Gazete Vatan Logo

Maraş Otu Nedir? Maraş Otu Faydaları Nelerdir?

Maraş otu özellikle Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta sıklıkla kullanılır. Bu ot halk arasında deli tütün ismi ile de bilir. Maaş otunun yaprakları toz haline getirilip bir miktar su, meşe, asma ya da ceviz külü ile yoğrulmasıyla elde edilen bir üründür.

Maraş Otu Nedir? Maraş Otu Faydaları Nelerdir?

Maraş Otu Nedir?

Maraş otu yeşilimsi bir renge sahiptir. Çoğunlukla sigara bırakmak için tercih edilen bir yöntemdir. Fakat bu ot da bağımlılık yapabilir. Maraş otu çoğunlukla ağız otu ismi ile de bilinir. Bu bitki sigara kağıdına sarılarak ya da çıplak olarak küçük bir miktar dudak ve diş eti arasına alınarak kullanılır. Bazen insanlar dudakları arasına aldıkları bu madde ile uyuyabilirler. Maraş otunun işlevi bittikten sonra tükürülerek dışarı atılır.

Maraş Otu Faydaları Nelerdir?

Türkiye'nin Güneydoğu bölgesinde Antep ve Maraş illerinde sıklıkla yetiştirilir. Bu bitki deli tütün ismi ile de bilinir. Maraş otunun yaprakları toz haline getirilerek meşe, ceviz ya da asma yaprağı çubuğu karıştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Maraş otunun yeşilimsi bir rengi vardır ve yapısı un gibidir. 

Sigarayı bırakmayı düşünen kişiler tarafından sıklıkla kullanılan bir üründür. Maraş otu dumansız tütün tüketimine olanak tanır. Ağızotu, Hasankeyf tütünü, deli tütün isimleri ile de bilinir. 1. Dünya Savaşı esnasında Fransız askerleri Antep ve Maraş bölgelerinde bu tütünü halka öğretmişlerdir.

Haberin Devamı

Maraş Otu Geçmişi

Türkiye'de çoğunlukla bilinmese de dünyanın çeşitli ülkelerinde tütünün bu kullanımı oldukça yaygındır. Bu tütün Dünya'da ilk defa 1700'lü yıllarda İsveç'te kullanılmaya başlamıştır. İlk önce Avrupa ve ardından diğer kıtalarda da kullanılmaya başlandığı düşünülür. 

Türkiye'de ise bu bitki çok kısıtlı alanlarda kullanılır. Maraş ve çevresinde kullanılan bir üründür. Maraş otunun, işgal yıllarında Maraş'a Fransızlar tarafından getirildiği söylenir. Bu bitkinin dünyada tarımı, işlenmesi ve pazarlanması sıkı bir şekilde kontrol edilir. Maraş otuna benzer ürünler çiğneme tütünü, dumansız tütün ve daldırma tütünü olarak çeşitli ülkelerin ilgili yasalarında bulunur. 

Kuzey Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ekonomisi bulunan ülkelerde snus olarak bilinen bu bitki sıklıkla kullanılır. Ağız otu, bu ülkelerde aynı sigara gibi farklı tip ve boyutlarda tütün reyonlarında bulunur. Çoğunlukla kağıda sarılmış olarak hazır draje otların yer aldığı metal kutular ile ambalajlanır. 

Haberin Devamı

Maraş Otu Zararları Nelerdir?

Maraş otu sigara tütünü ile aynı alkaloidleri taşır. Çoğunlukla sigaraya alternatif bir üründür. Maraş otunun immünolojik, biyokimyasal ve hematolojik parametreler üzerine zararları vardır. Dudak ve diş arasındaki bölgeye konulduğunda uyuşmaya neden olan bu ot sinir, solunum ve sindirim sistemlerine zarar verir. 

Maraş otu, ağız florasını tahrip ederek kullananlarda ciddi ağız sorunlarının yaşanmasına neden olur. Bunun yanında dişi tutan kemikler ve diş etlerinde kızarıklık ve iltihaplanma sorunlarına yol açar. Bunun sonucunda kemik ve diş etlerinin zayıflamasına sebebiyet verir.