Gazete Vatan Logo

Çemen Otu Nedir? Çemen Otu Faydaları Nelerdir?

Baklagiller familyasına ait olan bir ot türü olarak çemen otu öne çıkmaktadır. Farklı biçimlerde kullanılması ile birlikte aynı zamanda önemli faydaları bulunduğunu söylemek mümkün. Anavatanı Ortadoğu olmasıyla beraber aynı zamanda Avrupa, Çin ve Hindistan gibi ülkelere kadar uzanır. Hem içecek hem de yiyecek olarak farklı biçimlerde kullanılması üzerinden Türk mutfağının da önemli otları içerisinde yer almaktadır. Ülkenin dört bir tarafında özellikle faydaları ile beraber tüketilen lezzetli otlardan biridir.

Çemen Otu Nedir? Çemen Otu Faydaları Nelerdir?

Farklı şekillerde tüketim imkanı veren, değişik faydaları bulunan baklagiller fabrikasına ait ot çemen otu olarak bilinmektedir. Türkiye'de en çok kullanılan bölge ve şehirlerarasında Yozgat ile Kayseri gelmektedir. Aynı zamanda buralarda çaman otu olarak bilinir.

Ana vatana yakın doğudur ve aynı zamanda Hindistan, Çin ve Akdeniz’e kadar geniş bir alana yayılır. Bu sebepten dolayı Türkiye'de de çok fazla kullanılan Anadolu'nun önemli ot türleri içerisinde gelir. Çünkü büyük faydaları olmasının yanı sıra içecek veya yiyecek olarak sofralarda lezzeti üzerinden değerlendirilir.

Çemen Otu Faydaları Nelerdir?

Özellikle sağlamış olduğu faydaları ile beraber çemen otu Türkiye'nin önemli ot türleri içerisinde yer almaktadır. Hem doğal alanlardan toplamak hem de satın almak suretiyle mutfakta kullanmak mümkün.

- Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir.

- Bağışıklık sistemini destekler ve hastalığa karşı direnç oluşturur.

- Ağız yaralarını iyileştirir. 

- Mide yanmasına iyi gelir.

- Bronşit ve tüberküloza karşı etkilidir.

Haberin Devamı

- Cilt enfeksiyonlarına iyi gelir.

- Böbrek fonksiyonlarını iyileştirici bir etkisi vardır.

- Kansere karşı etkilidir.

Bu şekilde yukarıda verilen birçok farklı faydası ile beraber çemen otu Türkiye'nin önemli ot türleri içerisinde bulunmaktadır. Dengeli ve düzenli şekilde tüketildiği vakit faydalarından devamlı yaralanmak mümkündür.

Çemen Otu Nasıl Kullanılır?

Daha çok içecek olarak kullanması ile birlikte çemen oto aynı zamanda salatalarda veya farklı yiyecek içerisinde de değerlendirilir. Özellikle bir bardak kaynatılmış suyun içerisinde bir tatlı kaşığı çemen otu atılması ile birlikte değerlendirilebilir. Çemen otu tohumu bir kaç dakika demlenmesi üzerinden afiyetle içilebilir. Özellikle demlenmiş olan çayı sabah aç karnına içmek çok daha etkilidir.

Genel çerçevede içerisinde bulunan sopamin sayesinde, metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme noktasında etkili bir olanak sağlar. Sindirim enzimlerini güçlendirir ve böylece kalorinin vücutta dengeli biçimde dağılmasına olanak verir. Aynı zamanda birçok farklı yemeğin içine katılarak kokusu ve lezzeti üzerinden de faydalanma şansı elde edilebilir.

Haberin Devamı

Çemen Otu Nerede Yetişir?

Çemen oto Yakın Doğu ile birlikte Çin Avrupa ve Akdeniz'e kadar uzanan geniş bir alanda yer almaktadır. Türkiye'de ise Yozgat ve Kayseri'de çok daha yoğun şekilde toplanan ot türleri içerisinde bulunmaktadır. Böylece bu şehirlerle bölge üzerinden ülkenin dört bir tarafına yayılan ve yaygın kullanılan bir ot türüdür.