Gazete Vatan Logo

Omicron varyantı Türkiye'de var mı? Omicron varyantı hızlı mı yayılıyor?

Dünya koronavirüs ve virüsün diğer varyantlarıyla mücadele ederken gündemde Omicron varyantı yer alıyor. İlk kez Güney Afrika'da görülen Omicron varyantı pek çok ülkeye yayıldı. 1 Aralık'ta ülke, 26 Kasım'da bildirilen toplam 3 bin 402 vakaya kıyasla 8 bin 561 günlük vaka kaydetti. Güney Afrika'nın Johannesburg'daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD), Omicron'un hızla yayıldığını doğruladı. Türkiye'de dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Omicron varyantı ile ilgili en son Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Peki, Omicron varyantı Türkiye'de var mı? Omicron varyantının belirtileri neler? Yeni varyant ne kadar hızlı yayılıyor? İşte detaylar...

Omicron varyantı Türkiye'de var mı? Omicron varyantı hızlı mı yayılıyor?

İlk kez Güney Afrika'da görülen Omicron varyantı pek çok ülkeyi etkiledi. Virüsün daha bulaşıcı olabileceği ihtimali de dünyanın gündemine oturdu. Ülkeler önlemlerini alırken bilim insanları da Omicron varyantına karşı çalışmalara başladı. Türkiye'nin gündeminde yer alan Omicron varyantı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı. Peki, Omicron varyantı Türkiye'de var mı? Omicron varyantı hızlı mı yayılıyor?

OMİCRON VARYANTI TÜRKİYE’DE VAR MI?

AK Parti MYK sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, Omicron varyantı ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

Varyant olmasına rağmen önemli bir kapatma düşünmüyoruz. Önerdiğimiz tedbirler maske ve mesafe. Koronavirüsün yeni türü şu an bizde yok. Yeni türe karşı alacağımız tedbir maske ve mesafe (Omicron varyantı) Virülansın düşük olma ihtimali olabilir.Uğur Şahin ile görüştüm, bir iki hafta içinde BioNTech'in ne kadar etkili olduğunu açıklayacaklar.

OMİCRON VARYANTI NEDİR?

DSÖ varyantları tanımlamak için 'Alfa', 'Beta' ve 'Delta' gibi Yunan harflerini kullanıyor be bunun 'bilimsel olmayan izleyiciler tarafından tartışılmasının daha kolay ve daha pratik olacağını' belirtiyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Omicron (B.1.1.529) varyantının ilk olarak Güney Afrika’da tespit edildiğini ifade etti. Varyantın ismi başta ‘Nu’ olarak biliniyordu. DSÖ, Omicron varyantının Delta ve diğer varyantlara göre daha hızlı yayılıp yayılmadığının henüz belli olmadığı bilgisi paylaştı. Bunun yanında Omicron varyantına karşı aşıların ne denli etkili olup olmadığının belirlenmesi konusunda çalışmaların sürdüğü bildirildi.

OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Güney Afrika'da ortaya çıkan varyant ile ilgili açıklamalarda bulunan Güney Afrika Tabipler Birliği (SAMA) Başkanı Dr. Angelique Coetzee, İngiliz The Telegraph'a konuştu.

Coetzee, Wuhan ve Delta'da görülenin aksine bu varyant ile enfekte olanlardan hiçbirinin koku veya tat alma duyusunu kaybetmediğini belirtti. Bir veya iki gün boyunca kas ağrısı ve yorgunluk ile kendini iyi hissetmeyen hafif bir hastalık sunuyor.

Haberin Devamı

Bu varyanta yakalananlarda hafif bir öksürük olabiliyor.

Uzmanlar, yeni varyantın aşıların etkinliğini sınırlasa bile, aşıların sağladığı korumayı tamamen ortadan kaldırmasının olası olmadığını belirtiyor.

OMİCRON VARYANTI NE KADAR HIZLI YAYILIYOR?

Omicron, Güney Afrika'da hızla yayıldı ve dünya çapındaki araştırmacıları alarma geçirdi. 1 Aralık'ta ülke, 26 Kasım'da bildirilen toplam 3 bin 402 vakaya kıyasla 8 bin 561 günlük vaka kaydetti. Güney Afrika'nın Johannesburg'daki Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD), Omicron'un hızla yayıldığını doğruladı.