Gazete Vatan Logo

Erkeklerin cinsel dürtülerinin daha yoğun olduğu doğru mu?

Kadın ve erkek cinselliği genelde birbirinden farklı deneyimlenir. Peki erkeklerin cinsel dürtülerinin daha yoğun olduğu ve kadınlardan daha fazla seks düşündükleri doğru mu? Araştırmalar bu soruya yanıt veriyor.

Erkeklerin cinsel dürtülerinin daha yoğun olduğu doğru mu?

Toplumda kadınların seksten hoşlanmadıkları, sadece partnerlerini mutlu etmek için cinsellik yaşadıkları yönünde genel bir görüş vardır (işin gerçeği böyle olmasa da).

Aslında merak uyandıran mevzu, insanların cinsel deneyimden hoşlanıp hoşlanmamasından öte, erkeklerin neden kadınlara göre daha fazla bu konuları düşündüğüdür.

Kadın ve erkek arasında fizyolojik ve anatomik özellikler farklıdır. Erkeklerde penis sertleştiği zaman cinsel olarak uyarıldıkları anlamına geliyor. Ancak kadınlarda mesele daha karmaşık.

Çünkü her kadının cinsel uyarılma durumu birbirinden farklı ve net değil. Bu yüzden psikologlara göre erkeklerin hormon yapısı sekse daha kolay adapte olmaya yöneliktir. Mesela cinsel terapistler, penis ve vajina birlikteliğinde erkeklerin bu deneyime hazır olduğunu, sertleşmenin yanında ani bir coşku hissetmelerinden anlayabileceğimizi söylüyor.

Bunun haricinde seks esnasında penisten şeffaf bir sıvı gelir. Bu su, sperm ile karıştırılıyor ancak ikisi farklıdır; zevk suyu, meninin kolay çıkması için penisin içindeki üretra adlı borucuğun kaygan olmasını sağlayan bir işleve sahiptir.

Haberin Devamı

CİNSELLİKTE ROMANTİZM

Kadınların sekse hazır olması ise şu süreçlerle bağlantılıdır: Önce vajina ıslanıp genişler, sonra klitoris kabararak sertleşir ve böylece cinselliğe karşı bir heyecan hissedilir. Aralarındaki en büyük fark, erkeklerin cinsellik konusunda daha çabuk uyarılmasıdır. Cinsel terapistler, kadınlarda bu durum tam tersi olduğu için erkeklerde cinselliğe düşkünlüğün daha fazla görülebileceğini ifade ediyor.

Webtekno'dan Dilara Aydın'ın haberine göre, erkekler, gördüklerinden kadınlara göre daha fazla etkilenirler ki bu da bir erkeğin çekici bulduğu bir kadından cinsel anlamda kolayca etkilenebilmesini sağlar. Kadınlarda ise çoğu zaman duygusallık ön planda olduğu için kadınlar cinsellikte romantizm arayabilir. Bunun nedeni de pek çok toplumda 'evliliğe veya düzenli ilişkiye' bağlı olmadan kadının bir cinsel deneyim yaşamasının hoş karşılanmaması olabilir.

KADININ KENDİNİ GÜVENCE ALTINA ALMAYA İHTİYACI VAR

Haberin Devamı

Erkekler cinsel olarak uyarıldıklarında hormonları en üst seviyeye çıktığı için orgazma kolayca ulaşabilir ve orgazmın ardından hemen hormon seviyeleri düşmeye başlar. Böylece cinsel uyarılma sonlanır, yani erkeklerde cinsellik romantizm amaçlı değildir, daha çok iç güdüsel olarak deneyimlenir. İngiliz biyolog Charles Darwin, evrimsel açıdan erkekliği tanımlarken; 'güçlü yapıları, ettikleri kavgalar, silahları sevmeleri, sürekli hareket halinde olmaları' nedeniyle cinsel etkileşimleri başlatan aktif taraf olduklarını söylüyor.

Yani baktığımızda tarih boyunca erkekliğin evrimi aktif ve maskülen olmak üzerine kurulu, dişilerin evrimi daha edilgen, pasif olma üzerine kurulu olmuştur. Erkeklerin aktif yapısı onların daha hızlı üreyebilen bir tür olmalarına yol açmıştır. Kadınlarda ise durum tersidir, kadınlar hamile kaldıklarında dokuz ay boyunca karınlarında çocuk taşırlar. Bu fark dahi kadının ve erkeğin seks konusundaki davranış biçimini değiştiriyor. Kadının, çocuğuna bakabilmesi için partner konusunda daha seçici olması gerekiyor çünkü erkek otomatik olarak üreyip başka biriyle birlikte olmaya programlanıyor. Aslında kadının evrimsel açıdan doğuracağı çocuğu ve kendisini güvence altına almaya ihtiyacı var. Erkekte ise uzun süre birine bağlı kalmadan cinsellik yaşama potansiyeli olduğu için durum farklıdır.

Haberin Devamı

ERKEKLERDE YÜZDE 91, KADINLARDA YÜZDE 52

2001 yılında Roy Baumeister, Kathleen Catanese ve Kathleen Vohs tarafından yapılan bir meta-analiz çalışmasında, erkeklerin daha sık cinsel içerikli düşünceler ve fanteziler içerisinde olduğu tespit edildi. Ayrıca araştırmaya göre, erkekler cinsel olarak daha fazla uyarılıyordu. Araştırma kapsamında erkeklerin yüzde 91 oranla, kadınların da yüzde 52 oranla haftada bir veya birden çok kez cinsel istek duydukları görüldü.

Yine yapılan bu araştırmada, erkeklerin kadınlara göre partnerlerinden daha sık seks isteğinde bulundukları da ortaya koyuluyor. Mesela evli çiftlerde kadının seks miktarından genel olarak memnun olduğu ancak erkeğin zaman geçtikte yüzde 50 oranla bu isteğinin arttığı görülüyor.

Haberin Devamı