Gazete Vatan Logo
Futbol Olay yarattı

Olay yarattı

Arda Turan’ın futbol gündemini sarsan açıklamalarını, uzmanlar VATAN için yorumladı

Özdemir: “Altyapılardaki eğitim eksikliğini dile getiriş biçimi hayranlık uyandıracak cinsten.”

Onay: “Çarpık düzen ile ilgili söylediklerinde çok haklı. Ancak üzerine gelinmesi normal.”


G.SARAY Kaptanı Arda Turan’ın Türkiye’de futbolun gerçekleri üzerine sarfettiği sözler spor gündeminin ilk maddesi oldu. Tam Saha Dergisi’ne konuşan Arda “Üzerime çok geliniyor. Saçlarım beyazladı, artık gitmek istiyorum” diyerek medyayı eleştirmiş, “4-4-2’yi yeni öğredim. Türkiye’de genç futbolcular çok çaresiz. Çünkü altyapı eğitimi almıyorlar” sözleriyle Türk futbolunun temel sorununa parmak basmış, “İspanya’ya saldırdık da ne oldu? O gün 1 puan alsak, belki bugün Dünya Kupası’daydık. Ülkedeki herkes bizim 2010 gitmemizi istemiyordu. Avrupa 3.’lüğü bu ülke insanları için başarı değil” ifadesiyle kamuoyu baskına gönderme yapmış ve “Bizim duygularımız hep ön planda. Bu yüzden Milli Takım için Türk antrenör demiştim” diyerek de federasyona dokundurmuştu. Genç yıldızın bu sözlerini futbolun uzmanları VATAN okuyucuları için yorumladı:

GÖKMEN ÖZDEMİR: Yerli hoca istiyorsa...

ARDA ne kadar akıllı ve Türk futbolunun sorunlarını bilen biri olduğunu bir kez daha gösterdi.. Arda’nın söylediklerini iyi düşünmek lazım.. Çünkü bugüne kadar aslında çoğu insanın düşünüp de dile getiremediği problemleri anlatmış.. Gerets’i, Skibbe’yi, Feldkamp’ı, Rijkaard’ı yabancı hoca olarak görmüş, Fatih Terim, Ersun Yanal ve Bülent Korkmaz gibi yerli hocalarla çalışmış bir oyuncunun tercihinin neden yerli hoca olduğunu iyi araştırmalı, yerli-yabancı ayrımı yaparken de biraz futbolcuların da görüşlerine dikkat etmeliyiz.. Son yıllarda altyapılardan yetişmiş en yetenekli futbolcu Arda’nın oradaki eğitim eksikliğini dile getiriş şekli de hayranlık uyandıracak cinsten.. Demek ki o bile bu yeteneklerine rağmen iyi eğitilememiş.. Eksikleri hâlâ kendince fazla..”

GÜNTEKİN ONAY: Yıldız olmanın bedeli!

NE düşünüyorsa onları söylemiş Arda. Haklı olduğu yerler var. Özellikle özel hayatına karışılmasıyla ilgili olan sözlerinde. Ama yıldız olmanını bir bedeli var. Bu kadar para kazanırken, herkesin gözü önündeyken eleştiriler olabilir. Dünyanın her yerinde yıldızlar Arda’nın yaşadıklarıyla karşılaşıyor. Örneğin, Mike Tyson, Maradona, Ronaldinho... Her sporda yıldızların üzerine geliniyor. Arda dostlarını iyi seçmeli. Kim maskeli, kim gerçek dost ayırt etmeli. Bunları öğrenecek ama daha çok genç. Yapması gereken kendisini geliştirmek. İnsanın futbolu oynaya oynaya gelişir. Çarpık düzenle ilgili söylediklerinde de sonuna kadar haklı. Söylediklerinin üzerinde durulmaya değer diye düşünüyorum.”

‘Hiddink asla tartışılmaz umarım bize faydalı olur’

ARDA Turan’ın TFF’nin aylık olarak yayınlanan Tam Saha Dergisi’ne verdiği röportaj olay yarattı. İşte VATAN’ın dünkü sayısında yer alan o röportajdan arta kalanlar: “Çok isterim ki ülkemiz çok daha iyi yerlere gelsin. Mesela Anzaklar, Harry Kewell’la beni barış elçisi seçmişlerdi. Ben de çok mutlu olmuştum. O gün ’Ben bu ülkeye her baktığımda bu toprakların savaşmak için değil, yaşamak için olduğunu düşünüyorum’ demiştim.

‘SAVUNMA YAPAMIYORUZ’

HIDDINK çok büyük bir hoca. Kariyeri asla tartışılmayacak bir teknik adam. Mutlaka katkısı olacaktır. Milli Takım’da herkes pozisyonunu biliyor. Futbol oynamayı öğreniyoruz yavaş yavaş. Türk Futbol modelinden söz edilecekse her zaman oynamayı düşünen bir takım olmalıyız. Çünkü biz savunma yapmayı beceremiyoruz. Topa sahip olarak savunma yapmalıyız. Hep oynayan ve hücum eden bir takım olmalıyız.

EURO 2012 Elemeleri’nde Almanya ile eşleşmemiz avantaj. İspanya, İtalya ve İngiltere’ye göre daha iyi. Son Avrupa Şampiyonası’nda onlardan daha iyi oynamıştık. Şansları eşit iki maç oynayacağız.”

Haberin Devamı