Gazete Vatan Logo

Sarı bilezikleri sokaktan almayın!

İşte yaratıcı Türk zekası! Tüm dünyada meme kanseriyle mücadele için satılan sarı bilezikler bizde sokakta geziyor. Kampanya satış noktasındaki gibi 1 YTL'ye satılan bileziklerin parası kanserliye değil işportacının cebine gidiyor

Sarı bileziklerin hikayesi, üst üste 6 kez Fransa Bisiklet Turu'nu kazanan dünyaca ünlü bisikletçi Lance Armstrong'un testis kanserine yakalanmasıyla başladı. Uzun süre kanser tedavisi gören efsanevi bisikletçi kanseri yenmesinin ardından "dünya üzerindeki kanserli hastalara yardım için ne yapabilirim?" diye düşünmeye başladı. Bir fon kurarak üzerinde "iyi yaşa" yazan sarı plastik bilezikleri satışa çıkardı. Bu bileziklerin satışından elde edilecek gelirin de kanser araştırmalarında kullanılması planlanıyordu.

Akın öncü oldu
Türkiye'de ise bu akımın öncüsü ünlü sanatçı Filiz Akın oldu. Yakalandığı kanser hastalığını yenen Akın, Türkiye'deki meme kanseri hastalığının önüne geçmek için bisikletçi Armstrons'un kampanyasına benzer bir kampanya başlattı. Türkiye'de Migros, Ten, Home Store mağazalarında 1 YTL'den satışa sunulan bilezikten satın alanlar, maddi durumu iyi olmayan kadınların meme taramasını bedava yaptırabilmelerini sağlıyor ve erken teşhise yönelik çalışmalara gelir kaynağı için bağışta bulunuyordu.

Korsanını yaptılar
Sarı Bilezik Kampanyası, büyük ilgi çekti ve kısa sürede 100 bin satış rakamını aşarak yeni bir mamografi aleti alacak kadar para toplandı. Ancak fırsatçılar bileziğin korsanını yaparak piyasaya sürdü. Sarıdan başka çeşitli renkleri de yapılan bilezikleri satan uyanıklar kazandıkları parayı da ceplerine atmaya başladı. Kampanyanın korsanlar tarafından suiistimal edilmesine Filiz Akın tepki gösterdi. Akın "Biz kansere karşı bir savaş açtık. Bunun için, tanesi sadece 1 milyon lira olan sarı bileziklerin satılmasını teşvik ettik. Bunun taklidini yapanı, alıp bileğine takanı da vicdanına karşı sorumluluğu ile baş başa bırakıyorum" dedi.

Sahtesini almayın
Türk Meme Vakfı Başkam Dr. Can Gürbüz ise vatandaşı sahte bilezik almamaları doğrultusunda uyardı: "Sarı bileziklerimiz Migros, Ten, Home Store gibi büyük mağazalarda ve bağış makbuzu karşılığında sosyal etkinliklerde satılmaktadır. Bu kurum dışında satılan taklit ürünlerin Türkiye Meme Vakfı ile bir ilgisi yoktur."

Haberin Devamı