Gazete Vatan Logo

Sağlıklı yemek de lezzetli olur

Çocukluğundan bu yana kendi yemek tariflerini hazırlayan Pelin Bilgiç, 2012 yılında “Pelin’le Mutfak Sohbeti” adlı sitesini kurdu. Geçtiğimiz ay ise “Sağlıklı Misafir Sofram” kitabını çıkardı. Bilgiç’ten sağlıklı ve lezzetli tarifler aldık.

Sağlıklı yemek de lezzetli olur

Yemek yapmaya hobi olarak başlayan Pelin Bilgiç yemek yapma isteğini yurt içi ve yurt dışında katıldığı birçok farklı seminer ve workshop sayesinde profesyonel bir işe çevirdi. 2012 yılında yemek tariflerini verdiği internet sitesini açtıktan sonra mönüler oluşturarak, ‘sağlıklı yemek lezzetli olmaz’ algısını kırmak için workshoplar da düzenledi.

Sürekli olarak dışarıda beslenen, ofis ortamında abur cubur tüketen günümüz insanının bu yaşam biçiminin bedensel ve ruhsal bütünlüğü bozduğunu düşünen Pelin Bilgiç, her yemeğin ve tatlının sağlıklı bir alternatifi olduğuna inandığı ve eve gelen misafirlere gönül rahatlığıyla ikramda bulunmanın yollarını okurla paylaşmak için Sağlıklı Misafir Sofram kitabını yazmaya karar verdi. Sağlıklı yemek yapabilmek için evinin bahçesinde çeşit çeşit sebze ve meyve de yetiştiren Bilgiç, yemeklerini glütensiz, vejetaryen, laktozsuz ve rafine şekersiz hazırlamaya özen gösteriyor. Kitabından elde ettiği geliri ise Barış İçin müzik vakfına bağışlanacak.

Evde konuk ağırlarken bunlara dikkat edin

Haberin Devamı

Şamdanlar, çiçekler, küçük objeler, masanın üstünde kişilerin birbirini görmeyi engelleyecek şekilde olmamalı. Mevsim sebze ve meyveleriyle hazırlanmış yemekler ile başlangıç ve ana yemeğin birbirini desteklemesi en doğru yoldur. Sos güzeldir ama her tabağın yanına olmaz. Doğrusu basit ve lezzetli olmasıdır. Mimozalarla renklendirilmiş, narla süslenmiş sofralar, kutlamalarda kullanılan objeler sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Balık kokusuna defne yaprağı çözümü

Balık pişirirken evdeki hoş olmayan koku için mutfakta mutlaka defne yaprağı kullanın, balığın yağlı olmasını tercih edin, ekstra lezzet için sebze ve baharatları kullanmaktan hiçbir zaman çekinmeyin, fırında üstü açık olarak balığı pişirdiğinizde arada üzerine zeytinyağı sürmeyi ihmal etmeyin.

Badem sütünün önemi

Kilo kontrolüne yardımcı olur, kolesterol içermez, kemik ve dişleri güçlendirir, antioksidan etkisi taşır ve lif kaynağıdır.

Rengarek somon

Malzemeler :

1 kg derisi, kılçığı temizlenmiş bütün somon, 1 tatlı kaşığı kayatuzu, 1 tatlı kaşığı hardal, muskat rendesi, 1 yemek kaşığı bal.

Haberin Devamı

Renkli üst malzemesi:

1 adet taze doğranmış rezene kökü, 1 adet doğranmış kırmızı soğan, 1 adet mango, 1 adet avokado, 3 yenmek kaşığı zeytin yağ, 1 adet limon suyu, 1 adet portakal suyu, 1 adet portakal rendesi.

Yapılışı:

Fırını 200 dereceye ayarlayın. Tepsiye bütün somonu yerleştirip bal,tuz, harda, muskat rendesi ve zeytinyağıyla iyice ovun. 40 dakika pişirdikten sonra üzeri hafif renk değiştirmiş ama içi sulu ve yumuşak kalacaktır. Üzerine kaplayacağınız renkli karışımın hepsini bir kaba alıp bir saat kaynamalarını sağlayın. Sonra da fırından çıkmış sıcak somonun üzerine gökkuşağı gibi serpiştirin.

Safranlı armut tatlısı

Malzemeler:

4 adet santa Marıa armut, 6 adet sarı kuru kayısı, 174 su bardağı bal, 3 adet karanfil, 4 adet yıldız anasn, 3 adet tartın kabuğu, 1 tatlı kaşığı hint safranı, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 su bardağı su

İç malzemesi:

1 su Bardağı ceviz içi, ! tatlı kaşığı tarçın, 50 gr sarı kuru üzüm, 2 yemek kaşığı hindistancevizi şekeri

Haberin Devamı

Hazırlanışı:

Armutların kabuğunu soyup ortadan iki ye bölün. Çekirdek kısmını bıçakla dikkatlice çıkarın. Çekirdeklerini tencereye koymak için ayrın. Yayvan bir tencereye armutlarlaq birlikte diğer malzemeleri koyun en son suyu ekleyip armutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Arada kaşıkla armutların üzerine baharatlı karışımı alıp dökün. Ceviz, kuruüzümü rondoda parçalayın. İçine tarçın ve hindistancevizi şekeri ekleyip karıştırın. Armutları dizdikten sonra ortasına cevizli karışımı koyun.

Kırmızı lahana salatası

Malzemeler:

1 adet büyük boy kırmızı lahana, 2 adet küp doğranmış pancar, 1 küp küp doğranmış adet kırmızı elma ve greyfurt, 1 avuç yabanmersini, bir avu. Ayçekirdeği ve bir demet roko

Salata Sosu:

4 yemek kaşığı zeytinyağ, 3 yemek kaşığı bal, 1 adet limon suyu, 1 tatlı kaşığı sumak, 5 yemek kaşığı nar ekşisi, 3 yemek kaşığı balsemik sirke,172 çay bardağı su, 1 çay bardağı kayatuızu

Hazırlanışı:

Öncelikle ağzı kapalı cam kavonaza sos malzemelerini koyup iyice çalkalayın. Kırmızı lahanayı çok ince spagetti görünümünde kesin. Bir tavaya doğranmış doğranmış kırmızı lahanayı ve doğranmış pancarı koyun ve üzerine hazırladığınız sosun yarısını dökün. Karıştırarak tam pişirmeden yumuşayıncaya kadar döndürün. Ardından ocağın altını kapatıp derin bir kabın içinde diğer malzemeleri koyarak iyice karıştırın. Servis yapmadan önce hemen yeşillikleri ekleyip sofranıza renk katın.

Haberin Devamı