Gazete Vatan Logo

Grip aşısı hayal kırıklığı!

Etkinliğinin olmadığı ortaya çıktı

Saygın tıp dergisi Eurosurveillance’da yayınlanan üç ayrı çalışma koruyucu grip aşılarının etkinliklerinin son derece sınırlı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmalar 2011-2012 sezonunda uygulanan grip aşılarının ilk başlarda etkili gibi görünse de 3-4 ay sonra koruyucu etkisini hızla kaybettiğini hatta sıfırlandığını ortaya çıkardı.

İlk dönemde koruyucu

Fransa, İngiltere, İspanya, İngiltere, Macaristan, Polonya, Romanya ve Portekiz’de gerçekleştirilen 4 bin 362 hasta üzerinde yapılan çalışmada H3N2 türü virüse karşı aşının genel etkinliği ilk aylarda sadece yüzde 38 olurken, şubat ayının ortalarında aşının etkinliğinin yüzde 1’e düştüğü gözlendi. İngiltere’de Halk Sağlığını Koruma Ajansı’nın önderliğinde

3 bin 869 hasta ile yapılan çalışmada ise yine H3N2’ye karşı genel etkinliğin 2011 ekim-2012 ocak aylarında yüzde 43 olduğu tespit edildi. Ancak araştırmacılar şubat-nisan döneminde aşının koruyucu etkisinin yüzde 17’ye kadar indiğini gözlemledi. İspanya’da ise aralarında Ulusal İnfluenza Merkezi ve Halk Sağlık Enstitüsü’nün de bulunduğu sağlık kuruluşları ve tıp fakülteleri tarafından 757 kişi üzerinde yapılan çalışmada aşının tüm grip virüsü türlerine karşı ilk 100 gün içindeki genel etkinliği yüzde 61, 100-119 gün arasında yüzde 42 olduğu saptandı. Yapılan 3 araştırma da koruyucu grip aşılarının etkinliğinin düşmesine neden olarak aşı ile sağlanan bağışıklığın çok kısa süreli olması ve grip salgını biraz geciktiğinde bunun neredeye sıfırlanması, aşıdaki virüslerle salgın yapan virüslerin birbirlerine benzeşmemesi ve virüslerde meydana gelen mutasyonlar sonucu aşının etkinliğinin azalması gösterildi.

Haberin Devamı