Gazete Vatan Logo

Nefes Darlığı Nasıl Geçer? Nefes Darlığı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Günümüzde pek çok hastalık belli belirtiler göstermektedir. Nefes darlığı da en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alır. Kişinin yeteri kadar nefes alamaması sonucu ortaya çıkan nefes darlığı, psikolojik olabildiği gibi göğüs hastalıklarından da kaynaklanmaktadır. 

Nefes Darlığı Nasıl Geçer? Nefes Darlığı Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Nefes darlığı çoğunlukla stresli zamanlarda ortaya çıktığı için öncelikle stres durumlarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Nefes darlığının geçmesi için ciğerler havayla dolana kadar burundan nefes almak gerekir. Yavaşça derin nefes alarak tüm ciğerlerin havayla dolması sağlanır. Aynı şekilde alınan nefes, yavaşça zorlamadan tekrar verilir.

Derin nefes alıp vererek, nefes darlığının geçmesi sağlanır. Ayrıca sigara içen kişiler, nefes darlığının geçmesi için sigarayı bırakmalıdır. Lif takviyesi ve yeşil yapraklı besinler tüketilerek nefes darlığının geçmesi sağlanır. 

Nefes Darlığı Geçiren Yöntemler

Nefes darlığını geçirmek için düzenli ve sık nefes almak gerekir. Önce paniğe kapılmadan sakin kalınmalıdır. Sonrasında rahat bir pozisyon alınır. Omuzlar gevşetildikten sonra burundan nefes alınmalıdır. Burundan nefes alınamaması durumunda ağızdan nefes alınıp verilir. Ciğerleri boşaltmaya zorlamadan dudak büzülerek nefes dışarı verilir. 

Püf Noktaları Nelerdir?

Nefes darlığını geçirmenin püf noktası sakin olmaktır. Sakin kalarak nefes alma sıklığı ayarlanabilir. Yavaş yavaş nefes alıp vererek nefes alma sıklığı düzene girer. Stres ve tedirginlik yaşamadan nefes alınmalıdır. 

Haberin Devamı

Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Nefes alıp vermede güçlükler yaşanır. 

Hırıltılı bir şekilde solunum sağlanır

Kanlı balgam görülme olasılığı yüksektir.

Göğüs ağrısının yanı sıra şiddetli gerginlik görülür. 

Kişi bir anda boğulma hissi yaşar.

Kalp çarpıntısı oluşur. 

Kişide yeteri kadar nefes alamama hissi oluşur. 

Baş dönmesi ve şiddetli baş ağrısı görülür. 

Dinlenirken bilinç bozukluğu ve soluk alıp vermede güçlük görülür. 

Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes darlığının birbirinden farklı nedenleri vardır. Kişinin yeteri kadar nefes alamamasının en önemli nedeni astım ve tansiyon düşüklüğü gibi hastalıklar olabilir. Son yıllarda ortaya çıkan Koronavirüs de nefes darlığına yol açmaktadır.

Solunum yolu tıkanması ve boğaza yabancı cisim kaçması nedeniyle nefes darlığı oluşabilir. Yaşlılık sürecinde nefes darlığı oluşabilir. Obezite, kilo fazlalığı ve hareketsizlik nedeniyle de nefes darlığı yaşanmaktadır.

Haberin Devamı