Gazete Vatan Logo

Dolama Nasıl Geçer? Dolama Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Dolama bir çeşit el ve tırnak rahatsızlıkları olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında sık sık rastlanan durumlardan biridir. Tedavisi oldukça önemli olan konulardan biridir. Dolama bakteri kaynaklı yaşanan sıkıntılardan biridir. Bunun için tedavisinin doğru yapılması bulunan bu bakterilerin yayılmasını da önlemektedir.

Dolama Nasıl Geçer? Dolama Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Dolama tedavisinde parmakta oluşan şişkinliği azaltacak ürünler kullanılmalıdır. Antibiyotik kullanımı ve parmağın limonlu su içerisinde bir süre bekletilmesi önerilen ilk tedavi aşamaları arasında yer alarak iltihaplanmayı azaltmaktadır.

Dolama Nasıl Geçer?

Dolama tedavilerinde önemli olan nokta bakteri kaynaklı oluşan bu rahatsızlıkta iltihaplanmanın önüne geçilmesidir. İltihaplı olan bölgenin temizlenmesi ve parmak dokusunun normal formuna geri dönmesi adına dolama ilaçları kullanılmaktadır.

Evde doğal yöntemler ile tedavi oluşturmak isteyen kişiler için limonlu ve karbonatlı su ve zeytinyağı önerilmektedir. Doğal yağlar iltihaplanmayı önleme etkilidir. Bu nedenle bakterileri kısa süre içerisinde parmaktan uzaklaştırmaktadır. Soğuk su kompleksinin yapılması da parmağın şişkinliğini azaltmada yardımcı olmaktadır.

Dolama Geçiren Yöntemler Nelerdir?

Dolama geçiren yöntemler arasında tuzlu suyun önemi fazladır. Tuzlu su bakterileri kırma ve parmaktan uzaklaştırma konusunda etki oluşturur. Aynı zamanda parmağın şişkin ve kızarık olan tarafını da tamamen iyileştirmektedir.

Haberin Devamı

Soğuk tuzlu su içerisinde bekletilen parmağın şişkinliği de inmeye başlamaktadır. 15 ila 20 dakika arasında bekletilmesi yeterlidir. Ardından çay ağacı yağı ya da zeytinyağı ve pamuk yardımı ile bu bölgeye uygulama yapılmalıdır. Yapılan bu işlem iltihaplanmanın parmak üzerinde yayılmasını engellemektedir.

Dolama Geçiren Yöntemlerin Püf Noktaları Nelerdir?

Dolama geçiren yöntemlerden bir diğeri ise limondur. Limon güçlü bir antioksidan görevi üstlenmektedir. Bu nedenle zararlı bakterileri bölgeden uzaklaştırmada fayda oluşturur. Aynı zamanda keten tohumu ve pirinç unu ile yapılan uygulamalarda da şişkinliğe bağlı iltihaplanma kısa süre içerisinde geçmeye başlamaktadır. Dolama için hijyenik tırnak bakım malzemelerinin kullanılması önerilmektedir.

Dolama Neden Oluşur?

Dolama oluşumu genellikle mikrop ve bakteri kaynaklıdır. Özellikle zararlı bakterilerin yanlış tırnak kesimi sonucunda parmağa girmesi ile başlamaktadır. Kısa sürede yayılan bu bakteriler daha sonra iltihaplanma oluşturmaktadır. İltihaplanma parmakta şişkinlik ve kızarıklığa neden olmaktadır. Böylelikle rahatsızlık tüm parmağa yayılmaktadır.

Haberin Devamı