Gazete Vatan Logo
Magazin Şehrin en caz hali başlıyor

Şehrin en caz hali başlıyor

Türkiye’nin en köklü caz festivali olan Akbank Caz Festivali, 27’nci yılında yine birbirinden önemli müzisyenleri ağırlayacak. Bu yıl festivalide 222 sanatçı, 36 farklı mekanda, 53 konser verecek. Konserlerin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler de olacak. 3-19 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek festivalde ön plana çıkan konserler...

Şehrin en caz hali başlıyor

Ephemerals

17 Kasım/Babylon

İngiliz soul grubu Ephemerals, bundan yaklaşık üç yıl önce gitarist Hillman Mondegreen tarafından Londra’da kuruldu. İlk albümleri Nothin is Easy, aynı zamanda grubun kuruluş sebebi oldu. Bu ses getiren albümü Chasin Ghosts ve Egg Tooth takip etti. Akbank Caz Festivali’ne reenkarnasyon, sevgi, dünya politikaları ve felsefe üzerine yazdıkları cesur parçalarını canlı icra etmek için geliyorlar. Retro soul, işlenmemiş sesler, üflemeliler, caz, Afrika ritimleri, rock, hip hop, psikedelik ögeler ve Wolfgang’ın tutku, acı ve çaresizlik dolu vokali, hepsi bu konserde sizi bekliyor.

Ala.ni

16 Kasım/Babylon

Daha 3 yaşındayken “Over the Rainbow”u söyleyerek erken yaşta yetenek gösteren Batı Londra doğumlu Ala.Ni, sonrasında Andrea Bocelli, Mary J. Blige ve Blur gibi isimlere geri vokallik yaptı. Masumiyet ve tecrübe arasında uçuşan bu müzikal minyatürler, Ala.Ni’nin hafif pürüzlü, nostaljik vokaliyle birleşince ortaya 4 EP’lik You&I serisi çıktı. Grenadalı şarkıcı, yaratıcılığını şarkılarını sunarken de konuşturdu. Onları kimi zaman bir fonograf silindirine kazıdı, kimi zaman da Super 8 filmlere kaydetti.

Haberin Devamı

Kenan Doğulu “ihtimaller”

11 Kasım/Babylon

Kenan Doğulu, 1993’ten beri müzikal birikimini Türk cazının usta müzisyenlerinin eline emanet ediyor. Prodüktörlüğünü basçı Ozan Musluoğlu ile birlikte üstlendiği İhtimaller adlı albüm çalışmasında hit parçalarından oluşan bir seçkiyi caz müziğiyle bambaşka boyutlara taşıyor. Tamamen canlı kaydedilen albümde Doğulu’ya ait “İhtimal” adında bir de yepyeni şarkı yer alıyor. Ercüment Orkut, Can Çankaya ve Bulut Gülen tarafından yapılan ve kısa zamanda ses getiren bu çarpıcı düzenlemeleri canlı duymak istiyorsanız bu konseri es geçmeyin.

İlhan Erşahin’s Istanbul Sessions Feat. Dave Harrington

3 Kasım/Babylon

Asla tek bir proje ve tek bir fikir ile yetinmeyen yaratıcı müzisyen/yapımcı Ilhan Ersahin’in, yeni nesil caz ve alternatif sahnesinin parlak isimlerinden Dave Harrington (Darkside) ile son dönemde sıklıkla görüştüğü ve çalıştığı haberleri geliyordu. İkili, güçlerini Ersahin’in bir sonraki albümü için birleştirmiş, sonuç hayranları tarafından merakla bekleniyorken, bu ikiliyi sıcağı sıcağına Akbank Caz Festivali’nde izleyeceğiz. Müziği hiçbir kalıp ya da zaman dilimi ile sınırlamadan, “şimdi”nin sesini takip eden bu performans kaçmaz.

Haberin Devamı

Bonobo

11 Kasım/Volkswagen Arena

Bonobo, albümleriyle kimi zaman caz ve Afro ritimleri, kimi zaman Endonezya-Gamelan zilleri ve Avrupa disko ritimlerini füzyonlayarak elektronik müziğe yeni bir global hassasiyet getirdi. Ailesinde yaşadığı kayıplar, onu kimlik, ev, aidiyet, başka ülkelere giden insanlar ve beraberlerinde götürdükleri üzerine düşündürttü. Bunun üzerine Bonobo, 3 yıllık bir göçebe hayatı yaşadı. İşte insan ve mekân kavramlarını içimizdeki tüm duygu dinamikleriyle incelediği son albümü Migration bu yolculuğun meyvesi.

Christian Scott

7 Kasım/Zorlu PSM

Trompetçi, besteci, yapımcı, lutiye ve yönetici Christian Scott, genç cazın kalıpları kıran isimlerinden. Trompette kullandığı “fısıltı tekniği” ve sahnede grup doğaçlamasını tırmandıran “forecasting cell” adını verdiği ego tahrik yönetimiyle fark yaratan sanatçı, aynı zamanda Adam’s Instruments şirketi için geliştirdiği özel tasarım trompet ve flugelhorn’lar ile bakır üflemeliler dünyasına da yeni bir soluk kazandırdı. Bugüne dek McCoy Tyner, Prince, Marcus Miller, Eddie Palmieri, Mos Def, Thom Yorke ve Solange Knowles gibi yıldızlarla aynı sahneyi paylaşan sanatçının iki Edison Ödülü ve bir Grammy adaylığı bulunuyor.

Haberin Devamı

Çağıl Kaya

18 Kasım/Akbank Sanat

Ankara doğumlu Çağıl Kaya, üniversite yıllarında TRT İzmir Korosu ile sayısız konser verdi. “Çağıl Kaya Band”, “bir şeyler eksik” ve “Çağıl Kaya & Moda String Trio” projelerini yürüttü. Sahnede teatral ögeler ve şaşırtıcı ses doğaçlamaları aracılığıyla, dinleyiciyi anlattığı hikâyenin içine çeken Çağıl Kaya, bu konserinde kendi bestelerinin yanı sıra, Duman, Mor ve Ötesi, Sevinç Tevs, Yaşar Kurt gibi farklı türlerden müzisyen ve grupların parçalarını da seslendirecek.

Haberin Devamı

Nicola Cruz

4 Kasım/Babylon

Fransa doğumlu Ekvadorlu yapımcı, müzisyen ve DJ Nicola Cruz müzik hayatına perküsyoncu olarak başlayıp elektronik müziğe yöneldi. Güney Amerika’yı besleyen pek çok kültür, peyzaj, ritüel ve sesi dijital ve biraz da psikedelik bir dünyada birleştiren sanatçının düzenlemelerinde hem organik bir lezzet hem de Afrika kozmolojisi hissetmek mümkün.