Gazete Vatan Logo
Futbol 'Tribünde siyaset cezasız kalmayacak'

'Tribünde siyaset cezasız kalmayacak'

“Özellikle Gezi Parkı eylemlerinde taraftar gruplarının kanunsuz gösterilerde aktif rol aldıkları ve maalesef şiddet olaylarına karıştıkları görülmüştür. Önümüzdeki yıl bu tip kanunsuz eylemlerle karşılaşılması halinde gerekli işlemler yapılacaktır.”

'Tribünde siyaset cezasız kalmayacak'

Beşiktaş'ın Kasımpaşa Stadı’ndaki maçlar için sattığı kombinelerdeki taahütname ile gündeme gelen ‘Tribünde Siyaset’ konusundaki tartışmalara İçişleri Bakanı Muammer Güler noktayı koydu. Güler şunları söyledi:

“Sosyal medya takip edilerek taraftar gruplarının suç işlemesine hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir. Tribünlerin ideolojik ve siyasi propaganda yeri yapılmasına da hiçbir şekilde izin verilmeyecektir. Zaten bu durum hem uluslararası kriterlerde hem de mevzuatımızda kesin bir şekilde de yasaklanmış bulunmaktadır. Spor müsabakaları hizipleştirmenin, ötekileştirmenin yeri olmadığı gibi siyasi görüşlerin slogan veya pankartla ifade edildiği yerlerden de değildir.

Son dönemlerde yaşanan bazı toplumsal olaylarda özellikle de Gezi Parkı eylemlerinde taraftar gruplarının bazı kanunsuz gösterilerde aktif rol aldıkları ve maalesef şiddet olaylarına karıştıkları da görülmüştür. Önümüzdeki sezonda bu tip kanunsuz eylemlerle karşılaşılması halinde taraftar gruplarıyla ilgili gerekli yasal işlemler derhal yapılacaktır.

Spor alanlarına seyirden yasaklı taraftarların takibi için yüz tanıma sistemleri kurulmalıdır. Bu görev Türkiye Futbol Federasyonu ve spor kulüplerine düşmektedir.

Müsabakaların risk analizi yapılarak saha içi ve dışında daha fazla kolluk personeli görev alacaktır. Stadyum ve spor salonlarında taraftarların üst aramaları, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde özel güvenlik görevlilerince yapılmaya devam edilecektir. Gerektiğinde bizzat kolluk personelince bu aramalar yapılacak ve taraftarlar yasaklı maddelerden arındırılacaktır. Taraftarların giriş yaptıkları kapılardaki kolluk personelinin sayısı geçen seneye göre iki katına çıkarılıcak, riskli maçlarda ise yeteri kadar kolluk personeli görevlendirilecektir.

Holigan gruplarının bulunduğu tribünlerde gerektiğinde suç işleyenleri tespit amaçlı sivil ve resmi kolluk personeli bulundurulacaktır. Kısacası bundan sonra kolluk birimleri müsabakalarda daha aktif ve daha fazla sayıda görev alacaktır.”

Ömer Faruk Yüksel: (Çarşı)

“Stadyumlarda devlet büyüklerinin yuhalanmasını veya siyasi slogan atılmasını doğru bulmuyoruz. Bizim için siyasi görüşler değil, Beşiktaş aşkı vardır. Tribünler siyasetten uzak durmalıdır. Çarşı veya Beşiktaş taraftarını siyasetle özleştirmek isteyen bir takım insanlar olsa bile genel çoğunluk itibarıyla bu yaklaşımları doğru bulmayız. Nasıl ki bir parti mitinginde Beşiktaş diye tezahurat yapılamazsa, tribünde de siyasi slogan olmaz.”

Yücel Aslan: (GFB Taraftar Sözcüsü)

“Genç F.Bahçeliler olarak tribünde siyasete karşıyız. Siyaset ve futbol birbirine karıştırılmamalı. Herkes gönül verdiği renklere sevdasını göstermeli. PSV maçında siyasi slogan atmaya çalışan marjinal bir grubu kendi içimizde yuhaladık. Siyasi içerikli davalar, ilerleyen dönemlerde tehlikeli boyuta gelebilir. 70’li yıllarda hoş olmayan olaylara şahit olduk. Tarafat takımını desteklemeli, siyaseti tribünlere taşımamalıdır.”

Veysel Giley: (UltrAslan Başkanı)

“Ultraslan olarak siyasi olayların içinde olmayı hiçbir zaman doğru bulmadık. Gezi olaylarının başladığı günden bu yana herhangi bir tavır değişikliğimiz de olmadı. Kimse çıkıp bizim tribünümüzde siyaset yapamaz. Gezi olaylarının ilk gününde 20 bin kişiyle destek verdik. İlk gün ağaç ve çevrecilik meselesi vardı. Sonrasında oluşan siyasi atmosferden her zaman uzak durduk. Bizim asli görevimiz G.Saray’ı desteklemektir.”


Haberin Devamı