Gazete Vatan Logo

Sanayi Devrimi için KOBİ’lere yeni kredi

İmalat sektöründe yer alan ve 4. sanayi devrimine hazırlık projesi olan KOBİ’ler için 300 bin lirası geri ödemesiz 1 milyon liraya kadar kredi için başvurular bugün başlıyor.

Sanayi Devrimi için KOBİ’lere yeni kredi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2017 Çağrısı başvurularının bugün başlayacağını bildirerek, “İmalat sektörü KOBİ’lerine verilecek desteğin üst limitleri 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira. Üst limitler aşılmamak kaydıyla, uygun bulunan gider kalemleri ve tutarlarının KDV hariç kısmı üzerinden yüzde 60 oranında destek verilecek” dedi.

Programın detaylarını anlatan Özlü, çağrıya 4. Sanayi Devrimi’ne hazırlık, üretimde nesnelerin interneti uygulamaları, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması, katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş, ihracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım, mikro ölçekli işletmelerde tasarım, mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme, bilişim teknolojisi altyapısının güçlendirilmesi, enerji verimliliğinin arttırılması ve yeşil üretime geçiş başlığı altında sunulan projelerinin kabul edileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Nesnelerin interneti

Özlü, çağrıya proje sunacak işletmelerin, KOSGEB veritabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerektiğine dikkati çekerek, “Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla, orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sanayisi sektörlerindeki KOBİ’lerin tümü, 20 Ekim’e kadar başvuru yapabilecek. Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerde 2016 yılı net satış hasılatının en az 300 bin lira ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacak. İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekecek.” diye konuştu. Özlü, başvuru kılavuzu ve proje formatına “www.kosgeb.gov.tr” adresinden erişilebileceğine, başvuruların aralık ayı sonunda sonuçlandırılacağını ve ilan edileceğini kaydetti.