Gazete Vatan Logo
Basketbol Euroleague'de şampiyon...

Euroleague'de şampiyon...

Galatasaray Liv Hospital’in Baş Antrenörü Ergin Ataman, Euroleague Top 16 öncesi NTV Spor’a konuk oldu.

Euroleague'de şampiyon...

Ergin Ataman’ın gündeme ilişkin açıklamaları şu şekilde:
Bir hafta içerisinde Nathan Jawai, Jamont Gordon, Ersin Dağlı ve Manuchar Markoishvili’yi sakatlık nedeniyle kaybettik. Furkan ve Cenk 4 hafta oynamadı. Ender de iki hafta oynamadı. Oynadığınız lig Euroleague. Her takımın belli bir gücü var. Ancak biz orada çok akıllı işler yaptık. Carlos Arroyo’nun çok iyi oynadığı Pops Mensah Bonsu’yu kadroya kattık. Bu bize kısa dönemde çok fayda verdi. Macvan’ı hemen devreye soktuk. Jamont Gordon yerine de Malik Hairston’ı kadromuza kattık. Takımın oyun sistemiyle fazla oynamadan oyuncuları monte etmeye çalıştık. Neticesinde ilk tur grubunu ikinci sırada bitirdik. Nitekim grupta ilk ikide olmak sezon başında koyduğumuz hedefti.

Bütün takımlarda gerçek bir pivot var. Hafta içinde Maccabi ile oynayacağız. Orada Sofo ve arkasında Shawn James var. Burada bir dezavantaj yaşayacağımız belli. Ancak basketbolda tek bir doğru yok. Olympiacos, Dorsey – Hines gibi isimlerle şampiyon oldu. Bu yıl da Dunston’la çok önemli işler yapıyorlar. Panathinaikos yıllarca pivotsuz şampiyon oldu. İkili oyunlarda çok hızlı devrilen iki uzunumuz var. Furkan mükemmel bir form yakaladı. Pops istediği zaman çok önemli katkı veriyor. Dün biraz isteksizdi, biz de Furkan ve Macvan’la oradan katkı almayı sürdürdük. Şimdi artık o kadar yoğun maç oynuyorsunuz ki her maça istediğiniz kadar hazırlanamıyorsunuz. Bazen ben bile yeterince konsantre olamadığımı düşünüyorum. Bu yüzden oyuncularımı çok iyi anlıyorum. Bu bir sorun değil.

Kendisinin basketbol felsefesindeki değişim üzerine sorulan soruya “1997’de Milli takımda Ercüment Sunter’in yardımcısıydım. O çok insancıl, yumuşak bir insandır. Ben Efes ekolünden yetişmişim. Disiplinden taviz vermezdik. Takımda da İbo, Harun, Orhun gibi isimler var. Bazı idmanları yumuşatıyorlardı. Ben de o zamanlar gencim. Ercüment abiye sürekli çalışmamız gerektiğini söylüyordum. Ben eskiden şuna inanırdım; ne kadar çok sert idman yaparsan o kadar iyi oynarsın diye bir inanışım vardı. Oyuncu kendini mental olarak iyi hissetmeli. Antrenman yorgunluğunu hissetmemeli. NBA’den gelen oyuncularla çok çalıştık. Deron’la çok iyi bir ilişkim vardı. Onunla sürekli nasıl daha iyiye gidilir diye konuşuyorduk. Onların tempolarına baktığımız zaman, artık maç yaparak formda kalıyorlar. Oyuncularım sahaya çıktığında mental olarak kendini hazır hissetmeli. İzmir’deki maça gelecek olursak; Galatasaray gibi bir takım Aliağa’ya kaybetmemeli. Aliağa dönüşünde gece 12’de Abdi İpekçi’de antrenman yaptırdık” şeklinde yanıt verdi.

Beş oyuncu birden değiştirmesiyle ilgili ise “Başlayan beşe sinirlendiğimde beş değişiklik yaparım. Çıkan beş kişi kenarda oturup durumu konuşurlar. Bu benim denediğim ve başarılı olduğum bir faktör” ifadelerini kullandı.

Carlos Arroyo ile aralarında olanlara da değinen Ataman “Dünyada üst düzey sporlara baktığımız zaman; büyük yıldız ve antrenörler arasında her şey ideal olmayabilir. Disiplinden vazgeçmeden bunları tolore etmek zorundasınız. Siena maçının ikinci devresinde Arroyo yerine Sinan’ı oynattım. Sinan da o gün muhteşem oynadı. O gün Carlos Arroyo’nun gününde olmadığını hissettim. Ender’in kasığında çekme olunca tekrar Carlos’u oyuna aldım. Oyuna girdiğinde yine bir top kaybı yaptı. Doktorlar da bana Ender’in iyi olduğunu söyleyince tekrar Ender’i oyuna aldım. Arroyo’nun tepki vereceğini bekliyordum o yüzden hiç arkama bakmadım. Soyunma odasında da biraz tepki göstermiş. Ancak ben bunları hiç duymamazlığa geldim. Sonraki gün Arroyo ile oturduk, konuştuk. “Türkiye’de yıldız bir oyuncusun. Örnek olduğun birisin. Senin yerinde başkası olsaydı geri dönüş uçağındaydı” dedim, o da özür diledi. Olayı daha fazla uzatmaya gerek yok. Ben olayların çok fazla büyütülmemesi gerektiğine inanıyorum. Bunu daha önce Rakocevic ile yaşamıştım. Orada tepki vermekten geri durmadım. Bir birikim sonucuydu. Bu isimler NBA oyuncusu. Orada ilk beş başlamak çok önemli. Psikolojik olarak lider olmayı seven isimler. Arroyo’yu ilk maçında bench’ten getirdim. Takımın sistemini öğrenmesi gerektiğini belirttim. Ben de ona dikkat ettim. Başlayan isimler zaman zaman değişse de Carlos’u sürekli ilk beşte başlattım” açıklamalarında bulundu.

BAŞKANIMIZ DA SPANOULİS’İ ÇOK İSTEDİ

Spanoulis transferi hakkında açıklamalarda bulunan Ergin Ataman Tabii Carlos’un artıları var, eksikleri de var. Arroyo’nun Euroleague’de fiziksel açıdan zorlanacağını biliyordum. Kıstas olarak şunu aldım. Geçen yıl Efes, Fenerbahçe ve Beşiktaş’la defalarca maç yaptık. O üç takımla yaptığımız maçlarda Arroyo her zaman sahanın en iyisiydi. Bildiğimiz, tanıdığımız bir oyuncuydu. Liderliği ona verdik. Spanoulis, Olympiacos’ta kalmasaydı Galatasaray’a gelecekti. O parayı tercih etmeyip, 2 milyon Euro’ya Olympiacos’ta kaldı. Bu transferde bu kadar yaklaşmamızın nedeni, Kulüp Başkanı Ünal Aysal’ın erkek basketbolunun Avrupa’daki yerini kavramasıydı. Galatasaray futboldaki mentaliteyle basketbola da yatırım yapıyordu. Nasıl Sneijder ve Drogba gibi hamleler yapıldıysa, basketbolda da Arroyo’nun yanına Spanoulis’i almak harika olurdu. Kim istemez Spanoulis gibi bir oyuncuyu? Biz Arroyo’nun yanına Spanoulis’i de monte edip çift guard gibi oynamayı planlıyorduk. Burada Ender’in aldığı rol çok önemli. Mükemmel bir form yakalamış durumda” dedi.

Transfer yapılıp yapılmayacağına da değinen başarılı koç “Top 16 öncesi transfer yapmayı düşündük. Şunu gördük ki, Türk oyuncuların vermiş oldukları katkı o kadar fazla ki onların önüne birini getirmek içimize sinmedi. Geçen yılki takım havamızı yakaladık. Bu takım Euroleague şampiyonu olur mu? Olmaz. Gerçekçi olmak lazım. Şu an ilk hedefimiz Euroleague’de son sekize kalmak. Euroleague’in ikinci devresinde sakatlarımızın takıma döneceğini düşünüyorum. Stephen Jackson menajerler tarafından bize önerildi. Fiyatı da uygundu. Biz takıma uyar mı diye düşünürken Clippers ile anlaştı” ifadelerini kullandı.

A LİSANSINI İSTİYORUZ

Euroleague A Lisansı hakkında Ergin Ataman “Çok büyük bir özveriyle ve istekle A Lisansı’nı istiyoruz. Lütfi Arıboğan’ın Jordi Bertomeu ile çok iyi bir ilişkisi var. Son yıllarda yaptığımız yatırımlarla, taraftarımızın yarattığı atmosferle bunu hak ediyoruz. Avrupa basketbolunda en fazla yatırım yapılan ülkelerden biri Türkiye. Galatasaray da Türkiye’nin büyük bir değeri. Son oynadığımız Bayern Münih maçında bin Galatasaray seyircisi vardı. Hangi maçta, hangi takımın deplasman seyiricisi oluyor. Euroleague’in NBA modeli var. Bu plan içerisinde Galatasaray Kulübü bir yıldız. Bunun çabasını veriyoruz. Olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz. Bu sadece Galatasaray’ın bir mücadelesi olmamalı. Burada bence Turkish Airlines’ın Euroleague’e karşı Galatasaray’ın ne kadar önemli olduğu konusunda yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum. Ülkede üç takımın A Lisansı olması bence çok önemli. En fazla yatırım yapan Türkiye ise, sponsor Turkish Airlines ise Galatasaray’a A Lisansı verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Galatasaray’ın salon projesini olduğunu söyleyen 47 yaşındaki koç “Başkanımızın bir salon hayali var. Seyrantepe civarında bir basketbol salonu yapmayı düşünüyorlar. Türk Telekom Arena nasıl yapıldı? Arazi alındı, Türk Telekom sponsor oldu ve stad yapıldı. Burada Fenerbahçe’yi örnek göstereceğim. Ülker ile anlaşma sağladılar ve Ülker Sports Arena gibi çok güzel bir salon yaptılar. Galatasaray’ın da böyle bir partnere ihtiyacı var. Devlet ve belediyeden fedakarlık bekliyoruz. Bu konuda bir çalışma var. İki yıl içinde salon girişiminin netleşeceğini düşünüyorum” dedi.

3+2 KONUSU

3+2 kuralı hakkında fikirleri sorulan Ergin Ataman “Bu kural Türk oyuncuların daha fazla oynaması için çıkarıldı. Maalesef bunların sonuçları Milli Takıma yansımadı. Benim düşüncem beş yıl öncesinin düşüncesi değil. Avrupa’ya entegre olmanız gerekiyor. 3 + 2 kuralının olmadığı ülkelere bakmamız gerekiyor. TBF, maç programında İspanya Ligi’ni örnek alıyor. Oyuncularıma Türk ya da yabancı diye ayrım koymam. Bazı oyuncuları tembelliğe itebiliyor. Nasıl olsa kadroya gireceğini biliyor. Oyuncuların kendilerini aşma özelliği kayboluyor. Oyuncuların profesyonel anlamda motive olmasını engelliyor. Türkiye’deki şartları Avrupa’da bulamayacakları için kendilerini zorlamıyorlar” şeklinde yanıt verdi.

Yabancı koç meselesine de değinen Ataman “Ben TÜBAD Yönetim Kurulu’nda da yer alıyorum. Yıllarca Türk Milli Takımı’nın başında Tanjevic yer aldı. Bu kulüplerini yönlendirme olayıdır. Bu konuda bir şey yapamazsınız. Ancak her yabancı koç yanında bir yabancı yardımcı koç da getiriyor. Ben İtalya’ya gittiğimde Gökhan Taştimur’u yanımda götürmek istemiştim. Ancak İtalya’da buna izin verilmedi. Burada TBF’nin bir şey yapması gerekiyor. Oyuncularını koruyorsun, ancak antrenörler korunmuyor. Buna izin vermemek gerek. Burada tek sorunum bu. Antrenörleri koruyucu kuralların da gelmesi gerek. Bu gidişle yakın gelecekte basketbol antrenörlerinin önüne set çekilecek. O açıdan ben buna karşıyım. Yoksa yabancı koçlarla bir problemim yok. Buyursunlar, gelsinler. Kimin daha iyi olduğunu da sezon sonunda sonuçlar gösterir” sözlerini kullandı.

TARAFTARIMIZ +5 DEMEK

Top 16’da 14 tane maç oynayacağız. Gerçekçi hedefimiz 8 – 9 galibiyet alıp üst tura çıkmak. İç sahada belki bir fire verebiliriz. Deplasmanda 2 – 3 galibiyet almamız gerekiyor. Grupta çok önemli favoriloynayacaklar. Galatasaray Liv Hospital’i Maccabi ve Lokomoer var. Real Madrid ve CSKA Moskova bu grubun liderliği için tiv Kuban’la birlikte ikinci seviyede görüyorum. Çok zorlu bir dönem olacak. Taraftarımızı da Perşembe günkü karşılaşmada bekliyorum. Bu atmosfer +5 sayı demek. Son olarak da tüm sporseverlerin fair play içerisinde iyi bir yıl geçirmelerini diliyorum.

Haberin Devamı