvetli görünebilir. Göçün Amerika’ya hep dinamizm getirdiğini unutup, milliyetçiliğin doğuştancılığa doğru saptırıldığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Sıra dışı bir durum’

ABD’de eski devlet başkanları genelde siyasi arenanın dışında yer alıyor, ancak siyasi analistler, bu geleneğin bugünkü siyasi atmosferde bir kenara konduğu yorumunda bulunuyor.

Kelly bu kez arka çıktı

trump’ın ‘Özel Kalem Müdürü’ olarak atadığı emekli General John Kelly, ABD liderinin Nijer’de hayatını kaybeden Amerikan askeri David Johnson’ın eşine telefonda sarfettiği sözlere arka çıktı.

Kongre üyesi Federica Wilson, Trump’ın 2 hafta önce Nijer’de girdikleri çatışmada öldürülen 4 Amerikan askerinden biri olan Johnson’ın eşiyle telefonda yaptığı taziye konuşmasında, “(Eşiniz) Bu işe girerken ne için imza attığını biliyordu” şeklinde bir cümle sarfettiğini iddia etmişti. Trump’ın ölen askerin ailesine yönelik ‘duyarsız’ sözleri kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Kendisi gibi asker olan oğlunu Afganistan’daki bir çatışmada kaybeden Kelly, düzenlediği basın toplantısında, “Başkan Trump’a o görüşmeyi yapmamasını, zira böyle bir acıyı geçirecek hiçbir sözün bulunmadığını belirttim. Ama o bana ‘Aramam daha doğru olur’ diye karşılık verdi. Böyle bir görüşmeyi yapmanın mükemmel bir yolu yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

O tablo sahte çıktı

Trump’ın New York’ta kendi adını taşıyan Trump Tower binasındaki dairesinde sergilediği Renoir tablosunun sahte olduğu öne sürüldü.

İddiayı ABD liderinin biyografisini hazırlayan Tim O’Brien ortaya attı. Fransız ressamın ‘Terastaki Kız Kardeşler’ adlı tablosunun kopyasını ilk kez Trump’ın özel jetinde gördüğünü belirten O’Brien, ABD Başkanı’na tablonun orjinalinin Chicago’daki sanat enstitüsünde olduğunu söylediğini, ancak kendisini ikna edemediğini kaydetti.

İddianın ortaya atılmasının ardından bir açıklama yapan Chicago Sanat Enstitüsü Sözcüsü Amanda Hicks, “Bizdeki tablonun gerçek olduğundan oldukça eminiz. Eser esntitüye 1933’te Annie Swan Coburn adlı koleksiyoner tarafından bağışlanmıştı. Coburn tabloya 100 bin dolar ödemişti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Trump Tower’daki evinin duvarında asılı

Sahte olduğu belirtilen Renoir tablosu, son olarak geçen yılki başkanlık seçimlerinin ardından Trump ve eşi Melania’nın verdiği ilk televizyon röportajında görüntülenmişti.