Gazete Vatan Logo

Sahnelerde kadın rüzgarı esiyor

Bu hafta kadınların sahneden yayılan haykırışlarına kulak verin; birbirinden farklı karakterler karşısında bir yandan eğlenip diğer yandan düşüneceksiniz.

Sahnelerde kadın rüzgarı esiyor

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişini kutladığımız bu hafta, sahnelerde kadın odağında hangi oyunlar var diye şöyle bir bakalım, ne dersiniz? Azımsanmayacak kadar çok desem yalan olmaz. Gerçek yaşamda yeterince söz hakkı tanınmayan kadınların acısını çıkarırcasına, sahneden sesleri olabildiğince yükseliyor ne mutlu ki. Yeter ki duymak isteyelim!

Üç kuşak kadının hikayesi

Hem Afife Tiyatro Ödülleri’nin hem de Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin ödüllerine layık görülen “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”, aynı ailenin üç kuşağından kadını, kafalarının ve yüreklerinin derininde çakılı kalmış hatıralarının ışığında seyirciyle dertleştiriyor. Başrolde Ayfer Dönmez, Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Melis Öz yer alıyor. (12 Aralık 20:30’da Oyun Atölyesi’nde izlenebilir.)

Her yer mora boyandı

Ali Yalçıner’in yazıp yönettiği, Kadıköy Halk Tiyatrosu yapımı olarak ocak ayında seyirci karşısına çıkacak olan “Mor”, bir sığınma evinde yaşayan beş kadının hikâyesine dokunuyor. Dokunuyor, çünkü hepsinin hikâyesi başlı başına bir roman ağırlığı taşıyor; sayfaları tamamen açmaya kalksanız uzun süreceği şüphesiz. (12 Ocak, 20:30, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi)

Haberin Devamı

Latife Tekin’in romanından uyarlandı

Latife Tekin’in “Sevgili Arsız Ölüm” romanından uyarlanan, Hakan Emre Ünal ve Nezaket Erdem’in oyunlaştırdığı “Dirmit”, Seyyar Sahne’nin sezon oyunlarından. Romanın kahramanı Dirmit’i, kendisiyle ve çiçeğiyle başbaşa kaldığı bir gecede tüm çıplak ruhuyla görüyoruz. Erden, hafızalarda kalacak bir performans sergiliyor. (18 Aralık 20:30’da Moda Sahnesi’nde)

Bir yazarın sürgün yılları

Yazar Zabel Yesayan’ın mücadelerle süren ve 1943’te noktalanan yaşamı “Zabel” oyunuyla Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu yapımı olarak karşımızda. Metin ve reji oyunculukları en iyi şekilde ön plana çıkartıyor. (11 Aralık 20:30’da Moda Sahnesi’nde)

Trajedi ve komedi iç içe

Günay Karacaoğlu, tek kişilik performansı “Basit Bir Ev kazası”ndan sonra şimdi de “AşkÖlsün”le kendine hayran bırakıyor. Barış Dinçel’in yönettiği oyun, trajedi ve komediyi bir kadının iç döküşü üzerinden ilerliyor. (Bu akşam 20:30’da Baba Sahne’de)

Haberin Devamı