Gazete Vatan Logo

Düşmeyen ateşi ciddiye alın!

TÜM yurtta etkisini gösteren grip salgınından etkilenmemek için kişisel önlemlerin şart olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi doktorları, solunum sıkıntısı ve düşmeyen ateşin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Bahar aylarının başında Avrupa’da ve Türkiye’de etkisini gösteren gribin ateş, baş ve boğaz ağrısıyla etkisini gösterdiğini belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Uzm. Dr. Bekir Uygun, "Hastanın solunum sıkıntısı ve düşmeyen ateşi varsa muhakkak sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Bu hastalık için kullanılan ilaçlara ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili olmaktadır. Geciken vakalarda ilacın etkisi azalmaktadır" dedi. Grip tanısı konulan hasta sayısında artış gözlendiğini belirten Uzm. Dr. Uygun, "Avrupa’daki salgının Türkiye’yi etkilemesi mümkün. Türkiye’de bu yıl saptanan olguların yüzde 40’ının İnfluenza A, H1N1 (domuz gribi), yüzde 60’ına yakın bölümünü ise İnfluenza A H3N2 oluşturmaktadır. H3N2 daha önce karşılaşmadığımız bir virüstür ve bu hastalık H1N1’e göre daha ağır seyretmektedir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığına vurgu yapan Uzm. Dr. Uygun, "Yüzeyler üzerinde etken virüs dört saate kadar canlı kalabilmektedir. Bu nedenle el hijyenine dikkat edilmesi, en çok elle temas edilen telefon, bilgisayar, masa, kapı kolu gibi yerlerin temizliğinin sağlanması gerekmektedir" dedi. Hastalığın klinik bulguları hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Ezel Taşdemir, "Ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve bir kısım vakalarda bir gün süren bulantı, kusma, ishal sürmektedir. Sağlıklı bireylerde ciddi klinik bulguların oluşma olasılığı düşüktür. Hastalık astım, KOAH, diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar ve vücut direnci düşük hastalarda ağır seyretmektedir" diye konuştu. Virüse bağlı olarak zatürree hastalıklarının da görüldüğünü, gribe yakalanılmaması için soğuktan korunup, vücut direncinin yüksek tutulması gerektiğini aktaran Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Evren Toprak, "Grip aşısı yapılması gereken grupları 65 yaş ve üzerinde olan kişiler, kronik akciğer, kalp, böbrek hastalığı olanlar, bazı kan hastalıklarına yakalanmış olanlar, şeker hastaları, sağlık personeli olarak sıralayabiliriz. Grip salgınları en fazla aralık ve ocak aylarında görüldüğünden, aşı eylül ve ekim aylarında yapılmalı. Zatürree aşısı ise kişinin sağlık durumu ve aşının cinsine göre 1 defa veya 5 yılda bir tekrarlanarak yapılmalıdır" dedi.

Haberin Devamı