Gazete Vatan Logo

Sinir Otu Nedir? Sinir Otu Faydaları Nelerdir?

Sinir otu yüzlerce yıldır insanlar tarafından tıbbi faydalarından yararlanılan bir çiçekli bitki türüdür. Bu türe ait yaklaşık 270 adet bitki türü bulunmaktadır.

Sinir Otu Nedir? Sinir Otu Faydaları Nelerdir?

Sinir Otu Nedir? 

Sinir otu Plantago Plantaginaceae familyasına ait bir otsu, çok yıllık bitki türüdür. 270’e yaklaşık türü bulunmaktadır. Sinir otu bitkisinin diğer isimleri plantago, pişik otu, yara otu ve çıban otudur.

Sulak ortamları seven sinir otu Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yaygın olarak bulunan bir çiçekli bitki türüdür. Ancak daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Sinir otu tarih öncesi çağlardan beri insanlar tarafından bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. 

Sinir otu bitkisi çiğ veya pişirilerek yenilmektedir. Tohumları un haline getirilip yemeklerde de kullanılır. Ek olarak kurutulmuş sinir otu yapraklarından sağlıklı bitkisel çaylar hazırlanabilir.

Sinir Otu Bitkisi Özellikleri Nelerdir? 

Sinir otu çok dayanıklı bir bitkidir, birçok farklı iklimlerde yıl boyunca yetişebilir. Ancak sert kışlara maruz kaldığında ölür. Çimlerde ve tarlalarda, bataklıklarda yol kenarlarında ve bozuk alanlarda yetişir. Yerli Amerikalılar sinir otuna buna "beyaz adamın ayak izi" adını verdiler çünkü Avrupa yerleşimlerinin etrafındaki rahatsız bölgelerde ortaya çıktı ve gelişti.

Haberin Devamı

Kökleri sert toprağı parçalamak için çalışır ve erozyonu durdurmaya yardımcı olabilir. Ova rüzgarla tozlanır ve her bitki 20.000 küçük oval şekilli turuncudan siyaha acı tat veren tohumlar üretebilir. Sinir otları yere yakın büyürler. Daha çok bahar ve yaz aylarında açan sinir otlarının belirgin paralel damarları olan belirgin yaprakları vardır. Yapraklarının rengi yeşildir.

Bu yapraklar yani bitkinin tabanında büyürler, yapraklar gevşek bir şekilde gül benzeri bir şekil şeklinde üst üste binerler. Sinir otu ayrıca belirgin merkezi çiçek başaklarıyla da tanımlanabilir. Bu başak, her biri dört şeffaf yaprağa sahip çok küçük çiçeklerle kaplıdır. Türüne göre geniş, oval şekilli yapraklara sahip olanları olduğu gibi mızrak şeklinde yapraklara sahip olanları da bulunmaktadır.

Sinir Otu Faydaları Nelerdir?

Sinir otu bitkisi yararları ile adet doğanın yara bandıdır. Sinir otunun yaprakları ve tohumları yaygın şekilde tıbbi özellikleri için kullanılmaktadır. Sinir otu bitkisinin en bilinen faydaları şunlardır: 

Haberin Devamı

Sinir otu bitkisinin en yaygın olarak faydalanılan yararlarından biri yatıştırıcı etkisidir.

Yaraların iyileşmesini destekler.

Cildin korunmasına katkı sağlar.

Ciltteki ağrılara ve şişliklere iyi gelir.

Yapraklarda ve tohumlarda bulunan bileşiklerin bazı sindirim rahatsızlıklarını hafifletebileceğini gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Psyllium, bağırsak sendromu (IBS), ishal, kabızlık ve hemoroit tedavilerinde kullanılmaktadır.

Hiperlipidemi tedavisinde kullanılmaktadır.

Antikanser etkileri bulunmaktadır.

Tip 2 diyabeti olan kişilerde glisemik kontrol için yararlı bitkidir.

Sinir otu tentür, sinüs tıkanıklığı, orta kulak enfeksiyonları ve nezle tedavisinde kullanılmaktadır.

Sinirotu yaprakları, anti inflamatuar ve antioksidan aktiviteleri ifade eden flavonoidler, terpenoidler, pektin, iridoid glikozitler ve tanenler gibi çok sayıda biyoaktif bileşiğe sahiptir.

Haberin Devamı