Gazete Vatan Logo

Sağlığınız için en uygun uyku pozisyonu hangisi?

Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşamın da anahtarı. Uyku pozisyonlarının hastalıklara karşı da koruyucu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Neslihan Aksu hastalıklara göre alınması gereken pozisyonları aktarıyor.

Sağlığınız için en uygun uyku pozisyonu hangisi?

Saatlerce yüzüstü pozisyonunda uyumak, omuz ağrılarına neden olabiliyor. Kollarında sinir sıkışması olanlar ile bebeklerin bu pozisyonda uyuması asla önerilmez.

Uyku sırasında fark edemediğiniz ama birçok rahatsızlığı tetikleyen ya da önleyen pozisyonlar mevcut... Şişli Florence Nightingale Hastanesi Optopedi Bölümün’nden Doç. Dr. Neslihan Aksu sağlığınız için en uygun uyku pozisyonlarını anlatıyor.

Sırtüstü yatış ile reflüyle savaşın

Sırtüstü yatmak, boyun ve bel ağrılarını engellediği gibi asit reflüyü azaltıyor. Astım, KOAH gibi solunum yolları hastalığı, kalp yetmezliği olanlar yüksek yastıkla sırtüstü yatarak daha rahat eder. Omurgasında kireçlenmesi olanlar sırtüstü, dizlerini ve bel kavislerini ufak bir yastıkla destekleyerek yatmalı. Ayrıca beyin damar tıkanıklığı olanlar sırt üstü pozisyonu tercih etmeli.

Obezlerin sırtüstü yatması tehlikeli

Sırtüstü yatmak, ani solunum durmasına neden olabildiği gibi sarkan yumuşak damağın nefes yolunu tıkayarak uykunun kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Uyku apne sendromu ve horlaması olanlar yorgun kalkmaktan şikayetçidirler ve bu gündüz çalışma performanslarını düşürür.

Haberin Devamı

En sağlıklı pozisyon: Sol tarafın üzerinde yan yatış

Vücudun kalbe giden ana toplardamarı bası altında kalmayacağı için, kalbe vucuttan kan dönüşü kolaylaşıyor. Bu pozisyon ayrıca daha az horlamayı sağlıyor. Reflüsü olanlar, ve uyku apne sendromu olanlar için de uygun bir pozisyon. Gebelerin sol taraf üzerinde yatmaları önerilir çünkü bu pozisyonda kan akışı daha iyidir. Cenin pozisyonunda hafif bacaklar karna doğru çekilip iki bacak arasına yastık, ayrıca baş boyun altına da orta yükseklikte bir yastık konulması uygundur.

Yüzüstü yatış ile horlamaya son!

Horluyorsanız, bel ve boyun ağrısından mustarip değilseniz, yüzüstü yatmak sizin için faydalı. Ancak boyun ve bel ağrısına neden olabildiği gibi omurgada kireçlenmesi olanlar için de tavsiye edilmez.

Uyandıktan beş dakika sonra eklemleri esnetin

-Yataktan hızlı bir şekilde kalkmayın. Çünkü tüm gece istirahat döneminde olan kaslar uykuda gevşer, ani harekete reaksiyon gösteremez. Bu durum eklemlerle ciddi ağrılara neden olur.

Haberin Devamı

-Uyandıktan sonra yatak içerisinde beş dakika gerinerek, kaslarınızı esnetin.

-Yataktan kalkarken, önce bacaklarınızı yatak kenarından aşağıya sarkıtın, sonra kollarınızın yardımıyla vücudunuzu yatak kenarında, dik bir konuma getirin.