Gazete Vatan Logo

Sauna mı, hamam mı?

Sauna ve hamam ilk bakışta benzer görünse de birbirinden farklı terapiler. İşte sauna ve hamam hakkında bilinmesi gerekenler...

Sauna mı, hamam mı?

Temizlenmek ve doğal yollardan cilt ve vücut bakımı yapmak isteyenlerin vazgeçilmezleri arasında gelen hamam ve saunalar, birçok sağlık sorununu tedavi edici özellik taşıyor. Peki sauna ve hamamı birbirinden farklı kılan yönler neler? Kimler saunaya kimler hamama girmeli? Bu soruların cevabını Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Engin Türkmen şöyle veriyor.

İkisi de toksinleri uzaklaştırıyor

Sauna ve hamam birbirinden farklı, birbirine karıştırılmamalı. Temelde, vücudu terleterek vücuttan zararlı maddelerin atılması (bir nevi detoks) kasların gevşemesi, fiziksel ve ruhsal rahatlama prensibine göre sauna veya hamama gidilebilir. Ancak saunada kuru hava ile terleme ve 90 derece ısı ve yüzde 10-15 nem varken hamamda veya buhar odalarında 45-50 derece sıcaklık, yüzde 70-80 nem ve buhar söz konusudur. Sauna teflon tava; hamam düdüklü tencere gibi düşünülebilir ama prensipte ikisi de temelde vücudu terleterek toksinlerin uzaklaştırılması ve kaslarımızın rahatlamasını sağlar. Düdüklü tencere buhar odası gibi etki ediyor, ısı ve nem birlikte yüksektir, saunada ise nem az ısı fazladır.

Haberin Devamı

Saunaya ıslak girmeyin

Saunada kan dolaşımı hızlanır, toksinler atılır, kaslar rahatlar, cilt ölü hücrelerden arındırılarak bir nevi ‘peeling’ sağlar. Sağlıklı bir sauna için önce duş alınmalı. Ancak ıslak girilmemeli, mutlaka havlu ile kurulandıktan sonra kuru cilt ile girmeliyiz. Sauna öncesi yüzünüze ve vücudunuza kremler sürmeyin. Bu durumda gözenekler tıkanır terleme olmaz. Mümkünse saunadan önce 20 dakikada bir ayak banyosu yapmak çok faydalıdır. Saunaya asla alkol içip girilmemeli. Kan dolaşımı hızlanıp damarlar genişlediği için ciddi tansiyon düşüklüklerine ve şoka yol açabilir.

Astımı olan uzak dursun

Saunaya mayo ve bikiniyle girilmez muhakkak çıplak olmalı ve emici havlu kullanılmalı. Astımı veya okalüptus alerjisi olan kişilerin saunaya girmeleri astım krizini tetikleyebileceğinden tehlikeli olabilir. Kalp, şeker ve tansiyon hastalarının da saunaya girmeleri riskli.

Haberin Devamı

Yarım saatten fazla vaktiniz varsa hamama girin!

The Grand Tarabya Therapia SPA Müdürü Nihal Vela, son dönemde insanların sauna ve hamamı ayrı ayrı kullanmak yerine, önce sauna sonrasında hamamda kese ve köpük terapisi yaptırmayı tercih ettiğini söylüyor. Ülkemize gelen yabancıların Türk Hamamı denemekten büyük keyif aldıklarının belirten Vela şunları anlatıyor: "Hamamda uygulanan terapiler oldukça çeşitli. Dolayısıyla faydaları da birkaç cümle ile özetlenecek kadar az değil. Sıcak göbektaşı üzerinde uzanmak kaslarından gevşemesini ve vücuda önceden yüklenen tüm negatif enerjiden kurtulmanızı sağlar. Bu etki hem ısı hem de insan minerallerinin, göbektaşı mineralleriyle büyük ölçüde benzemesinden dolayı. Hamamda yapılan kese işlemi tüm deriyi derinlemesine temizler, derideki kan akışı hızlanır. Bu sayede daha iyi dolaşım daha bol oksijen daha ferah bir tene sahip olunur. Hamamda terlerken toksinlerden kurtulduğumuz gibi sıcak ılık soğuk su geçişleri ile lenf sistemine de yardımcı olur. Sauna terle toksin atma için en uygun terapi odalarındandır. Aynı zamanda vücudu uzun vadede daha dayanıklı hale getirecektir. Günümüzde sauna ve hamamı ayrı ayrı kullanmak yerine, önce sauna kullanmak sonrasında hamamda kese ve köpük terapisi yaptırmak yaygınlaştı. Sauna vakit sıkıntısı olan kişilere kolaylık sağlar. Ancak keyif için yarım saatten fazla vakit ayırabilirim diyorsanız kesinlikle hamam tercih edilmeli."

Haberin Devamı

10-15 dakika arası kalın

Saunaya yüzük, saat ve cep telefonuyla girmek tehlikeli. Beş dakikalığına sauna faydasızdır, yarım saatten fazlası ise zararlı. Uygun olanı 10 ya da 15 dakikadır. Ya da terlemeye başladıktan 5 dakika sonra çıkılması gerekiyor.

KOAH hastaları için riskli

Hamamda 45-50 derece, yüzde 70-80 nem ve buharlı bir ortamda seramik zemin olduğu için yoğun bir buhar söz konusudur, bu akciğer rahatsızlıkları olanlar için tehlikelidir.

Hamam kas tutulmaları için faydalı

Hamamda sıcak göbek taşında uzanmak ve keseden sonra masaj yaptırmak, kas tutulmaları ve kireçlenmeler için çok faydalı. Hamamda yağ yakımı yapılır bu nedenle kilo vermek isteyen kişilere de önerilir. Yapılan kese ile tüm gözenekler açılır. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem de daha fazla oksijen alır.

Haberin Devamı

Ilık duş ve masaj alınabilir

Sauna sonrası soğuma amaçlı soğuk şok havuzuna atlamak ani tansiyon değişiklikleri kalp krizi ve felçlere neden olabileceğinden tehlikedir. Bunun yerine ılık duş almak yeterli. Sauna sonrası cilt maskeleri yapılabilir, takiben de masaj alınabilir.