Gazete Vatan Logo

Estetik yaptırmadan yaşınızın en iyisi olabilirsiniz! Günde 20 dakika yeterli

Son yıllarda estetik yaptırmak cep yakıyor. Ancak hem estetik maliyetinden kurtulmak , hem de daha sağlıklı bir yol tercih edip günde 15-20 dakikanızı ayırarak genç ve sağlıklı bir yüze estetik yaptırmadan sahip olmamız mümkün. Peki bu nasıl oluyor? İşte yanıtı...

Estetik yaptırmadan yaşınızın en iyisi olabilirsiniz! Günde 20 dakika yeterli

CANSU AKALP/Gazetevatan.com

Tüm kadınların hayali daha genç, dinamik ve sağlık bir yüze sahip olmak. Pek çok kişi estetik imkanların artması ile bu hayallerine kavuşabiliyor. Ancak estetik operasyonlara para harcamadan da sağlıklı bir cilde ve daha genç bir görünüme kavuşmak mümkün. Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz yüz yogası özellikle kadınlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Yüz yogası ve egzersizleri ile gençleşmek gerçekten mümkün mü? Gün içerisinde 15-20 dakika gibi kısa sürelerde yapılan bu egzersizler estetiğe alternatif mi? Ne kadar sürede sonuç alınıyor? Merak edilen soruları Yüz Yogası& Egzersizleri Eğitmeni ve Manuel Bukkal Yüz Modelajı Uygulayıcısı Oya Acar gazetevatan.com için yanıtladı.

YÜZÜMÜZÜN YENİDEN ŞEKİLLENMESİNİ SAĞLAR

Yüz yogasını, "Sağlık, akupresür, gevşeme ve kas güçlendirme egzersizlerini bir araya getiren bütünsel bir yüz yöntemidir ve kendinizi iyi hissetmenizi ve içten dışa harika görünmenizi sağlamanın mükemmel bir yoludur." diye tanımlayan Oya Acar, "Yüz yogası, kasları, cildi ve lenfatik sistemi uyaran masaj ve egzersizleri içerir. Bu teknik, gerginliği, stresi ve endişeyi hafifletmeye yardımcı olmak için yüz kaslarınızı yumuşatmak ve gevşetmek için tasarlanmıştır. Bu aynı zamanda, bu duygularla ilişkili yüz ifadeleri yapmayı bırakmanıza da yardımcı olabilir. Yüzümüzde de aynı vücudumuzda olduğu gibi kaslar bulunmaktadır.  50’den fazla olan yüz kasları yaş ilerledikçe ve hareketsiz kaldıkça gevşer, sıkılığını ve diriliğini kaybeder. Nasıl vücudumuz için spor yapmamız gerekiyorsa, yüzümüzdeki kasları da doğru yönde çalıştırırsak, yüz masajı yaparsak yüzümüz çok daha sıkı ve dinç olacak olup, bu hareketler yüzümüzün yeniden şekillenmesini sağlayacaktır. Yaptığımız hareketleri nefes ile uyumlayarak yapmamız doğru olacaktır. Cildin 3 tana ana katmanı vardır ve yüz yogası ile bu katmanlardaki kan dolaşımı hızlanmış, oksijenlenme artmış olacağından cilt daha temiz, sağlıklı ve ışıl ışıl görünecektir. Epidermisin (Dış Katman, derinin en üst tabakası ve cildin dış yüzeyidir, hücrelerin bulunduğu katman) altında dermis bulunur. Orta katta bulunan dermis (bağ dokunun olduğu katman), epidermisten daha kalındır. Dermis ter ve sebum yani yağ denilen, cildin kurumasını önleyen maddeyi üretir. Kolajen ve elastin adı verilen belirli proteinler, dermisin  yapısında bulunur ve cildin gergin görünmesini sağlar. Yaşlandıkça bu protein üretimi azaldığı için, cildimiz kırışmaya başlar. Bir alt katman da hipodermistir yani kasların ve yağ dokularının bulunduğu katman." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Haberin Devamı

BAŞ AĞRILARINI YOK EDEBİLİYOR!

Yüz yogasına başlayanların belki de ilk amacı daha gen görünmek. Ancak yüz yogasının pek çok farklı faydası da bulunuyor. Düzenli aralıklarla yüz yogası yaparak bazı baş ve boyun ağrılarının da geçebileceğini dile getiren Acar, yüz yogası ve egzersizlerinin faydalarını şöyle sırladı;

- Herhangi cerrahi bir işlem gerekmeden dinç, sağlıklı ve parlak bir cilt elde etmemizi sağlar.

- Ciltteki kasların sıkılaşmasına yardımcı olarak çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar

Haberin Devamı

.- Kolajen ve elastin artacağı için sarkmalar toparlanarak cilt çok daha dolgun görünür.

- Çalışmayan kasları çalıştırarak, kaslarımızı aktif hale getirir.

- Yüz yogası ve egzersizleri yüzümüz ve boynumuzdaki kan dolaşımını hızlanmasını sağlar. 

- Bazı baş ağrılarının azalmasını veya yok olmasını, boyun ağrısı, gece bir kısmımızın diş sıkma/diş gıcırdatma sorunlarını en aza indirmemizi sağlayarak çok daha kaliteli bir uyku uyumamız için faydalıdır.

- Doğal gençlik ve güzellik, dirilik, sıkılık sağladığı için özgüvenimizin daha da artmasını sağlayacaktır. 

İLK UYGULAMADAN İTİBAREN SONUÇ ALMAYA BAŞLIYORSUNUZ

Yüz yogasının pek çok faydası bulunuyor. Ancak bu faydalara ulaşabilmek için bir süre aralıksız devam etmek gerekiyor. Peki ne kadar sürede sonuç almak mümkün? Acar şöyle açıklıyor;

"Genelde; İlk dersten sonra farklılık hissedilmeye başlar.2-4 hafta arası yüze canlılık, ışıltı gelmeye başlar. 2-4 ay arası, mimik çizgilerimizde rahatlama ve azalma görülür. 6-8 ay arası daha diri, daha dinç, daha genç ve sağlıklı görünmeye başlarsınız." 

"KISA ZAMANDA GÖZLE GÖRÜLÜR OLACAK"

Yüz yogasını yaparken dikkat etmemiz gerekiyor. Yüz yogası rutini kişinin günlük takvimine göre değişiklik gösterebiliyor. Yüz yogası'nın hangi günler ve kaç dakika yapılabileceğiyle ilgili de Yüz yogası Egzersizleri Eğitmeni Oya Acar, "Yüz yogasını ilk başladığınızda ilk hafta 2 günde 1, daha sonra eğer isterseniz haftada 5-6 gün yapıp, yüzünüzü 1-2 gün dinlendirebilirsiniz. Günde en az 20 – en çok 30 dakika yeterli fakat eliniz alışana kadar 5-10 dakikalık egzersizlerle başlayıp ardından yapılacak 1-2 dakikalık yüz ve boyun masajı ile farklar kısa zamanda gözle görülür olacaktır." yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Peki yüz yogası yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Yapılan egzersizlerin tam olarak öğrenilene kadar eğitmenler eşliğinde yapılması gerektiğini ifade eden Acar, "Yüz kasları ince ve ufaktır. Eğitmenin verdiği tekrar adetlerinden fazla yapıldığında kaslar yorulacağı için ters tepki verebilirler. Kas kaybı oluşacak olursa daha fazla sarkmaya ve kırışıklığa sebep olabilir. Hareketler çok fazla sayıda yapılmamalıdır! Yüz yogasını; oturarak, yatarak veya ayakta yapabilirsiniz. İlk başlandığında mutlaka bir ayna karşısında yapılmalıdır. Yüzümüze uyguladığımız basılar hafif kuvvette olsa uygun olur. Ellerimizin ve yüzümüzün temiz olması gerekmektedir ve en en önemli nokta düzenli, istikrarlı olarak yapmaktır. Egzersizleri tam anlamıyla öğrenene kadar bilen bir eğitmenle yapılmasını çok doğru buluyorum." diye konuştu. 

YÜZ YOGASI ESTETİĞE RAKİP DEĞİL

Birçok kişinin kafasında 'Yüz yogası yaparsak estetiğe gerek olmaz' algısı var.  İleriki yaşlarda yaşıtlarından iyi görünmeyi sağlayacak olan yüz yogası ile ilgili Oya Açar şunları söyledi;

"Estetiğe alternatif olduğunu söylemek doğru olmaz, Çünkü her ikisinin hedef kitlesi farklıdır. Estetik cerrahi veya medikal estetik kitlesi kısa sürede yaşının çok altında görünmeyi ve ifade değişikliğini hedefleyen kişilerin tercihi olmalıdır. Yüz yogası ise kendi yaşının güzeli olmayı vadeden doğal bir gençlik manevrasıdır. Yani kişi 20 yaşında ise ileriki yaşlarda yaşıtlarından iyi görünmeyi garanti edecektir. 70 yaşında ise yaşıtlarından çok daha dinamik ve genç görünecektir. Kısacası hedef kitle farklı olduğu için biri diğerine rakip değildir. "

Yüz yogasına başlamayı düşünenlerin en çok merak ettiği yoganın sonuçlarını zaman fark edebilecekleri. Sanılanın aksiye düzenli uygulamalarda çok uzun bir sürece ihtiyaç bulunmuyor. 

Oya Acar öğrencisinin iki buçuk aylık gelişimini şöyle anlatıyor;

"Tüm yüzde iyileşme oldu. Bakışlar, alın, göz çevresi, gülme çizgileri, dudaklar, yanaklar, çene hattı ve boyun, dekolte çok daha sağlıklı ve dinç görünüyor."

 SONUÇLAR ÇOK DAHA BAŞARILI OLUYOR 

Vitamin uygulamasından sonra yüz yogasının yapılıp yapılmayacağıyla ilgili Oya Acar şunları söyledi;

"Gençlik aşılarını incelediğimde aslında daha çok doku kaybına yönelik tercih edildiğini görüyorum. Yüz yogası ise kas bağ doku ve cildin oksijenlenmesinde etkilidir. Yani gençlik aşısı yapıldığında eğer yine ciltte gerekli oksijenlenme yoksa yine de cildin dinamik ve genç görünmesi pek de mümkün olmaz. Bu nedenle gençlik aşıları yüz yogası ile tercih edildiğinde sonuçlar çok daha başarılı ve uzun süreli olacaktır." 

'DAHA GENÇ VE GERGİN GÖRÜNMESİNİ SAĞLIYORUZ'

Yüz yogası yaptıktan sonra masaj yapmak gerekiyor mu sorusuna ise Oya Acar, "Yüz yogası ile kasları kuvvetlendirip kaslara yapacağımız doğru stabilizasyonlarla da kası çalıştırırken kasa lifting etkisi yaptırıyoruz, bağ dokuyu da masajla uyardığımızda bağ dokunun elastikiyetini arttırarak cildin daha sıkı ve oksijenleme de arttığı için çok daha genç ve gergin görünmesini sağlıyoruz. Yani ikili etki sağlıyoruz, cilt hem içten hem dıştan bir iyileşme sağlamış oluyor. Ayrıca masaj, toksinleri atamaya, ödemi, şişkinliği azaltmaya, cildin genel görünümünü iyileştirerek, lenfatik drenajı da desteklemeye yardımcı olur." yanıtını verdi. 

Pek çok insan yüz yogasının olumlu etkilerinin yüze ne zaman yansıdığını merak ediyor. Yüz yogasının maksimum seviyede görülmesi için yüz yogasının ardından masaj yapılmasının uygun olduğunu söyleyen Oya Acar, "Yüzümüzü temizledikten ve üzerine nemlendiricilerimizi sürerken de 2-3 dakika dekolte, boyun ve yüze kasların yönünde masaj  yapılabilir. Genelde yüz yogasının ardından tercih ediyoruz. Nedeni ise kas uyarımının ardından cildin ısınmış ve masaj için hazır hale gelmiş olmasıdır. Fakat zaman sıkıntısı yaşayanlar çok rahatlıkla masajı gündüz ve/veya gece bakım rutinine ekleyebilir. Cildi temizleyip bakım kremleri ile 5 dakika masaj yapmaları çok fayda sağlayacaktır." dedi.