Gazete Vatan Logo
Futbol Genel kurul kararı doğru

Genel kurul kararı doğru

VATAN’a konuşan Spor Bakanı Suat Kılıç, TFF’nin aldığı karara destek verdi

Genel kurul kararı doğru

“Türk futbolunun yol haritasını kulüpler ve federasyon birlikte vermeli. Alınması ya da alınmaması gereken kararlar varsa, bir araya gelen tüm kulüpler eteğindeki taşı ortaya dökecek. Herkes bugüne kadar medya aracılığıyla konuştuğunu birbirinin yüzüne konuşacak. Bu demokratik bir yöntemdir.”

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, yılın son gününde VATAN’a Türk sporu ve futboluyla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. Futbol kamuoyunu meşgul eden konulardan Federasyonlar, dopingden, yatırımlara kadar geniş bir yelpazede sorularımızı yanıtlayan Kılıç’ın ifadeleri şöyle:

-Federasyon tarafından genel Kurul kararı alındı. Nasıl yorumluyorsunuz?

“BAŞINDAN beri söylüyorum. Türk futbolunu yol haritasını kulüpler ve federasyon birlikte vermelidir. Bu harita siyasiler tarafından belirlenecek bir harita değildir. Ocak’ta bir genel kurul kararının alınmış olması bana göre doğru bir adımdır. Bütün kulüpler oraya gelecekler görüşlerini özgür bir şekilde ortaya koyacaklar. Alınması ya da alınmaması gereken kararlar varsa, herkes eteğindeki taşı ortaya dökecek. Herkes bugüne kadar medya aracılığıyla konuştuğunu birbirinin yüzüne konuşacak. Görüşler futbolun en yüksek temsil ve karar organında seslendirilecek. Çoğulculuğun, katılımcılığın, özerkliğin gereği yerine gelecek mi, gelecek. Bu demokratik bir yöntem midir? Evet. Tarafların birbirini dinlemesi birbiriyle konuşması sağlandığı takdirde hiçbir karar alınmasa bile Türk futbolu adına çok önemli bir şey yapılmış olacaktır.

-Uluslararası turnuvaları kısıtlama kararı aldınız.

“BELKİ benim en fazla eleştirildiğim konulardan birisi budur. Son yıllarda uluslararası organizasyonlara o kadar çok talip olduk ki, bu organizasyonların isim hakkı değeri anormal şekilde yükseldi, fahiş fiyatlar çıkmaya başladı. Hiç kimsenin de bundan rahatsızlık duymaması lazım. Sihirli sözcük tasarruf kelimesidir. Tasarruflu hareket edersek şu 3-4 yılda Türk sporuna tesisleşme adına çok büyük değerler kazandıracağız.”

-Ne kadar artırdınız bu arada?

SON dört ayda 50 milyon lira, maliyeden de 50 milyon lira aldık. Toplamda 2011 yılının son 4 ayında devam eden yatırımlarımıza 100 milyon lira kaynak aktardık. Federasyonlar artık daha fazla sporla, sporcu yetiştirmeyle ilgilensinler. Şu ana belki hiç duymadıkları şeyi, federasyon başkanlarına ben söyledim. Sporcu yetiştirmenin sihirli formüllerini bulun, getirin. Dışarıdan hoca mı getirmemiz lazım? Ayrıca bir teknik danışmanlık heyeti mi oluşturmamız lazım? Madalya, ödül beklediğimiz sporcularımıza ayrıca kamplara mı dahil etmemiz lazım? Ben, bu yöntemlerin gereği olan maliyet tablosunu karşılamaya hazırım.”

Tarafların birbirini dinlemesi birbiriyle konuşması sağlandığı takdirde hiçbir karar alınmasa bile Türk futbolu adına çok önemli bir şey yapılmış olacaktır.

Sihirli sözcük tasarruf kelimesidir. Tasarruflu hareket edersek şu 3-4 yılda Türk sporuna tesisleşme adına çok büyük değerler kazandı racağız.”

‘Medyayı futbol dışına çekmemiz şart’

“Olimpiyat adaylığımız için mücadele veriyoruz ama maalesef futbolun ağırlığından dolayı yerinizden kıpırdayamıyorsunuz. Yeni yılda medyanın ilgisi olimpiyata çekilmeli.”

-Olimpiyat adaylığı için çalışmalar hangi noktada?

“HAZIRLIKLAR çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Ama Türkiye’deki spor medyasını futbol dışında bir başlıkla ilgili kılmaya muvaffak olamadık. Bu benim başarısızlığım. Şu an 2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları için büyük bir mücadele veriyoruz. 11 ayrı bakanlık işin içinde. Yerli yabancı konsorsiyumlar çalışmalarını ayrı yürütüyorlar. İstanbul’da 40 kişilik bir ekibin çalışmaları devam ediyor.

UYDUDAN helikopterden uçaktan İstanbul’un haritaları alınıyor. Çok kuvvetli çalışma içindeyiz. Maalesef futbolun ağırlığından dolayı yerinizden kıpırdayamıyorsunuz. Artık futbol medyasının dikkatini yeni yıldan itibaren biraz olimpiyata çekmek lazım.”

‘Doping Merkezi’nde hiç eksik olmayacak’

Hacettepe Doping Merkezi.. Açılması gerekirken hâlâ yatıyor..

“WADA’YA ödenmesi gereken 300 bin doları gönderdim. Malzeme alımı için ihtiyaç duyulan 1 milyon lirayı imzaladım, gönderdim. Bu ülkenin prestiji açısından da çok önemli. Bir talihsizlik yaşandı. Bunlar ülkemizin imajını ve kalitesini tartışmaya açık hale getiriyor.

DOLAYISIYLA yeniden kurulacak merkezde hiçbir eksikliğe mahal verilmemesi lazım. Ne gerekiyorsa, en iyisi neyse, en teknik personel nereden bulunuluyorsa getirilmesi lazım.”

“YILDIZ kızlar voleybol milli takımının dünya şampiyonu olması. Türk sporu adına büyük bir gelişmedir. Gelecekte onlar yıldızlar kategorisinde karşılaştıkları takımlarla büyükler kategorisinde de karşılaşacaklarına göre daha büyük başarılar gelecektir.”

‘Nurcan büyük kayıp olur’

Nurcan Taylan sizi nasıl etkiledi?


“BANA 2011 yılında sizi hayal kırıklığına uğratan olay nedir diye sorulduğunda aklıma gelen ilk cümle Nurcan’ın ‘uluslararası müsabakaya katılmama kararı’ demiştim. İnceleme süreci devam ediyor. Umarım aklanır ama değilse büyük kayıp. Federasyon başkanları dopingle mücadele konusunda ne yapmaları gerektiğini kendileri bilmeli ve gereğini yerine getirmelidirler.”

‘Kaynakları babamın evinden getirmedim’

Spor federasyon başkanlarının bir kısmı mutsuz.. Radikal davranışlar, kararlar mı rahatsız ediyor?

“BEN federasyon başkanlarının benim olmadığım yerde ne düşündüklerini bilmiyorum. Memleketin kaynakları kısıtlı. Gelirken babamın evinden getirdiğim kaynaklar değil. Bu kaynakları kullanma yöntemindeki farklılıklar elbette ki belli alışkanlıkları tersyüz edebilir ama birbirimize alışacağız.”

Haberin Devamı