Gazete Vatan Logo

Şampiyon sporcuların bir günü

Herkes uyurken onlar antrenmana başlıyor, okula gidiyor, sınavlara hazırlanıyor, kalan boş zamanlarında ise sosyalleşmeye çalışıyorlar. İşte Türkiye’nin olimpik şampiyonlarının bir günü..

Şampiyon sporcuların bir günü

15 yaşındaki Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonu Ayşe Begüm Onbaşı

Hafta 8 gün olsa yine bana yetmez

Manisa Akhisar’da yaşayan milli cimnastikçimiz Ayşe Begüm Onbaşı, sabah 08’de okula gidiyor, akşamüstü antrenman için 100 km yol yapıyor, derslerine babasının arabasında çalışıyor. Gece 11’de eve döndüğünde uyumak için enerjisi bile kalmıyor. Genç yıldız bir gününü planlı geçiriyor...

Lise 2 öğrencisi

Ayşe Begüm, “Tempom o kadar yoğun ki her dakikamı planlı bir şekilde yaşamak zorundayım. 10 dakikalık bir gecikme tüm günümü etkiliyor. Sabah kahvaltısı benim en önemli öğünüm. Annemin hazırladığı kahvaltıda omlet, süt, peynir, zeytin mutlaka oluyor. Saat 08’de servisim geliyor ve beni okula götürüyor. Akşamüstü 16:10’a kadar okuldayım. Lise 2’nci sınıfta okuyorum ve dersler iyiden iyiye ağırlaşmaya başladı. Okul bitince saat 16:30’da eve geliyorum ve antrenmana gitmek icin hazırlanıyorum.”

Sosyal hayatı yok

Saat 17:30’da Akhisar’dan yola çıkan Ayşe Begüm 18:30’da antrenman için Manisa’ya varıyor. “Antrenmana giriyorum ve bu akşam 21:45’e kadar çalışıyorum. Gece 22:30 gibi de eve dönüyorum. Eve dönünce yorgunluktan bitmiş oluyorum, biraz annemle sohbet ediyorum, saat 20’den sonra akşam yemeği yemem yasak olduğundan biraz meyve yiyor ve uyuyorum. Bu rutin hafta içi böyle sürüyor, hafta sonunda daha farklı prorogramım var. Cumartesi pazar günleri sabah 10:30-11:30 arası derslerime çalışıyor ödevlerimi yapıyorum ve saat 13’teki antrenmana gidiyorum.”

Haberin Devamı

Bu yoğun program nedeniyle Ayşe Begüm yaz tatiline kadar sosyal hayatını askıya alıyor, “Kış döneminde sosyal hayatım hiç yok. Ama yazın daha rahatım biraz daha sosyalleşebiliyorum. Arkadaşlarımla sinemaya gidiyorum, gezip alışveriş yapıyoruz. Babam arabayle beni Manisa’ya antrenmana götürüp getiriyor, genelde arabada da derslerime çalışıyorum çok bunalırsam müzik dinliyorum. Diziler izleyemiyorum çünkü akşam eve gelince diziler bitmiş oluyor, arkadaşlarım yanımda konuşuyolar ben de biraz Fransız kalıyorum.Bu rutine alıştım haftanın her günü böyle, antrenörüm “hafta 8 gün olsa keşke, 7 gün yetmiyor bize” diyor. Ama şampiyon olmanın da bedeli bu...”

Haberin Devamı

Milli okçu Mete Gazoz

Piyano çalıyor test çözüyor günde 600 ok atıyor

17 yaşındaki milli okçumuz Mete Gazoz dünyanın en iyi 16 okçusu arasına yer alıyor. Genç okçu eğitimi ve ağır antrenmanlarını bir arada yürütüyor. Kalan zamanlarından bilgisayar oyunları oynuyor, piyano çalıyor, resim yapıyor. Mete her sabah 07’de uyanıyor ve güne o da annesinin hazırladığı “kral kahvaltısı“ ile başlıyor. “Servisim 07:30 gibi geliyor, okul 08:45’te başlıyor. Her sabah Gaziosmanpaşa’dan Yenibosna’ya okula gidiyorum. Lise son sınıfta okuyorum. Bir yandan eğitimim, bir yandan üniversite hazırlıkları bir yandan da antrenmanlar devam ediyor. Başımı kaşıyacak vaktim yok, öyle ki antrenmandan geldiğimde evde üniversite hazırlık için test çözüyorum. Her gün düzenli antrenman programım var. Haftada 6 gün antrenman var, 4’er günlük periodlar üzerinden antrenman programım var. 450 ile 650 ok atıyorum. Derslere ve müsabakalara göre bu ot atışlarımın sayısı değişiyor. Müsabaka döneminde fiziksel kondisyon antrenmanları da devreye gidiyor. Okula gidiyorum bir yandan, lise 4’üncü sınıftayım, üniversiteye de hazırlanıyorum.

Haberin Devamı

Piyano çalıyor

Spor psikoloğu olmak istiyorum, onun için günde 200 soru çözüyorum. Akşamları saat 20 gibi antrenmandan eve geliyorum. Yoğun programdan bunaldığımda mutlaka piyano çalıyorum bu benim sağ - sol el ve göz koordinasyonumu artıran da bir şey bu, ayrıca inanın kafam dağılıyor piyano.

Haftada bir günü boş

Tabii bilgisayar da oynuyorum, akşamları yarım saat oyun oynamak iyi geliyor. Bazen de resim yapıyorum, hayal dünyamı çiziyorum. Derslerimi bitirdikten sonra da 11 gibi yatıyorum. Bir tek pazar günüm boş ben de İzmir’de yaşayan kız arkadaşımı ziyarete gidiyorum bazen günü birlik.

Milli yüzücü Emre Sakçı

Sabah 05’te uyanıyor 13 kilometre yüzüyor

Yüzmede dünya rekoru kıran ilk Türk yüzücü Emre Sakçı başarısının sırrını programlı ve disiplinli çalışma olduğunu söylüyor. Emre, sabah 05.00’te yaşıtları uykularının en güzel anlarındayken çalar saatin sesiyle uyanıyor. Sabah 06’daki ilk anterenmana gidiyor, 5 kilometre yüzüyor. 08:30’da okula giden Emre saat 13:30’a kadar derslere giriyor. Akşam saat 17’de ikinci antrenman başlıyor ve 8 kilometre kulaç atıyor. Saat 22 gibi eve varıyor, yemeğini yiyip saat 23:00’te uyuyor.

Haberin Devamı