Gazete Vatan Logo

Sean Connery aşiret reisi olacak

VAN'da yaşayan Brukan aşireti lideri Şemdin Ağa'nın hayatı ve aşiretin göçü anlatacak olan "Brukan-Göç' (Bir Aşiret Destanı) adlı filmde oynaması için teklif götürülen Sean Connery'nin bu teklife sıcak baktığı belirtildi

Doç.Dr. Ahmet Özer'in "Doğu Anadolu Bölgesi'nde Aşiret Düzeni ve Brukanlar' isimli kitabından senaryolarından esinlenerek filmin çekileceğini söyleyerek, "Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen Sean Connery'ye senaryo verildi. Kendisi okuyup beğendiğini bize iletti. Filmde oynaması için Ağustos ayında kendisi ile İngiltere'de bir görüşme daha yapılacak" dedi. Connery'nin yanı sıra filmde oynaması için Tarık Akan, Mahsun Kırmızıgül ve Kenan İmirzalıoğlu'da da teklif götürülmesi düşünülüyor.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özer, "Doğu Anadolu Bölgesi'nde Aşiret Düzeni ve Brukanlar' isimli kitabından esinlenerek Brukan aşiretinin lideri Şemdin ağa ile aşiretin göçünü anlatacak bir film çekilecek. Filmi çekecek olan yapımcı Kasım Gültekin, filmin geçen Ocak ayında Van'a gelerek çekim yapılacak alanları belirledi. Filmin başrolünde oynaması için 007 James Bond filmlerinin ünlü İngiliz aktörü Sean Connery'e teklif götürüldü. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen ünlü aktör senaryoyu inceleyip beğendiğini söyledi.

"Brukan-Göç' adlı uzun metrajlı sinema filminin ön araştırmasını yapmak amacıyla önceki gün Van'a gelen ve çalışmalara başlayan Doç.Dr. Ahmet Özer, Connery'nin İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanacak olan filme konu aşiretin kültürüne yabancı olmadığını söylediğini belirterek, şöyle konuştu: "Hazırladığımız senaryoda başrolü vermeyi düşündüğümüz Sean Connery, göç döneminde aşiretin lideri olan "Şemdin Ağa' karakterini canlandıracak. Bu derece ünlü bir kişi için ancak böylesine bir karakter uygun olabilir. Biz kendisine senaryoyu ulaştırdık. Kendisi de senaryoyu okumuş ve çok beğendiğini söylemiş. Yapımcı arkadaşımız Ağustos ayı içinde tekrar İngiltere'ye giderek Sean Connery'nin avukatlarıyla görüşecek. Eğer olumlu yanıt alınırsa hemen mukavele imzalanacak ve çekimlere Aralık ayı başlarında start verilecek. Yaklaşık 5 ay sürmesi beklenen filmin galasını da 2007 yılında Van'da yapmayı düşünüyoruz. Van'da çekimleri yapılacak olan filmde Tarık Akan başta olmak üzere Mahsun Kırmızıgül, Kenan İmirzalıoğlu gibi isimlerinde arasında bulunduğu çok sayıda ünlü sanatçıya teklifler götürüldü. Bu filmde 3 bin 500 kişi figüran olarak rol alacak ve filmin çekimleri Keşiş Göl'ün kenarında başlayacak. Ayrıca Erdemit, Gevaş ve Muradiye ilçeleri ile Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde bulunan İshak Paşa Sarayı ve Kars'a kadar kullandıkları göç güzergahında da filmin çekimleri sona erecek."

Doç.Dr. Özer, Van'da 176 köyde 50 bin üyesi bulunan Brukan aşiretini, diğerlerinden ayıran en önemli özelliğinin ağalık sistemi ile yönetilmemesi olduğunu söyledi. Doç.Dr. Özer, Kinyas Kartal'ın aşiretin ağası değil, lideri olduğunu belirterek, "Kartal'ın lider olma gibi bir talebi bulunmamasına rağmen aşireti kendisini seçti. Brukan Aşireti'nin, Nahçivan, Erivan, İran ve Türkiye gibi 7 devlet ile Van, Iğdır, Kars başta olmak üzere Türkiye'nin 81 ilinde yaşayan mensupları var. Yaklaşık 500 bin mensubu olduğu tahmin edilen bu aşiret Kinyas Kartal'ı isteyerek lider seçmişti" dedi.

Haberin Devamı