Gazete Vatan Logo

Sakinliğin adresi Nisyros

Ege Denizi’nde bulunan ve on iki adalardan biri olan Nisyros, belki Kos, Simi ya da Rodos kadar meşhur olmayabilir, ama sakinliği ve doğasının muhteşem güzelliği ile ziyaretçilerini fethediyor.

Sakinliğin adresi Nisyros

İncirli” anlamına gelen Nisyros’a yaklaşırken bir masalın içine düşeceğinizi hissedebilirsiniz. Sanki denize boylu boyunca sırt üstü yatmış ve hiç hareket etmek istemeyen bir insanı andırıyor Nisyros. Kayalıkların üzerinde yükselen devasa bir kilise ve merdivenlerle birbirine bağlanan sokakları göreceksiniz önce.

Mandraki, tüm feribotların yanaştığı, dolayısıyla adaya ilk ayak basacağınız liman bölgesi. Nisyros’un da merkez şehri. Otel, kafe, bar, tavernaların yoğun olduğu, bu sakin adanın en hareketli bölgesi. Geceleri Yunan müziklerini doyasıya dinleyeceğiniz bölge. Adaya yaklaşırken gördüğünüz kilise Panagia Spiliani Manasırı. Şehri tepeden izleyen, volkanik kayalar üzerine inşa edilmiş bir kalenin içinde konumlanmış. Manastırı görmek için limandan yukarı çıkmaya sakın üşenmeyin, hatta güneş batarken çıkmanızı öneririm, yoksa Mandraki Limanı’nın ve adanın tepeden görünen muhteşem manzarasını ve gün batımını kaçırmış olursunuz.

Limandan yukarı doğru çıkan parke taşlarla döşenmiş daracık sokaklar adanın meydanında birleşiyor. Bu meydanda bulunan kafelerde epeyce zaman geçirdim diyebilirim. Meydan (Plate’a İlikomenon) oldukça küçük aslında. Ortasında biri iki büyük ağaç bulunuyor. Onların gölgesinde adanın kahvelerini yudumlamanın keyfini çıkarın. Mandraki Limanı korunaklı bir koy olmadığından adanın marinası Pali isimli küçük bir balıkçı köyüne yapılmış. Tekneler Pali’ye demirliyor.

Haberin Devamı

Nasıl gidilir?

Nisyros’a gitmek için Kos’tan deniz otobüsüyle 55 dakikalık bir yolculuk ile Mandraki’ye ulaşılıyor.

Adanın volkanı ve Nikea Köyü

Nisyros’un ziyaretçi çekme sebeplerinden biri de hala aktif olan volkanı ve kraterleri. Volkan, ilki 1422’de olmak üzere dört kez patlamış, son patlayışı ise 1888’de olmuş. Dünyadaki en büyük volkanlardan biri olduğu söyleniyor. Her gün Nisyros’a feribotların geldiği saatlerde kalkan otobüsler turistleri volkana götürüyor. ama kraterin içinde yürümek ve volkan bacalarını görmek çok özel bir deneyim.

Burada zaman durmuş gibi

Ada, o kadar sessiz ve sakin ki, arabalara geçiş vermeyecek kadar dar sokaklarında dolaşırken buralarda zaman durmuş ve kimse yaşamıyor hissine kapılabilirsiniz. Adanın sokaklarını yürüyerek keşfetmenizi öneririm ama eğer isterseniz bisiklet ya da motosiklet kiralayabiliyorsunuz. Gece eğlenceleri diğer Yunan Adaları’ndaki kadar yoğun olmasa da geceleri sahildeki tavernalar dolu oluyor. Sabaha kadar eğlenebileceğiniz mekanlar da var ama genel olarak ada yaşamı sakin. Nisyros Adası’nda kalıp da adanın etrafındaki plajları ziyaret etmemek olmaz. Ama burada alıştığınız şezlonglu şemsiyeli plajlar pek yok. Sahiller genelde çakıllı ve kayalık. Ama sakin mi sakin koyları, pırıl pırıl denizi ile Ege’nin serin sularına kendinizi bırakmak için ideal plajlar bunlar…

Haberin Devamı

Kos’a uzaklığı on mil olan Nisyros’un Datça’ya olan uzaklığı ise sadece dokuz mil.