Gazete Vatan Logo

Şampiyonluk sözü

Otomotivde dünya liderliği rekabeti bu yıl iyice kızıştı. Renault-Nissan İttifakı’nın CEO’su Carlos Ghosn, Volkswagen ve Toyota’ya meydan okudu: Dünyanın 1 numarası olacağız

Şampiyonluk sözü

Dünya otomotiv sektöründe liderlik savaşı daha da kızışacak. Son dönemde Toyota Motor ile Volkswagen Grubu arasında yaşanan birincilik rekabetine bu yıl Renault-Nissan İttikafı katıldı. 2016’da Mitsubishi Motor’un yüzde 34’ünü 2.2 milyar dolara satın alan Renault-Nissan, gözünü liderlik koltuğuna dikti.

Volkswagen, Toyota ve General Motors’un (GM) ardından dünyanın 4’üncü büyüğü olan Renault-Nissan’ın CEO’su Carlos Ghosn, yılbaşından itibaren GM’i geçerek 3 büyük üreticiden biri haline geldiklerini açıklayarak, “Yıl ortasında 1 numara olmayı öngörüyoruz” diye konuştu.

Nefes nefese yarış

Otomotiv dünyasında aldığı tasarruf önlemleri ile “Maliyet Katili” (Cost Killer) lakabıyla tanınan Ghosn, 2018’de dünyada ilk 3’e gireceklerini belirtmişti. Carlos Ghosn, hissedarlara yaptığı son açıklamasıyla ilk 3’le yetinmeyeceğini ve birinciliğe göz koyduğunu duyurmuş oldu.

Yılın ilk 4 ayına ait satış istatistikleri, 2017’de liderlik yarışının soluk soluğa geçeceğini gösteriyor. Renault-Nissan, tepedeki ilk iki markaya çok yakın durumda. Pazar araştırma kuruluşu JATO Dynamics’in verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde VW Grubu 3.32 milyon adet, Toyota 3.06 milyon adet ve Renault-Nissan 3.02 milyon adetlik satışa imza attı.

Haberin Devamı

Bu dönemde Renault-Nissan yüzde 8 büyümeyi başarırken, Toyota satışları yüzde 6 artış gösterdi, VW Grubu’nun performansı yüzde 1 geriledi. Marka bazında satışlar Nissan’da yüzde 7, Renault’da yüzde 10, Mitsubishi’de yüzde 5 ve Dacia’da yüzde 7 artış gösterdi. Rusya’da ekonomik dalgalanmalara rağmen Lada’nın satışları yüzde 8 arttı. Lüks markaları Infiniti ilk 4 ayda yüzde 24 ve Güney Koreli marka Samsung yüzde 38 büyüdü.

SUV’da 1 numara

JATO Dynamics’in Analisti Felipe Munoz, ittifakın bu yıl dünyada 1 numara olabileceği değerlendirmesini yapıyor. Munoz, SUV ve elektrikli model atağı ve güç kazandığı Çin pazarı ile diğer gelişmekte olan ülkeler sayesinde Renault-Nissan’ın ipi göğüsleyebileceğini öngörüyor. Munoz, markanın potansiyelini şöyle aktarıyor:

“Renault-Nissan en hızlı büyüyen segment SUV’da yüzde 12 pazar payı ile dünya lideri. Nissan X Trail dünyanın en çok satan SUV’u unvanını alırken, Dacia Duster, gelişmekte olan ülkelerde pazarlanan Renault Kwid büyük güç. SUV sınıfı dünyada büyüyor ve ittifak bu alanda çok güçlü. Ayrıca elektrikli araçlarda Renault Zoe ve Nissan Leaf Avrupa’da segment liderleri.”

Haberin Devamı

10 milyon barajına dayandı

18 yıllık ortaklık Renault-Nissan 2016’da 9 milyon 961 binlik satış gerçekleştirerek, dördüncü sırada yer aldı. Çatısı altındaki markaları incelediğimizde Renault Grubu’nun satışları yüzde 13.3 artışla 3 milyon 182 bin 625 adede erişti. Motor Co. yüzde 2.5 büyüme ile 5 milyon 559 bin 902 otomobil ve hafif ticari araç ile rekor satışa ulaştı. Mitsubishi Motors’un satışları da yüzde 13 düşüşle 934 bin 13 adet oldu.