Tercihte mükemmel kombinasyonun formülü

Adaylar geleceğe yönelik en çok hangi bölümü tercih edeceklerini merak ediyor. “Tercih yapacağımız bölümler arasında ekonometri, uluslararası ticaret ve finans, iktisat, işletme, yönetim bilişim sistemleri gibi birbirine benzeyen çok bölüm var. Hangisini tercih etmeliyim?” diyen adaya yanıtım: İktisat okuyup; işletme ile yan dal yapar, yüksek lisansta da uluslararası ticaret okurdum

Merhaba Hocam, benim SAY sıralamam 7.157. Tıp okumak istiyorum. Sizce Uludağ Tıp’a mı ağırlık vermeliyim, yoksa Trakya Tıp’a mı ? Başka önerileriniz var mı ? Kaç binden başlamalıyım?
Önceliği Uludağ Tıp’a vermeni öneririm. Sıralamayı 1.500’den başlatabilirsin, hiçbir sakıncası yok!
- Merhaba Hocam. Sizin katsayı hesaplamanızdan yola çıkarak, SAY 31.232 başarı sırasına yeni açılan tıp fakültelerinin gelme ihtimali var mıdır? Teşekkür ederim. Lütfen bana da cevap verin.
Olasılık biraz düşük, ama yazmanızda bir sakınca yok. Yeni açılan bir tıp fakültesi, puanı düşük olacak anlamına gelmez. Yeni de açılsa, onun bir standardı var, yerini bulur.
- Hocam, merhabalar. SAY puan türünde sıralamam 38.820. Tıp okumak istiyorum. Başka bölüm tercihim olmayacak, sadece tıp odaklıyım. Fakat sıralamamı nasıl yapacağım konusunda halen emin değilim. Nasıl bir yol izlemeliyim? Sizin de görüşlerinizi almak istedim, şimdiden teşekkür ederim.
Tercih aralığı 20 bin-50 bin aralığında düşünülebilir.
- Merhaba hocam, Dil sıram (İngilizce) 33.406. Başarı sırası ile tercih yaparken kaç binden başlanmalı? Çok teşekkür ederim.
DİL’de sıralama çok değişmiyor, geçen yıla yakın bir sıralamayla karşılaşıyoruz. Aldığınız puanın geçen yılki karşılığı yaklaşık 31 bin, dolayısıyla tercihlerinizi yaparken 25-26 binlik sıradan başlayabilirsiniz.
- Sayın Hocam, SAY sıralamam 1.713. Tercihlerim: 1- Koç Endüstri Müh. 2- Boğaziçi Endüstri Müh. 3- Bilkent Endüstri Müh. 4- ODTÜ Endüstri Müh. 5- Sabancı Endüstri Müh. 6- İTÜ Endüstri Müh. Sıralamam nasıl, Boğaziçi olur mu? Sizi çok seviyoruz. Teşekkürler.
Öncelikle tebrik ederim ve başarılarının devamını dilerim, ayrıca güzel sözlerin için de teşekkürler. Sıralaman gayet güzel, herhangi bir sorun yok, tercihler gayet isabetli. Boğaziçi yüzde 50 sınırında, ama İ. D. Bilkent olacak gibi. Bence sevin, çok iyi bir üniversitede okuyacaksın. Yolun açık olsun...
- Merhaba Hocam, EA sıralamam Bilkent İktisat veya Ankara Üniversitesi İktisat bölümüne girmeme yetiyor. Sizce hangisine öncelik vermeliyim. Ankara Üniversitesi nasıl bir üniversite, öneriyor musunuz?
Ankara Üni. tabii ki iyi bir üniversite, kimsenin bundan şüphesi yok. Gerek tarihi geçmişi, gerek başarılı mezunları, gerekse üniversitenin sunduğu olanaklar, bunun en büyük ispatı. İki üniversite de gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Ancak ben tercih yapsaydım, İ. D. Bilkent Üniversitesi’ne öncelik verirdim.
- Merhaba, ben bu yıl üniversite sınavına girdim. 136 bine girdim. 75-90 binlik yerler gelebilir mi? Ben, EA öğrencisiyim. Eğer tercihlerimde bana yardımcı olursanız ve cevap verirseniz, çok mutlu olurum.
75-90 binlik yerleri yazabilirsiniz, ancak bu yılki 136 binin bunlara karşılık geleceğini çok sanmıyorum.
- Hocam, merhabalar; kardeşim için bu yıl tercih yapacağız. Tercih yapacağımız bölümler arasında ekonometri, uluslararası ticaret ve finans, iktisat, isletme, yönetim bilişim sistemleri gibi hemen hemen birbirine benzeyen birçok bölüm var. Açıkçası çok kararsızız, bu bölümler arasından sizin önerebileceğiniz bir bölüm var mı? Şimdiden teşekkür ederim.
Ben, iktisat okurdum; işletme ile yan dal yapar, yüksek lisansta da uluslararası ticaret okurdum. Bence böyle bir kombinasyon mükemmel olurdu. -bitti-

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR