Gazete Vatan Logo

Ebegümeci Otu Nedir? Ebegümeci Otu Faydaları Nelerdir?

Halk arasında irbik, kazankarası ya da develangir olarak da bilinen ebegümeci otu meralık alanlarda yetişmektedir. Yaz aylarında toplanan ebegümeci otu vitamin ve mineral açısından zengindir.

Ebegümeci Otu Nedir? Ebegümeci Otu Faydaları Nelerdir?

Ebegümeci otu halk arasında kazankarası, irbik veya develangir olarak da bilinir. Genellikle mera aralarında yetişen ebegümeci otu ebegümecigiller familyasına ait bir ottur. Genelde şehir merkezlerinin dışında meralık alanlarda yetişen ebegümeci otu 20 cm ile 30 cm arasında olur. Kadife dokusu olan bu otun yaprakları yuvarlak ve kınar kısımları da uzun ve dişlidir.

Yaz ayları boyunca çiçek veren ebegümeci otu eflatun ya da pembe tonlarında olur. Genellikle mor olsa da beyaz ya da pembe renkli ebegümeci de bulunur. Türkiye de her yerde yetiştirilebilen ebegümeci otu genelde yaz aylarında toplanır. Yabanıl bir bitki olsa da sürekli çoğalabilmesi için tohumlarının döküldüğü yerde filizlenmesi gerekir.

Ebegümeci Otu Faydaları Nelerdir?

En önemli faydalarından biri cildi yenileme özelliğidir. Ciltteki şişmelerin azalmasına yardımcı olan ebegümeci otu ayrıca hücreleri yeniler ve yaşlanmayı da geciktirir.

Saçlara oldukça faydalı olan bu ot bakım kremleri ve şampuanların içinde de bulunur. Kafa derisini temizleme özelliği olduğundan yağlanmayı da önler.

Haberin Devamı

Diş ve ağız sağlığını da destekleyen ebegümeci otu diş ve diş eti rahatsızlıklarının da önüne geçer.

Mide rahatsızlıklarını önler ve sindirim sistemini düzenler.

Astım ve bronşit gibi kronik solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Astım ataklarını azalttığı bilinen ebegümeci otu balgam söktürme etkisine sahiptir.

Ateş düşürücü olarak da bilinen ebegümeci otu soğuk algınlığının tedavisinde de kullanılır.

Kan basıncını dengeleyen ebegümeci otu kolesterolü de düzenler.

Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır?

Ebegümeci çayını yapmak için iki farklı yöntem vardır. Bu yöntemler şu şekildedir:

İki çay kaşığı çiçek, sap ve yaprakları 250 ml suyun içine atın. Belirli aralıklarla karıştırın ve 8-10 dakika arasında demlenmesini bekleyin. Demini alan çayı rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Bu yöntemde ilk olarak kurutulmuş satılan ebegümeciyi aktardan alın ve suyun içinde kaynatın. Kaynamış suyun içine ebegümecileri atın ve 5-10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Süzdükten sonra ebegümeci çayını tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ebegümeci Nasıl Temizlenir?

Ebegümeci, çiçek, gövde, yaprak ve tohum gibi birçok farklı kısmı vardır. Her kısmının ayrı ayrı faydası vardır ve bu nedenle tüm bölümlerini su ile yıkamak gerekir. Genellikle yol kenarlarında yetiştiği için yaprak kısımlarında kum olma ihtimali çok yüksektir.

Ebegümecinin kumlardan arındırılması için bir süre suyun içinde beklemesini de sağlayabilirsiniz. Yıkandıktan sonra ebegümeci otunun her kısmını tüketebilirsiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey damarlı dokularına dikkat edilmesidir.

3 ya da 7 parçalı olan ebegümeci damarlı bir yapıya sahiptir ve yaprak kısımlarının temizlenmesiyle bunlara dikkat etmek gerekir. Ebegümeci otunu temizlediğinizden emin olduktan sonra tüketebilirsiniz.