Gazete Vatan Logo

Sahici olmak heyecanı ve başarıyı sürekli kılar

İletişim sektöründe 26 yılı geride bırakan Lobby’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Uzun, başarısının sırrını; sahici olmak, vefa ve karşılık beklemeden vermek olarak açıklıyor.

Sahici olmak heyecanı ve başarıyı sürekli kılar

Siz bir iletişimcisiniz ama deyim yerindeyse bir koltukta onlarca karpuz taşımayı da başaran, girdiği her ortamda duayen olarak bilinen birisiniz. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

İnsan ne iş yaparsa yapsın önce insandır. Ve sahip olduğu temel niteliklerini mesleğine, işine taşıyabildiği nispette daha kendi olur. Kendin olmak, sahici olmak ise bana göre heyecanı ve başarıyı sürekli kılar. Bir fark yarattıysam, kendi insani niteliklerimi, temel değerlerim olan sevgi ve vefayı yaptığım işe ve ilişkilerime yansıtarak yarattım. Bu da bana sevgiyle örülü, büyük bir konfor alanı sundu. Bu alanda günümü disiplinli bir şekilde organize edebildim, önceliklerimi belirleyip bir program dahilinde bulunduğum her yerde sahiden bulunmaya ve fayda sunmaya odaklandım.

İletişim dünyasına nasıl adım attınız? Sadece Lobby ile sektörde 26 yılı geride bıraktınız…

1988 yılında Erol Simavi’nin danışmanlığını üstlendikten sonra, ilk özel televizyon olan Magic Box’ın kuruluşunda yer aldım. Ardından Kanal 6’da sanat koordinatörlüğü görevinde bulundum. Bu dönemde gerçekten hem çok güzel işler yaptık hem de çok köklü dostluklar edindim. Uzun yıllar hizmet ettiğim askerlik dünyasını bırakmak benim için önemli bir karardı ama o kararı aldıktan sonra hayatın getirdiği her şeye kapımı açtım ve o an içinde bulunduğum dünya için en iyisini yapmaya, seçtiğim yolda en iyi şekilde ilerlemeye odaklandım. Hürriyet’teki görevime başladıktan sonra halkla ilişkiler sektöründe de görev aldım. 1992 yılında da kendi şirketim Lobby Etkinlik ve İletişim Danışmanlığı’nı kurdum.

Haberin Devamı

Biliyoruz ki, sizin tanımadığınız, sizi de tanımayan kimse yok… Bunun sırrı nedir?

Tanımadığım olmaz mı, elbette herkesi tanımam mümkün değil. Herkes tarafından tanındığımı da düşünmüyorum... İşin mübalağa kısmını geçersek, çevremdeki herkesten çok memnunum. Çünkü emek veriyorum, sevgi veriyorum; karşılığını da alıyorum. Karşılığı ne para ne pul, sadece gerçek dostluk, gerçek sevgi… Ben bu açıdan çok zenginim. Her gün Allah’a şükrediyorum.

Ayrıca çok vefalı olduğunuzu da biliyoruz. Sizin dostluğunuz ölene kadar değil, öldükten sonra bile devam ediyor...

Haberin Devamı

Doğru, benim dostluklarım ben yaşadıkça devam eder. Öte dünyaya göçen sevdiklerimizi nasıl unutabiliriz? Bir söz var; insanlar ancak sevdiklerinin kalbinde silindiğinde ölürler… İnsanlar ölebilir ama vefa oldukça, sevgi oldukça anıları hep yaşar. Onların ruhlarının huzur bulması için de, geride bıraktıkları hatıralarını yaşatmaya çalışırım.

Yaşam felsefeniz nedir?

Sevgi, vefa ve karşılık beklemeden vermek… Bunlar benim sadece manevi dünyamı biçimlendiren unsurlar değil, iş hayatımda da ulaştığım noktaya beni getiren değerlerim. Bir de ben şuna inanırım: Eğer birine faydalı olmak istiyorsanız, kendinizi onun yerine koyarak düşünün.

Çocuklarınız Ömer ve Özge de sizin açtığınız yolda başarıyla ilerliyor. Onlarla aranız nasıl?

Onlar benim hem hayattaki en değerli varlıklarım hem de artık iş hayatımda en kuvvetli temsilcilerim. Ömer hem Lobby’de yönetim kurulu başkanvekili hem de kurucu ortağı olduğu Footalent şirketi aracılığıyla futbol sektöründe çok güzel işler yapıyor. Özge ise Lobby’de icranın başında, ekibiyle birlikte harika işler çıkarıyor. Gelinim Funda, etkinlik birimimize şirket hüviyeti kazandırdı, Lobby Event Factory… Onun düzenlediği etkinliklere katılıp başarısını görmekten çok büyük gurur duyuyorum.

Haberin Devamı

Şirketiniz sektörün en büyüklerinden. Onlarca firmaya hizmet veriyorsunuz. “Tamam yoruldum artık bırakayım” dediğiniz hiç olmuyor mu?

Asla… Katiyen… Benim için gözümü açtığım her gün yeni bir heyecan demek. Allah’ıma şükrederek, bugün de sağlıklı bir şekilde uyandım diyerek gözümü açarım. Çalışmak, insanlarla iletişim halinde olmak bana her gün yeniden başlama fırsatı demek. Yorulmak bunun için benim lügatımda yok. Yaşadığımız sürece yararlı olmak tutkumuz canlı olmalı.

Sahnede devleşip kuliste çocuk gibi oluyorlar

Bir dönem Türkiye’nin neredeyse tüm starları sizinle çalıştı. Nasıllardı, kaprisliler miydi örneğin? Siz en çok hangisiyle çalışmayı severdiniz?

Türkiye’nin alkışladığı, milyonlarca insanın gönlünde taht kurmuş kişiler benim hem iş arkadaşım oldu hem dostum oldu. Çocuklarım ellerinde büyüdü. Bundan daha büyük mutluluk olabilir mi? Tek tek isim veremem ama, bir genelleme yapacak olursam ben sanat camiasına şöyle bakıyorum… Sanatçılar gerçekten hem yetenek hem de kişilik olarak çok özel insanlar. Sahnede devleşen onlarca sanatçının, kuliste ya da sahne öncesinde ne kadar çocuksu, ne kadar naif olduklarına bizzat şahit oldum. Ama güzel olan ne idi biliyor musunuz: Ortak değerler. Bir dönemin sanatçıları -ki onlar bugün de çok geniş kesimlerden hak ettikleri sevgiyi görüyorlar- aydınlık Türkiye’nin temsilcisi idiler. Eğitimleriyle, nezaketleriyle, topluma karşı hassasiyetleriyle en güzel değerleri, en güzel duyguları temsil ediyorlardı. Çok şükür ki bugün de yine iyi günde, kötü günde yan yanayız.

Haberin Devamı

Herkesin sorununa bir ‘hızır’ gibi yetişmek sizi yormuyor mu?

Aksine, beni besliyor, zenginleştiriyor... Keşke daha fazlasını yapabilsem… Allah’ın bir lütfu olarak bakıyorum. Savaşların, krizlerin, yıkıcı rekabetin baskısı altında olan bir dünyada hepimiz bu kötü duygulardan en az etkilenmek için kendi savunma mekanizmalarımızı oluşturuyoruz. Benim en kuvvetli savunma mekanizmam kurduğum dostluklar ve onlara faydalı olabilmek için gösterdiğim çabadır. Kendimi en iyi hissettiğim vakitler hep bu karşılıklı emekle, sevgiyle, vefayla bugünlere taşıdığım dostluklardan türemiştir. İki çocuğuma, torunlarıma bırakabileceğim en büyük mirasın her zaman dürüstlükle bezenmiş, karşılıklı güvenle gelişmiş, emek harcanmış dostluklar olduğunu bildim. Bu nedenle de harcadığım mesaiye hiç acımıyorum.

İletişimin değişen dünyasında yeni kuşak iş başında
Sosyal medyanın gelişmesi, internetin yaygınlaşmasıyla iletişim şekil değiştirdi. Lobby bu değişimi nasıl yönetiyor?
Özge Uzun: Hakikaten müthiş bir değişim, gelişim süreci yaşanıyor. Dijital mecralar, bloglar, vloglar, sosyal medya platformları baş döndürücü bir hızla hayatımıza girdi ve sadece marka iletişimini, profesyonel iletişimi değil, birebir iletişimimizi bile değiştirdi. Bence, iletişimde baki kalan, iletişim profesyonellerini halen meşgul etmesi gereken temel unsur değişmedi: İçerik. Yeni iletişim araçlarını kullanarak “Ne söylemek istediğinizi” ortaya çıkarmak, söylerseniz neler ile karşılaşacağınızı öngörebilmek, söylemezseniz neleri kaçıracağınızı bilmek hala hayati bir öneme sahip. Biz de Lobby olarak bir yandan konvansiyonel ve dijital mecralardaki içerik yönetimi odaklı yapılanmamızı tamamladık. Bir yandan da 26 yıllık deneyimimizle müşterimiz olan, olmayan şirket ve markalar için Kriz İletişimi ve Lider İletişimi modüllerimizi yeni çağın gereklerine göre tasarlayarak iş dünyasının hizmetine sunduk.
Lobby’nin müşterileriyle kurduğu ilişkinin uzun soluklu olduğunu görüyoruz. Bunun sırrı nedir?
Özge Uzun: 2013’te yaptığımız bir hesaplamada, Lobby’nin iş ortaklarıyla ortalama çalışma süresinin 7 yıl olduğunu gösteriyordu. O günden bugüne bu oran arttı. Biz, birlikte çalışma imkânı bulduğumuz markalar, şirketlerle içinde emek olan, karşılıklı anlayış olan, ihtiyaç ve beklentileri tam anlamak ve doğru çözümler sunmak için adanmışlık olan bir süreçten geçiyoruz. İlişkimizi bu temel üzerine oturtuyoruz. Biz onlardan öğreniyoruz, onların da bizden öğrenmesi için işimizi ciddiye alıyoruz.
Funda Hanım, siz de ayrı bir şirketin, Lobby’nin etkinlik şirketinin başındasınız…
Funda Uzun: Lobby Event Factory olarak yaptığımız her işte fark yaratarak, o işe değer katmayı tek gerçek başarı kriteri olarak kabul ediyoruz. Bu bakış açısıyla hem sürekli müşterilerimize hem de proje bazlı olarak bize başvuran müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bu işin temellerini Ünal Uzun attı. Türkiye’de ilkleri simgeleyen pek çok etkinlikte Ünal Uzun’un ve Lobby’nin imzası var. Akdeniz Ülkeleri Müzik Yarışması… Antalya Altın Portakal Film Festivali etkinlikleri ve birbirinden anlamlı sayısız iş. Türkiye’yi, dünyayı, gündemi çok yakından takip ederek; olasılıkları bir arada düşünerek, hem fiziki şartlar hem de söylem olarak “her şeyi yedekleyerek” yol almanız; optimum maliyetlerle en iyi sonuçları almayı odağınızdan çıkarmamanız önemli.
Ömer Bey, sportif alanda etkinsiniz. Sizce futbolcular iletişimin önemini kavramış durumda mı?
Ömer Uzun: Footalent ekibi olarak işimiz genç yetenekleri keşfedip, onların sportif kariyerlerini çok yönlü bir bütünlük içinde yönetmelerine destek vermek… Oyuncularımızın performansları kadar, kişisel gelişimlerine, markalarının yönetilmesine, sosyal medya kullanımına, yatırımlarına kadar her konuda onlara destek veriyoruz ve gelişimlerini sağlıyoruz. Bu bütünün içindeki en önemli konulardan birisi de sizin de dediğiniz gibi iletişim… Birlikte çalıştığımız genç futbolcuların bu bilinçle kariyerlerine devam etmelerini çok önemsiyorum. Hem kendilerini daha iyi ifade etmeleri hem de marka algılarını yönetmeleri için iletişimin önemi çok fazla...